| Előszó | |
| A laboratóriumi állatokról általában | 15 |
| Mit nevezünk laboratóriumi állatnak? | 15 |
| Melyek a leggyakrabban használt laboratóriumi állatok? | 16 |
| A szorosabb és a tágabb értelemben vett laboratóriumi állatok | 18 |
| Milyen tényezők határozzák meg a laboratóriumi állatok értékét? | 20 |
| Az élő anyag szerveződése | 23 |
| Az elem és az atom | 23 |
| A vegyület és a molekula | 24 |
| Szervetlen vegyületek és csoportosításuk | 26 |
| Szerves vegyületek és csoportosításuk | 28 |
| Az egyszerü szerves vegyületek | 30 |
| Az összetett szerves vegyületek | 32 |
| Vitaminok, hormonok, enzimek kémiája | 35 |
| Az életjelenségek | 37 |
| A sejt | 40 |
| A sejtek differenciálódása: szövetek, szervek, szervezet | 43 |
| A laborítóriumi állatok helye az állatvilágban | 49 |
| Mit tudunk a faj kategóriájáról? | 50 |
| Milyen magasabb rendszertani kategóriákba csoportositjuk a fajokat? | 52 |
| Milyen kisebb csoportok vannak a fajon belül? | 54 |
| Az állatvilág rendszere | 56 |
| Egysejtűek vagy véglények | 56 |
| Laposférgek | 60 |
| Gyürüsférgek | 61 |
| Izeltlábuak | 62 |
| Puhatestüek | 67 |
| Gerincesek | 68 |
| Az emlősök és a madarak szervezete | 85 |
| Az emésztőkészülék és a táplálkozás | 85 |
| A légzőkészülék és a gázcsere | 90 |
| A kiválasztás szervei | 92 |
| Az anyagszállitás és a szabályozás | 94 |
| Az ivarkészülék és a szaporodás | 99 |
| A csontvázrendszer | 104 |
| Az izomrendszer és a mozgás | 107 |
| Az ingerlékenység és szervei | 108 |
| A köztakaró | 109 |
| A laboratóriumi állat és környezete | 110 |
| A környezeti tényezők | 110 |
| A környezeti tényezők értékingadozásai | 112 |
| Abiotikus környezeti tényezők | 113 |
| A víz, a levegő és az aljazat | 113 |
| A fény- és a hősugárzás hatása | 115 |
| Biotikus környezeti tényezők | 119 |
| A táplálkozási tényezők hatása | 119 |
| A közösségsürüség hatása | 120 |
| Az ellenség, mint környezeti tényező | 124 |
| A bélflóra, mint környezeti tényező | 125 |
| Az állat biológiai tulajdonságainak összefüggése a környezettel | 126 |
| A környezet két oldalának egyensulya | 129 |
| Az állatház | 131 |
| Az állatok hatása a környezetükre | 131 |
| A környezet hatása az állatokra | 133 |
| Az állatok hőigénye | 133 |
| Az állatok levegőigénye | 137 |
| A hőmérséklet és a légcsere biztositása | 138 |
| Az állatok fényigénye | 140 |
| Az állatok hangérzékenysége | 144 |
| A helyiségen belül és a helyiségek között folyó munka | 145 |
| Az állatház forgalma | 149 |
| A takaritás szempontjai | 151 |
| Viz, villany és gázszerelés | 151 |
| Épületszerkezeti anyagok | 152 |
| Az állatház beosztása | 154 |
| Az állatház berendezése | |
| Ketrecek | 161 |
| Milyen igényeket kell kielégiteniök a ketreceknek | 162 |
| Mit tudunk a ketrecépitő anyagokról? | 164 |
| Alátéttálcák, ellető tálcák, ellető dobozok | 180 |
| Etetők | 182 |
| Itatók | 184 |
| Állványok | 187 |
| Kezelő asztalok, kézikocsik | 190 |
| Tároló tartályok | 192 |
| Mosó és csirátlanitó berendezések | 192 |
| Egyéb berendezések és eszközök | 194 |
| Alomanyagok | 196 |
| Közvetlen alomanyagok | 196 |
| Közvetett alomanyagok | 198 |
| Fészekrakó anyagok | 198 |
| Alomanyagok a szállitáskor | 199 |
| Kisérleti állatok almozása | 199 |
| Az alomanyagok tárolása, fertőtlenitése | 200 |
| Az anyagforgalom | 203 |
| Az emésztés kémiája | 203 |
| A felszivódás | 205 |
| A biológiai égés | 206 |
| Az alapanyagforgalom | 208 |
| Az energiatermelés | 210 |
| Miért nem elegendő a táplálékot csak energiatartalom szerint összeállitani? | 211 |
| A fehérje biológiai értéke | 213 |
| A laboratóriumi állatok takarmányozása | 215 |
| Takarmányismeret | 215 |
| Takarmányfélék táplálóanyag tartalma | 220 |
| Szénhidráttartalom | 220 |
| Zsirtartalom | 222 |
| Fehérjetartalom | 223 |
| Ásványi anyagok | 224 |
| Biológiai hatóanyagok | 225 |
| Víz | 229 |
| A takarmányok kalóriaértéke | 230 |
| Az állat energiaszükséglete | 234 |
| Az életfenntartó energiaszükséglet | 234 |
| A növekedés és a szaporodás energiaszükséglete | 236 |
| A fehérjeszükséglet | 239 |
| A rostszükséglet | 242 |
| Hány százalék fehérjekalória és rostkalória legyen a takarmánykeverékben? | 244 |
| Takarmánykeverékek, keretreceptek | 245 |
| Az etetendő takarmánymennyiség | 249 |
| A takarmányok tárolása | 254 |
| A hibás takarmány | 256 |
| A takarmány előkészitése | 259 |
| Az etetés gyakorlata | 262 |
| A préselt takarmány | 264 |
| Tárgymutató | 272 |