| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A magyar élelmiszertermelés nemzetközi versenyképessége | 9 |
| A világ élelmiszertermelésének fejlődése | 9 |
| Az élelmiszerfogyasztás tendenciája | 13 |
| A világ élelmiszerkereskedelmének jellemzői | 16 |
| Magyarország helye a világ élelmiszertermelésében és kereskedelmében | 23 |
| Az EK élelmiszerpiacának értékelése | 26 |
| A Nemzetközi termelői, fogyasztói árarányok és a versenyképesség | 34 |
| A magyar termelői árarányok | 36 |
| A fogyasztói árarányok | 38 |
| A bérarányok | 40 |
| A versenyképesség javításának feltételei | 42 |
| A hazai élelmiszergazdaság helye és szerepe a nemzetgazdaságban | 45 |
| Az élelmiszergazdaság főbb nemzetgazdasági arányai | 46 |
| A mezőgazdaság bruttó és nettó termelésének alakulása | 51 |
| A hazai élelmiszertermékek piacának helyzete | 59 |
| Az élelmiszerkereslet alakulása | 60 |
| Az élelmiszertermékek külkereskedelmi forgalma | 65 |
| A hazai élelmiszergazdaság közgazdasági környezete | 77 |
| Az árak alakulása | 77 |
| Az élelmiszergazdaság költségvetési kapcsolatai | 81 |
| Az adórendszer | 84 |
| A termelési költségek alakulása | 84 |
| Az élelmiszertermelés volumene és szerkezete | 87 |
| A mezőgazdaság termelése | 87 |
| Az élelmiszerfeldolgozás | 93 |
| Az élelmiszergazdaság erőforrásai | 99 |
| Az emberi erőforrások | 99 |
| A mezőgazdaság munkaerő ellátottsága | 99 |
| Az élelmiszeripar munkaerő állománya | 107 |
| Személyi jövedelem az élelmiszergazdaságban | 108 |
| Az élelmiszergazdság beruházásai és állóeszközállománya | 111 |
| A mezőgazdaság állóeszközállomány | 114 |
| A kistermelés állóeszközei | 117 |
| Az élelmiszeripari ágazatok beruházásai és állóeszközállománya | 120 |
| A termőföld | 126 |
| A földtulajdon és földhasználat | 126 |
| A művelési ágak változása | 129 |
| A földjáradék jellege és nagysága | 132 |
| A különbözeti jövedelem és a támogatás | 135 |
| A földtőke és földjövedelem | 138 |
| Az élelmiszergazdaság vállalatainak jövedelme és rentabilitása | 141 |
| A mezőgazdasági vállalatok eredménye | 143 |
| A főágazatok jövedelmezősége | 148 |
| A főbb növénytermelési és állattenyésztési ágazatok jövedelmezősége | 152 |
| A mezőgazdasági termékek önköltségének változása | 155 |
| A termelői ágak változásai | 156 |
| A főbb mezőgazdasági termékek jövedelmezősége | 157 |
| A jövedelmezőség és a forgási sebesség | 161 |
| A fajlagos hozamnagyság és a jövedelmezőség | 162 |
| A földminőség jövedelmezőségi hatásai | 169 |
| A kistermelés költség-jövedelem viszonyai | 171 |
| Az élelmiszeripari vállalatok jövedelezősége | 179 |
| Az élelmiszergazaság likviditási helyzete | 183 |
| Az élelmiszergazdaság hatékonysága | 191 |
| A mezőgazdaság erőforrás-hatékonysága | 191 |
| A jövedelmezőség szerinti differenciáltság | 192 |
| Az alacsonyszintű jövedelmezőség okai | 194 |
| Az élelmiszeripar erőforrás hasznosításának hatékonysága | 197 |
| A vertikálás integráció a magyar élelmiszergazdaságban | 203 |
| Az élelmiszervertikum jövedelmezősége | 206 |
| Az élelmiszergazdaság privatizációja | 215 |
| Privatizáció a mezőgazdaságban | 215 |
| A hazai földpiac alakulása | 220 |
| A privatizáció és a mezőgazdaság szervezeti átalakulása | 225 |
| A privatizáció és a mezőgazdasági nagyüzemek | 230 |
| Az élelmiszerfeldolgozó és kereskedelmi vállalatok privatizációja | 233 |
| A piacgazdaságra való áttérés néhány feltétele | 237 |
| A vállalkozói gazdaság időszerű feltételei | 238 |
| A közgazdasági feltételek rendezése | 242 |
| Az állami szabályozás lehetősége | 244 |
| Irodalomjegyzék | 247 |