A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A magyar pálinka

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Aula Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 167 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 21 cm
ISBN: 963-9078-83-2
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, reprodukciókkal, illusztrációkkal. Egy angol nyelvű fejezettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A magyar pálinka című kötet röviden bemutatja a világ és Magyarország jellemző égetett szeszes italait. A nyelvemlékeknek és más írott forrásoknak, valamint a szeszes lepárlás ipartörténeti emlékeinek köszönhetően rekonstruálható a magyar pálinka története. Itt található meg a magyar pálinkafőzés történetének és jelenének legalaposabb bemutatása: a lepárlás „sernevelőházakban" való megjelenésétől az égettboros céheken át a szesz- és likőrgyárakig, illetve a mai főzés helyszínei: a helyi főzeléktől a különböző zugfőzdékig („kukta-típus", dunántúli „lavór-típus", vándorüst, alföldi zugfőzés).
Részletesen foglalkozik a kötet a pálinka alapanyagával, a szeszfőzés szokásaival (Szent Mihálytól Szent Györgyig a pálinkafőzdében), valamint a pálinkához kapcsolódó folklórral (a fogyasztás mindennapi és jeles napi alkalmai, butellafeliratok, szólások, anekdoták, jóslások, hiedelmek, gyógyítások). A krampampulitól, a rozsólistól, a potyapálinkától a tojás- vagy kenyérpróbáig sok apró, eddig le... Tovább

Fülszöveg

A magyar pálinka című kötet röviden bemutatja a világ és Magyarország jellemző égetett szeszes italait. A nyelvemlékeknek és más írott forrásoknak, valamint a szeszes lepárlás ipartörténeti emlékeinek köszönhetően rekonstruálható a magyar pálinka története. Itt található meg a magyar pálinkafőzés történetének és jelenének legalaposabb bemutatása: a lepárlás „sernevelőházakban" való megjelenésétől az égettboros céheken át a szesz- és likőrgyárakig, illetve a mai főzés helyszínei: a helyi főzeléktől a különböző zugfőzdékig („kukta-típus", dunántúli „lavór-típus", vándorüst, alföldi zugfőzés).
Részletesen foglalkozik a kötet a pálinka alapanyagával, a szeszfőzés szokásaival (Szent Mihálytól Szent Györgyig a pálinkafőzdében), valamint a pálinkához kapcsolódó folklórral (a fogyasztás mindennapi és jeles napi alkalmai, butellafeliratok, szólások, anekdoták, jóslások, hiedelmek, gyógyítások). A krampampulitól, a rozsólistól, a potyapálinkától a tojás- vagy kenyérpróbáig sok apró, eddig le nem írt néprajzi csemegével ismerkedhet meg az olvasó. A szerző árnyaltan bemutatja a „pálinkázó magyar" képét: kiemelve, hogy a pálinkafőzés értékmentés és értéktermelés; sok, korábbi boros szokás vált pálinkássá, vagyis az égetett szeszek aránya nő; valamint azt, hogy bár nincsenek a népéletben absztinens hagyományok, de az alkoholizálást mindig is elítélték.
Balázs Géza (1959) a néprajzi és népnyelvi történeti, valamint jelenkutatás oknyomozó módszerével mutatja be anyagát. A szerző nyelvész és néprajzkutató az ELTE Bölcsészettudományi Karának oktatója. Vissza

Tartalom

Az alkohol forradalma és e forradalom vége? 6
A népi italok kutatástörténete 8
A világ égetett szeszes italai 12
A szeszes lepárlás rövid története 18
Az egyes pálinkafélék megjelenése Magyarországon 23
A pálinkafőzés története 27
Pálinkafőzés a sernevelőházakban 27
A paraszti, városi és uradalmi pálinkafőzés 28
A pálinkafőző céhek 34
Szesz-, pálinka- és likőrgyárak, kisüzemek 36
A pálinkafőzés központi szabályozása 39
A magyar népi pálinkafőzés gyakorlata 42
A pálinka alapanyaga 42
Gyógypálinkák, likőrök 56
A cefrekészítés 62
Ökoszisztéma: a fenntartható fejlődés 68
A pálinkafőzés módszerei 69
A primitív pálinkafőző eljárás vagy a fazék-módszer 70
A kisüstök emlékei 72
Mai falusi főzdék 76
Szent Mihálytól Szent Györgyig - Élet a szeszfőzdében 79
A pálinkafőzés terminológiája 88
A zugpálinkafőzés mai gyakorlata 90
A pálinka tárolása 98
Pálinkásbutella-feliratok 102
A pálinka árusítása és mértékegységei 106
Mindennapi pálinkafogyasztás 113
Jeles alkalmak pálinkafogyasztása 120
„Égettborban az fokhagymát olajjal öszve..." Pálinkával kapcsolatos népi jóslások, hiedelmek, gyógyítások 125
A pálinka folklórja 133
A pálinkázás mai etikettje 141
A pálinkafogyasztás területi megoszlása 141
A pálinkázó magyar 145
Jegyzetek 153
Irodalom 155
History and Folklore of Hungarian Spirits 165

Balázs Géza

Balázs Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Balázs Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv