| Beköszöntő (G.) | 7 |
| Glatz Ferenc: Agrárium Magyarországon az ezredfordulón. (Kérdések, kérdések, kérdések...) | 9 |
| Rendszerváltás és agrárium | 9 |
| Az agrárium mint stratégiai kérdés | 12 |
| Az "agrárium" fogalom tartalmáról | 16 |
| Az Európai Unió és Magyarország | 18 |
| Az állam feladata | 21 |
| Művelés, üzemszervezet, tulajdon | 27 |
| Szakemberképzés | 28 |
| Az agrárnépesség | 29 |
| Kovács Ferenc: Agrártudomány - agrártermelés - agrárpolitika | 31 |
| Tanulmányok | |
| Varga Gyula: Agrárgazdaságunk és az európai kihívások | 37 |
| A gazdasági növekedés elindítása | 38 |
| A termelés biológiai és műszaki alapjai | 39 |
| A termelés szerkezeti változásai | 40 |
| Az üzemi-vállalati struktúra | 40 |
| Az árnyék- vagy feketegazdaság | 41 |
| Az információs rendszer | 42 |
| Steranovits Pál: A termőföld hasznosítása | 45 |
| Térségi szemlélet és tájgazdálkodás | 46 |
| Földnyilvántartás és műveltségi ág | 47 |
| A tápanyag-szolgáltató talajok | 49 |
| Javaslatok a jövőre | 51 |
| Ruzsányi László: Növénytermesztés, -nemesítés és - védelem | 53 |
| A jelenlegi helyzet | 54 |
| A fejlesztés feladatai | 58 |
| Horn Péter: Állattenyésztés - takarmányozás - állategészségügy. Helyzetkép és javaslatok | 71 |
| Mélyponton, 1990-1997 | 71 |
| Tömegtakarmányokat fogyasztó állatfajok | 72 |
| Abrakfogyasztó ágazatok | 73 |
| Baromfitenyésztés | 74 |
| Egyéb állattenyésztési ágazatok | 74 |
| Takarmánygazdálkodás | 75 |
| Állategészségügy, élelmiszer-biztonság | 77 |
| Papp János: A kertészet helyzete és fejlesztési lehetőségei | 85 |
| A kertészet jelentősége és sajátosságai | 85 |
| A kertészet helyzete | 86 |
| Zöldségtermesztés | 87 |
| Gyümölcstermesztés | 89 |
| Szőlőtermesztés és borászat | 92 |
| Gyógynövénytermesztés | 95 |
| Dísznövénytermesztés és zöldfelület-gazdálkodás | 97 |
| Bitokviszonyok | 98 |
| A termesztés feledatai | 99 |
| Az értékesítés lehetőségei | 100 |
| Tudományos kutatás és szaktanácsadási rendszer | 103 |
| Az uniós csatlakozás előkészítése | 104 |
| Solymos Rezső: Az erdő-, a vad- és a fagazdaság | 109 |
| A világ erdei | 110 |
| Európa erdei | 111 |
| A magyarországi erdő-, vad- és fagazdaság | 113 |
| Teendők az ezredfordulón | 117 |
| Biacs Péter: A minőség dimenziói az agrárgazdaságban | 125 |
| Az élelmiszer-fogyasztók biztonsága | 125 |
| Minőségi mutatók | 126 |
| A minőség követelményei az élelmiszerláncban | 128 |
| Minőségközpontú agrárgazdaság kialakítása | 129 |
| Sipos Aladár: Agrártermelés és nemzetgazdaság | 133 |
| Piac és fogyasztás | 133 |
| Az agrárpolitika feladatai | 136 |
| Következtetések a jövőre | 140 |
| Vita | |
| Buzássy Lajos: Közigazgatás, agrárgazdaság és kutatás | 145 |
| Csáki Csaba: Piac és agrárium | 149 |
| Agrárstratégia és nemzeti érdek | 149 |
| Az agrárstratégia céljai | 150 |
| Kutatás, oktatás, fejlesztés | 157 |
| Nacsa János: Agrárvilág, regionális fejlesztés | 157 |
| Várallyay György: Életminőség: élelem, ivóvíz, környezet | 160 |
| Dudits Dénes: A kutatás elsőbbsége | 162 |
| Kádár Imre: Iparszerűség, hatékonyság, környezetvédelem | 162 |
| Bocz Ernő: Elemzés - szintézis - alkalmazás | 165 |
| Benet Iván: Rendszerváltás és agrárgazdaság | 166 |
| Vinczeffy Imre: Gyepgazdálkodás, állattartás | 172 |
| Borsos János: Tudomány és agrárfejlesztés | 174 |
| Harnos Zsolt: Élelmiszeripar és informatika | 174 |
| Mátyás Csaba: Defenzívában az agrártudomány | 175 |
| Kovács Ferenc: Agrárstratégiát - tudományos háttérrel (Zárszó) | 178 |
| Summary | 179 |
| A kötet szerzői | 184 |
| Függelék. "Magyarország az ezredfordulón." Stratégiai kutatások a Magyar Tudományos Akadémián | 185 |