| A buza chemiai, növényphysologiai, physikai és mezőgazdasági szempontból | |
| Bevezetés | 5 |
| I. táblázat. Kimutatás a buzaminták beszerzési helyéről | 10 |
| A buzaminta kérdőive | 12 |
| Útmutatás a buzaminta beszerzésére | 13 |
| II. táblázat. Magyarország beosztása a buzaminta minősége alapján | 14 |
| A buza termelése, fajtái, fejlődése s a buzaszem keletkezése | 15 |
| A buzaszem chemiája | 36 |
| Nedvesség | 37 |
| Nitrogéntartalmu anyagok, különösebben a sikér | 37 |
| III. táblázat. A különböző proteinek megoszlása a lisztben | 46 |
| Nitrogénmentes vonadékanyagok | 47 |
| Zsir | 50 |
| Nyers rost | 52 |
| A buza hamutartalma | 55 |
| A beérkezett buzák eltartása, azok előkészítése és az alkalmazott vizsgálati módszerek | 60 |
| A buzavizsgálatoknál követett módszerek ismertetése | 62 |
| A magyar buzatalajok chemiai vizsgálata | 68 |
| IV. táblázat. Magyar buzatalajok chemiai elemzése, feltalaj | 74 |
| V. táblázat. Magyar buzatalajok chemiai elemzése, altalaj | 75 |
| VI. táblázat. Buzatermő talajok mechanikai vizsgálata, feltalaj | 76 |
| VII. táblázat. Magyar buzatalajok mechanikai vizsgálata, altalaj | 77 |
| Magyar buza-elemzések | |
| Dr. Csanády Gusztáv által elemzett buzák, 1889-1890. | 78 |
| Hankó János és Gáspár János által elemzett buzák | 82 |
| M. Maercker (Halle a/S.) által elemzett buzák | 83 |
| 1899. évi magyar buzák vizsgálata | 85 |
| A magyar buzák chemiai és fizikai vizsgálatának eredményei | 88 |
| VIII. táblázat. Buza-elemzések 1900. évből | 90 |
| IX. táblázat. Buza-elemzések 1901. évből | 91 |
| X. táblázat. Buza-elemzések 1902. évből | 92 |
| XI. táblázat. Buza-elemzések 1903. évből | 93 |
| XII. táblázat. Buza-elemzések 1904. évből | 94 |
| XIII. táblázat. Buza-elemzések 1905. évből | 96 |
| XIV. táblázat. Talaj minősége | 99 |
| XV. táblázat. Elővetemény | 100 |
| XVI. táblázat. Mikor volt utoljára istállótrágyával megtrágyázva | 102 |
| XVII. táblázat. Mikor és minő műtrágyával volt utoljára megtrágyázva | 103 |
| XVIII. táblázat. Vetés ideje | 105 |
| XIX. táblázat. Vetés módja és sorvetésnél a sortávolság | 107 |
| XX. táblázat. Vetőmag mennyisége katasztrális holdanként | 108 |
| XXI. táblázat. Milyen volt az áttelelés | 110 |
| XXII. táblázat. Megdőlt-e a buza és mily mértékben? | 111 |
| XXIII. táblázat. A buza érésének ideje | 113 |
| XXIV. táblázat. A buza eredete | 114 |
| XXV. táblázat. Hektolitersuly kgr.-ban | 116 |
| XXVI. táblázat. Lisztességi fok | 117 |
| XXVII. táblázat. 1000 szem sulya grammokban | 118 |
| XXVIII. táblázat. Diagramm-magasság m/m | 119 |
| XXIX. táblázat. Nitrogén % | 120 |
| XXX. táblázat. Protein % | 121 |
| XXXI. táblázat. Száraz sikér % | 122 |
| XXXII. táblázat. Nedves sikér % | 123 |
| XXXIII. táblázat. Sikér minősége | 124 |
| XXXIV. táblázat. Zsir % | 126 |
| XXXV. táblázat. Nedvesség % | 127 |
| XXXVI. táblázat. Nyers rost | 128 |
| XXXVII. táblázat. Hamu % | 129 |
| XXXVIII. táblázat. Néhány magyar vármegye őszi buzatermése | 130 |
| XXXIX. táblázat. Egyhektoliter őszi buza átlagos sulya kgrammokban | 130 |
| XL. táblázat. Az egyes megyék buzatermésének proteintartalma egyenkint és hat évi átlagban | 131 |
| XLI. táblázat. Összeállítás Magyarország egész területére nézve | 133 |
| A világ buzatermésének statisztikai kimutatása 1906. évre | 134 |
| Angol buzák | 135 |
| Franczia buzák | 136 |
| Németországi buzák | 138 |
| Osztrák buzák | 139 |
| Orosz buzák | 140 |
| Román buzák | 143 |
| Románia bozája az 1900., 1901. és 1902. években | 144 |
| Amerikai Egyesült-Államok | 148 |
| XLII. táblázat. Az időjárás befolyása a buza minőségére | 150 |
| A nagy- és kisbirtokon a buzaminőség tekintetében mutatkozó lényegesebb külömbségek | 152 |
| XLIII. táblázat. A nagy- és kisbirtokon termelt buzák minőségének összehasonlítása. Hektolitersuly | 155 |
| XLIV. táblázat. 1000 szem sulya | 156 |
| XLV. táblázat. Proteintartalom | 156 |
| XLVI. táblázat. Száraz sikértartalom | 157 |
| XLVII. táblázat. Lisztességi fok | 157 |
| A liszt | 169 |
| A buza őrlése magyar módon | 172 |
| Őrlési eredmény | 192 |
| XLVIII. táblázat. 1900. évi lisztek chemiai vizsgálata | 198 |
| XLIX. táblázat. Az 1901. évi lisztek vizsgálata | 199 |
| L. táblázat. Az 1902. évi lisztek vizsgálata | 200 |
| LI. táblázat. Az 1903. évi lisztek vizsgálata | 201 |
| LII. táblázat. Az 1904. évi lisztek vizsgálata | 202 |
| LIII. táblázat. Az 1905. évi lisztek vizsgálata | 203 |
| LIV. táblázat. A lisztek átlagos összetételének összeállítása | 204 |
| LV. táblázat. A.) Külföldi lisztek vizsgálati eredményei | 205 |
| LV. táblázat. B.) Német lisztek | 206 |
| LV. táblázat. C.) Németországi lisztek | 207 |
| LVI. táblázat. Magyar simalisztek vizsgálati eredményei | 208 |
| A buza változásai az őrlés következtében | 209 |
| A liszt helyes számjelzésének megállapítása | 211 |
| A lisztek számjelzése zsirtartalmuk szerint | 213 |
| A lisztek számjelzése savfokuk szerint | 215 |
| A lisztek számjelzése katalikus hatásuk szerint | 218 |
| Enzymek a lisztben | 221 |
| A liszt vizsgálata a Rejtő-féle géppel | 228 |
| A tésztavizsgálati czélokra szolgáló gép leírása | 230 |
| A kísérletek végrehajtása | 233 |
| A gép kezelése | 235 |
| A huzó-diagrammok számítása | 236 |
| A tészta viztartalmának befolyása | 239 |
| A temperatura befolyása a diagrammra | 240 |
| Az állás befolyása | 240 |
| A viz minőségének befolyása | 241 |
| A sikértartalom befolyása | 241 |
| A melegítés befolyása | 246 |
| A csírázás befolyása | 248 |
| A diagramm alakja | 249 |
| A melegítés befolyása a diagramm alakjára | 254 |
| LVII. táblázat. A diagramm-magasság változása a liszt eltartásánál | 255 |
| LVIII. táblázat. Diagramm-magasságok az egyes lisztfajokban | 256 |
| LIX. táblázat. Lyukasztási diagrammok | 257 |
| LX. táblázat. A különböző finom szemcsére őrölt liszt vizsgálata, lyukasztó-géppel | 258 |
| A Hankóczy-féle sikérvizsgáló készülék ismertetése | 259 |
| A liszt használati értéke | 274 |
| A korpa | 281 |
| A kenyér | 285 |
| LXI/a. táblázat. A sütemény sulyának és térfogatának viszonya a liszt protein- és sikértartalmához | 310 |
| LXI/b. táblázat. A sütemény sulyának és térfogatának viszonya a buza protein- és sikértartalomhoz | 311 |
| LXII. táblázat. Kenyérsütési próbák | 311 |
| Ujabb kenyérkészítési eljárások | 312 |
| Zárszó | 317 |