kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 391 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-05-1924-0 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 11 |
| A mag fejlődése és zsöveti szerveződése (Paál Huba) | 13 |
| A virág anatómiai felépítése | 13 |
| a) Csészelevelek | 13 |
| b) Sziromlevelek | 15 |
| c) Porzótáj | 15 |
| d) Termőtáj | 18 |
| e) A magház szöveti felépítése | 20 |
| f) A magkezdemények helyzete és szöveti felépítése | 20 |
| A megporzás folyamata | 23 |
| A megtermékenyülés | 24 |
| A mag szerveződése | 25 |
| a) A maghéj szerveződése | 25 |
| b) A csíra fejlődése | 25 |
| Az érett mag szöveti szerkezete | 29 |
| Irodalom | 58 |
| A magfejlődés biokémiai folyamatai, a mag kémiai összetétele (Pozsár Béla) | 61 |
| Szénhidrátok felhalmozódása | 62 |
| Fehérjék képződése és kémiai jellemzői | 63 |
| Növényi olajok képződése és kémiai jellemzői | 69 |
| Egyéb szerves anyagok és szervetlen elemek előfordulása | 72 |
| Növényi hormonok keletkezése és előfordulása | 72 |
| a) Auxinok | 75 |
| b) Gibberellinek | 77 |
| c) Citokininek | 79 |
| d) Etilén | 80 |
| e) Abszcizinsav | 81 |
| Irodalom | 82 |
| A magtermesztés ökológiai tényezői; a vetőmag érése és biológiai értéke (Elekes Pál) | 86 |
| Ökológiai hatások | 86 |
| a) A nedvesség | 86 |
| b) A hőmérséklet | 87 |
| c) A fény | 89 |
| d) A légkör és a légmozgás | 89 |
| e) A domborzat és a talaj | 90 |
| f) Biotikus tényezők | 91 |
| A vetőmag érése, gazdasági érettsége és biológiai értéke | 91 |
| a) Az érés folyamata, az érettség fogalma | 92 |
| b) A vetőmag biológiai értéke | 93 |
| c) A növények potenciális termőképessége | 94 |
| Irodalom | 94 |
| A magvak nyugalmi állapota (Szabó László Gy.) | 96 |
| A magnyugalom típusai | 96 |
| a) Az embrió éretlensége | 97 |
| b) A maghéj (termésfal) mechanikai ellenállása | 97 |
| c) A mag endogén anyagcseregátlói | 99 |
| d) Indukált magnyugalom | 99 |
| A nyugalmi állapot élettani jellemzői | 102 |
| A magnyugalom biokémiai és ökológiai szabályozása | 105 |
| a) Endogén gátlóanyagok - abszcizinsav | 105 |
| b) Hideghatás - rétegezés - gibberellinek | 107 |
| c) Fényhatás - fitokróm-rendszer | 110 |
| d) Csírázásszabályozó vegyületek és kezelése kölcsönhatása - hormoninterreláció | 112 |
| Irodalom | 117 |
| A keményhéjúság (Czimber Gyula) | 121 |
| a) A keményhéjúság kialakulását befolyásoló belső és külső tényezők | 122 |
| b) A keményhéjú magvak arányának változása tárolás alatt | 129 |
| c) Keményhéjú kultúrnövénymagvak termesztési és biológiai értéke | 130 |
| d) A hazai előfordulású, keményhéjú magot termő növények ökológiai és redszertani vonatkozásai | 134 |
| e) A keményhéjúság megszüntetésének módszerei | 136 |
| Irodalom | 135 |
| A magvak elfekvése a talajban; gyomnövények csírázása (Czimber Gyula) | 141 |
| A természetes flóra fajai magnyugalmának biológiai jelentősége | 141 |
| Gyomnövények csírázása | 142 |
| a) Gyommagvak (idegen magvak) csíranyugalma | 142 |
| b) Gyommagvak elfekvése a talajban | 145 |
| c) Néhány fontosabb gyom csírázása | 147 |
| Irodalom | 150 |
| A magvak tárolása (Papp Erzsébet) | 153 |
| A levegő hőmérsékletének és páratartalmának összefüggése a magvak víztartalmával és élettartamával | 153 |
| A magvak víztartalmának meghatározása | 155 |
| A magvak raktározása | 156 |
| a) Raktározási módok | 157 |
| b) Raktárhelyiségek és tárolóedények | 157 |
| c) A csomagolóanyagok, csávázószerek és a raktározási körülmények hatása a magvak csírázására | 160 |
| Irodalom | 162 |
| A csírázás környezeti szabályozása (Gáspár Sándor) | 164 |
| A víz szerepe és a vízben oldott anyagok ozmotikus hatása | 164 |
| Az oxigén és a levegő szerepe | 171 |
| A hőmérséklet hatása | 173 |
| A fény hatása | 177 |
| Biotikus tényezők hatása | 178 |
| Irodalom | 178 |
| A csírázás biokémiai folyamatai (Szabó László Gy.) | 181 |
| Alapanyagcsere | 181 |
| a) Duzzadás - nukleinsav- és fehérjeszintézis | 182 |
| b) Légzés - mitokondriumok tevékenysége | 192 |
| c) Hormonális szabályozás | 196 |
| Tartaléktápanyagok lebontása | 198 |
| a) Zsírok lebontása | 198 |
| b) Fehérjék lebontása | 202 |
| c) A keményítő és egyéb poliszacharidok lebontás | 203 |
| Irodalom | 212 |
| A vetőmag kezelése; élettani folyamatok sekentése (Gáspár Sándor) | 220 |
| A vetőmag betakarítása | 220 |
| a) Szárrövidítés, levéltelenítés hatása | 221 |
| b) A biológiai érés és az aratás időpontjának hatása | 222 |
| c) A betakarításkor történt magsérülés hatása | 223 |
| A vetőmag feldolgozása és előkészítése | 224 |
| a) Magszárítás | 224 |
| b) Magtisztítás | 226 |
| c) Áztatás, hőkezelés | 227 |
| d) Csávázás, vetőmagoltás | 229 |
| e) Drazsirozás, granulálás | 232 |
| f) A vetőmag mechanikai kezelése | 233 |
| Irodalom | 234 |
| Vetőmagkezelések ionizáló sugárzásokkal termésfokozás és fejlődésserkentés céljából | 236 |
| Irodalom | 239 |
| Az ultrahangkezelés magbiológiai vonatkozásai | 240 |
| Irodalom | 242 |
| Peszticidek káros hatása a magvak csírázására (Czimber Gyula) | 243 |
| A peszticidek csírázásgátló hatásának biokémiai alapjai (Pozsár Béla) | 243 |
| Irodalom | 245 |
| Csávázószerek hatása a csírázásra | 245 |
| Herbicidek hatása a kultúrnövény- és idegen magvak csírázására | 247 |
| Herbicidrezisztencia | 249 |
| Irodalom | 250 |
| A vetőmag biológiai értékének meghatározása (Barthodeiszky András) | 252 |
| Magismeret | 253 |
| A fa- és fajtaazonosság laboratóriumi és kitermesztéssel való meghatározása | 255 |
| Tisztasági és idegenmagtartalmi értékelés | 256 |
| Csírázás, csírázóképesség | 258 |
| Csírázóképességi feltételek | 259 |
| a) Vízszükséglet | 259 |
| b) Hőmérsékletszükséglet | 261 |
| c) Fényszükséglet | 262 |
| d) Levegőszükséglet | 262 |
| e) Csíráztatási közeg | 262 |
| Csíráztatási eljárások | 264 |
| a) Módszerek | 264 |
| b) Csíráztató eszközök | 265 |
| c) Csíráztató készülékek | 271 |
| A csíráztatási vizsgálatok irányelvei | 273 |
| a) Az értékelés egységesítése | 273 |
| b) Előkezelési módszerek | 274 |
| c) Csíráztatás időtartama | 274 |
| d) A csíráztatás értékelése | 276 |
| e) Több magvú termések, egységek értékelése | 301 |
| f) A csíranövények meghatározása | 302 |
| g) Csírázási erély | 303 |
| h) A laboratóriumi csírázóképesség és a szántóföldi kelés eredményeinek összefüggése | 306 |
| A vetőmag egészségi állapota | |
| Irodalom | 322 |
| A magvak életképessége és meghatározásának módszere (Gáspár Sándor) | 326 |
| Az életképesség fogalma | 326 |
| Az életképesség-kimutatás módszerei | 327 |
| a) Az embriókiemelés módszere | 327 |
| b) Vitális festés | 328 |
| c) Redoxiindikátor alkalmazása | 330 |
| d) Röntgen-radiográfiás módszer | 347 |
| Irodalom | 348 |
| A vetőmag- és a csíranövényvigor meghatározása (Gáspár Sándor) | 350 |
| A vigor fogalmának kialakulása | 350 |
| A vigort befolyásoló tényezők | 351 |
| a) Genetikai faktor | 351 |
| b) A mag érettségi állapota | 352 |
| c) A mag kora | 352 |
| d) A mag nagysága | 353 |
| e) Környzeti hatások | 355 |
| A magvigor meghatározásának módszerei | 357 |
| a) Fiziológiai módszerek | 357 |
| b) Biokémiai módszerek | 359 |
| c) Elektromos vezetőképesség-mérés | 360 |
| Irodalom | 361 |
| Névmutató | 365 |
| Tárgymutató | 377 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.