1.034.782

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Magyar Nemzeti Múzeum Éremtára állandó kiállításának vezetője

,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 56 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Kisfaludy László a Ref. Főiskola betűivel Sárospatakon. Összeállították: az osztály tisztviselői.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának ezen első önálló pénzes éremtörténeti kiállítása, miután a pénzverés legkorábbi emlékeitől napjainkig a numizmatika minden ágára és részletére kiterjedve... Tovább

Előszó

A Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának ezen első önálló pénzes éremtörténeti kiállítása, miután a pénzverés legkorábbi emlékeitől napjainkig a numizmatika minden ágára és részletére kiterjedve igyekszik a fejlődés menetét összefüggő sorozatokban bemutatni, többszörös célt tűzött maga elé. Elsősorban demonstrálni annak az éremanyagnak a gazdagságát, amely az alapító Széchényi Ferenc 2675 darabnyi gyűjteményéből a letűnt 130 év alatt kb. 270.000 darabra duzzadva, képviseli az egyetemes pénz és érem történet minden ágát és faját Másodsorban hű képét igyekszik adni a magyar és erdélyi pénz és érem történetnek; valamint a magyar területtel kapcsolatban álló római és barbár numizmatikai emlékeknek. Mindezen anyagnak felülmúlhatatlanul gazdag gyűjteménye van a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárában, de ezt eddig csak a szaktudósok használhatták, a nagyközönség nem ismerhette, kincseinek tanító hatásában nem részesült. A Régiségtár kiállításaiban alkalmilag volt ugyan némi pénz is bemutatva, a korszak kiegészítéséül, de ez nem szolgálta a numizmatika céljait, a pénz és érem történetről sem tájékoztatott.
Hálás köszönet illeti tehát Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter urat, hogy múzeumi főigazgató korában, mint vérbeli numizmata és a magyar pénztörténet elsőrangú művelője, átérezve egy pénzes éremtani kiállítás hiányát, ennek előmunkálatait elrendelte. Neki köszönhetjük a termet, az első vázlatos program már az ő irányításával készült és azóta, bár közvetlen támogatását már nélkülözzük, az ő szellemében igyekeztünk megoldani a vállalt feladatot.
Alapelvünk volt tehát az Éremtár eddig rejlő kincseinek a nagyközönség igényeihez mért didaktikai bemutatása a pénz és érem történet népszerűsítése érdekében. Különös súlyt és gondot fektettünk ezért a magyar, vagy magyar vonatkozású anyagra, hogy az már elhelyezésében különválasztva az egyetemes anyagtól, mennyiségileg is méltóképen képviselje hazánk múltjának numizmatikai emlékanyagát. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv