Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A Lenti járás monográfiája

Szerző
Lektor

Kiadó: Zala Megyei Tanács Lenti Járási Hivatala
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény kötés
Oldalszám: 147 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 23 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1945. április 4-el új korszak kezdődött népünk történetében. Ez a nap a magyar nép számára nemcsak egy kegyetlen háború végét, hanem a felszabadulást, legújabb kori történelmünk kezdetét is... Tovább

Előszó

1945. április 4-el új korszak kezdődött népünk történetében. Ez a nap a magyar nép számára nemcsak egy kegyetlen háború végét, hanem a felszabadulást, legújabb kori történelmünk kezdetét is jelentette. Felszabadulásunk harmincadik évfordulóját ünnepeljük 1975-ben. Ez alkalommal is köszöntjük népünk szabadságáért oly sok vért áldozó Szovjetuniót.
Nemzedékünk munkája, harca nyomán váltak valóra azok az eszmék, amelyekért dicső elődeink, az 1919-es Magyar Tanácsköztársaság harcosai küzdöttek, s érte sokan a legdrágábbat, életüket áldozták. Feladataink nagyok és felemelőek, amelyekért érdemes dolgozni, mert pártunk célkitűzései egész népünk felemelkedését írta zászlajára.
A letűnt világ szomorú örökséget hagyott ránk. A háborús romokon túl gazdaságilag elmaradott, a szegények között is a legszegényebb volt a Lenti Járás. Járhatatlan utak, villany nélküli falvak, népbetegségek, analfabétizmus jellemezte a vidéket. Csak a délzalai kőolajmezők feltárása hozott némi változást a környék életére, de az egész lakosság életkörülményei alapvetően csak a felszabadulás után javultak meg.
Az elmúlt 30 esztendő - korok mulasztását is pótolva - alapvetően megváltoztatta az itt élő emberek életét, sorsuk jobbra fordult, értelmet nyert az emberi élet. Ipari üzemek létesültek, amelyek jelentősen hozzájárultak a lakosság életszínvonalának emelkedéséhez, az emberek gondolkodásának, magatartásának változásához. A gyér jövedelmű kisparaszti gazdálkodást szövetkezeti gazdálkodás váltotta fel, ami lehetővé tette a korszerű nagyüzemi termelést, biztos jövőt nyújt az ott dolgozó embereknek.
Bár vannak még megoldásra váró gondok, a felszabadulás óta eltelt évek alatt új alapokra raktuk a művelődésügyet, az egészségügyet, sikerült megoldani egy sor szociális és kommunális problémát. Eredményeink alapvető forrása társadalmunk segítőkészsége, az ipari és mezőgazdasági üzemek és intézmények kommunista és pártonkívüli dolgozóinak szorgalma. Ez továbbhaladásunk legfőbb záloga is.
Könyvünk Lenti és környékének három évtizedes fejlődéséről, népünk megváltozott, s egyre szépülő életéről, a nagy társadalmi változásokról ad szerény, de összefüggő képet olvasóinak. Ajánljuk mindazoknak, akik cselekvő részesei voltak és résztvesznek ma is a szocialista alkotó munkában. Vissza

Tartalom

Előszó 3. oldal
Természeti, földrajzi viszonyok 4. oldal
Közigazgatás-demográfia 6. oldal
Történelmi emlékek 11. oldal
Szocialista építés 23. oldal
Ipar 26. oldal
Mezőgazdaság 55. oldal
Erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és faipari tevékenység 81. oldal
Szövetkezeti kereskedelem 99. oldal
Egészségügyi ellátás 109. oldal
Művelődésügy 115. oldal
Idegenforgalom 134. oldal
Lenti távlati fejlesztésének kérdései 142. oldal
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Lenti járás monográfiája A Lenti járás monográfiája A Lenti járás monográfiája A Lenti járás monográfiája
Állapot:
2.780 Ft
1.390 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba