kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
| Oldalszám: | 108 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| Bevezetés | 3 |
| A paprika története. - Hosszú útja a tengerentúlról hazánkba | 5 |
| A paprika vándorútja | 6 |
| A paprika különböző elnevezései | 7 |
| Paprikakészítési eljárások | 10 |
| A paprika mint növény. - Termesztése és nemesítése | 13 |
| Mit vesz fel a paprika a talajból | 15 |
| A paprika előnevelése | 16 |
| A paprika kiültetése | 18 |
| A paprika szüretelése | 19 |
| Nagyüzemi módszerek | 20 |
| Szabadföldi vetés | 21 |
| A paprika nemesítése | 23 |
| A paprikanemesítés története | 24 |
| A vetőmag szaporítása | 28 |
| A paprikatermés előkészítése az őrlésre, az úgynevezett "kikészítés" | 29 |
| A paprikafüzérek készítése | 32 |
| Paprikaszárítás | 34 |
| A paprikamag szerkezete | 37 |
| A mag csírázása | 39 |
| A palánta fejlődése | 41 |
| A piros szín kialakulása | 42 |
| Változások a paprikatermés összetételében | 45 |
| A paprika hasítása | 46 |
| A paprika döngölése | 50 |
| Paprikamag mosása | 52 |
| A szárítás hatása | 54 |
| A paprikaőrlemény előállítása s a közben lejátszódó fizikai és kémiai folyamatok | 57 |
| Az őrléstechnika fejlődése | 58 |
| Állami minősítés | 61 |
| Hogyan őrlik a paprikát? | 61 |
| A paprika barnulása | 64 |
| A paprika kémiai összetétele | 66 |
| Fűszerpaprikaféltermékek összetétele Horváth István szerint | 67 |
| Fűszerpaprikaőrlemények összetétele Horváth István szerint | 67 |
| A csípős íz okozója | 68 |
| A paprika festékanyagai | 70 |
| A fűszerpaprika minősítése és forgalombahozatala | 79 |
| Paprikaminták vizsgálata | 81 |
| A paprika tárolhatósága | 85 |
| A paprikaipar fejlődése | 87 |
| Mennyi paprikát fogyasztunk? | 87 |
| A fűszerpaprika szerepe a konyhatechnikában és ételkészítésben. - Élettani hatása az emésztési folyamatban | 89 |
| Paprika a konyhatechnikában | 91 |
| Vitaminok a paprikában | 92 |
| A paprika hatása szervezetünkre | 97 |
| Ételeink ízesítése paprikával | 99 |
| Forrásmunkák | 102 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.