kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | »Kultura és Propaganda« Könyv-, Zenemű- és Utazási Szövetkezet |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 424 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Unicus kötet, folytatása nem jelent meg. Athenaeum nyomása, Budapest. |
| A szerkesztő előszava | |
| Dr. Kemény Gábor: A vendégjog, vendéglátás és vendéglő a klasszikus világban | |
| Vendégbarátság, vendégség és vendégjog a görög világban | 1 |
| Vendégbarátság, vendégség és vendégjog a rómaiaknál | 6 |
| Vendéglői élet a görögöknél | 14 |
| Vendéglői élet a rómaiaknál | 16 |
| A Honfoglalás századától a mohácsi vészig | |
| Ballai Károly: Élet a honfoglalás századában | 18 |
| A magnum aldumas-ok | 18 |
| A sankt-galleni ebéd | 21 |
| A kaukázusi rokon- és szomszéd népek élete | 22 |
| A kaukázusi népek találkozása | 29 |
| Levesfélék | 36 |
| Húsételek | 36 |
| Kásák | 36 |
| Tészták | 37 |
| Egyebek | 37 |
| Pástétomfélék | 37 |
| Tej, tejes ételek | 37 |
| Tea | 37 |
| Italok | 38 |
| A magyar pásztorvilág élete | 38 |
| Levesek | 39 |
| Húsételek | 40 |
| Tejesételek, tejtermékek | 43 |
| Kásák, lepények, tésztafélék | 44 |
| Főzelékfélék | 46 |
| Halak | 46 |
| Mikor étkezik a pásztornép | 46 |
| Táplálkozásunk ősi elemei | 47 |
| Milyen lehetett őseink élete? | 48 |
| A királyság első századai | 50 |
| A vendéglátás iparosodásának kezdetei | 50 |
| Az egyház vendéglátása | |
| A pannonhalmi monostor | 56 |
| Pannonhalma jobbágy népe | 57 |
| A szerzetesek élete | 58 |
| A vendégfogadó palota és az utasok ellátása | 58 |
| A szerzetesek asztala | 59 |
| A konyha | 59 |
| Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A magyar serfőzés kezdete | |
| A serfőzés ősisége: a kún, a török, Bózaser, a kümisz, a serjog, márcos, a serrel adózó királyi falvak | 61 |
| A serfőzés ősisége | 62 |
| A serfűszerek. A komló | 64 |
| A kún és a török Búzaser | 66 |
| A kümisz | 67 |
| A serjog | 67 |
| A serlajtoló jog | 68 |
| A márcos | 71 |
| Királyi serrel adózó falvak a középkorban | 71 |
| Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése | 72 |
| Az italmérés a városi élet kezdetétől a tatárjárásig | 72 |
| Az italmérés középkori városainkban a tatárjárástól a mohácsi vészig | 77 |
| A MOHÁCSI VÉSZTŐL BUDA FÖLSZABADÍTÁSIG (1526-1686) | |
| Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése a mohácsi vésztől Buda felszabadításáig | 84 |
| Az erdélyi városok italmérése | 84 |
| A királyságbeli városok italmérése | 94 |
| A hódoltsági terület italmérése | 113 |
| Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A serfőzés szabad megalakulásáig | 113 |
| A Lipót császár 1686-i serrendszabása | 113 |
| A seres uraságok és a vendégfogadós uraságok | 114 |
| Az első sergyárak Magyarországon | 115 |
| Az ispotályos ser | 115 |
| Régi serfőző céhek | 115 |
| A serfőző céhek szentjei | 116 |
| Céhi címerek | 117 |
| Gambrinus király | 117 |
| Óbuda királyi koronamezőváros serfőzése | 118 |
| A budai serfőzés | 118 |
| A pesti serfőzés | 119 |
| A régi magyar serivó készségek | 120 |
| Dr. Mazsáry Béla: Magyar szemmel külföldön - idegen szemmel Magyarországon | 121 |
| Külföldi fogadóbeli állapotok a XVII. század elején | 121 |
| Magyarországi szállásviszonyok 1660-1666-ban | 129 |
| A hazai fogadósipar a XVIII. század végén | 131 |
| BUDA FÖLSZABADÍTÁSÁTÓL A SZABADSÁGHARC VÉGÉIG (1686-1849) | |
| Dr. Mazsáry Béla: Városaink italmérése az ország újraegyesítésétől a rendi korszak végéig | 138 |
| Az egységes italmérő-jogalkotás első kísérlete | 152 |
| Dr. Bevilaqua Borsody Béla: A serivási szokások | 156 |
| A sernyitás. A tavaszi és őszi seres ünnepek | 156 |
| A testvéres sör | 156 |
| A seres csizma | 157 |
| A körömpróba | 157 |
| A seresbicska | 157 |
| "Te hólyag!" A hólyag társaságok | 157 |
| A seresharang | 158 |
| Keresztelő ser | 158 |
| A seres szamár | 158 |
| A léhűtő | 159 |
| A halottas ser | 159 |
| Csalánba nem üt a menykő! | 160 |
| A suhajkorcsmák | 160 |
| A tót ser | 160 |
| Dr. Siklóssy László: A magyarországi vendégfogadók Buda fölszabadításától a szabadságharc végéig | 161 |
| Pest vendégfogadói | 162 |
| Pest megujhodásának triumvirátusa | 163 |
| Lendület Pest-Buda gazdasági életében 1720-tól kezdve | 165 |
| A Fehér Hajó tarka krónikája | 166 |
| Hevesi Lajos a Fehér Hajó utolsó éveiről | 167 |
| A Hétválasztó Fejedelem, mint pesti redut és fogadó | 168 |
| A Hétválasztó háza a Nákó-család tulajdonában. A gyermek Liszt Ferenc hangversenye | 170 |
| Diákbotrány a Hétválasztóban | 171 |
| Még három XVIII. századi vendégfogadó: a Fehér Farkas, a Bádogkalap és az Arany Borz | 172 |
| Az Arany Sas az Új világban | 173 |
| Fellélegzés a napoleoni háboruk után. Az új találmányok az idegenforgalom szolgálatában | 174 |
| A Magyar Király-szálló. Wesselényi és Hagn Sarolta | 174 |
| A Vadászkürt. - Széchenyi, Wesselényi és Petőfi emlékek | 176 |
| A Tigris | 177 |
| A Nádor | 179 |
| Az Angol Királyné | 179 |
| Az István Főherceg | 181 |
| Az Európa-szálló | 182 |
| A Két Pisztoly és a Zrínyi | 183 |
| Pest külvárosi fogadói. Egy éjszaka a Bobich-fogadóban. A Lipótváros szállói | 186 |
| A Terézváros fogadói. Nagy forgalom, süllyedő színvonal | 187 |
| Feleségrablás az Arany Szitában | 188 |
| A megbízhatatlan Vörös Ökör, ahol még Dérynét is kifosztották | 189 |
| A beözönlő vidékiek fogadói. A Grifftől az Éjjeli Bagolyig | 190 |
| A Két Oroszlán szálló a Ferencváros Redutja | 191 |
| Buda vendégfogadói | 193 |
| Arany Sas és az Arany Hajó. II. József Budán | 194 |
| A nagyvállalkozó Falk Fehér Keresztje. A budai Redut. A Postaház környéki fogadók | 195 |
| A Három Nyúl és a Zöld Szőlőfürt fogadó | 197 |
| Ujlak és Óbuda fogadói | 198 |
| A tabáni fogadók. Az Arany Perec. A budai Hétválasztó. Hol lakott Beethoven? | 199 |
| A Vörös Sün és a Fortuna, a Vár vendégfogadói | 201 |
| Vidéki vendégfogadók | |
| Dunántúl | 202 |
| Az Alföld fogadói | 210 |
| A csárdák | 215 |
| Déryné a csárdákban | 218 |
| Kik voltak a csárdák tulajdonosai? | 219 |
| Szállók Pozsonyban és Északnyugaton: Szállók Pozsonyban a XVIII. században és a reformkorban | 220 |
| A Zöldfa vendégfogadó | 221 |
| Szállók Budapesttől Északkeletre | 224 |
| Erdély-Délkelet | 232 |
| Dr. Mazsáry Béla: A magyarországi vendéglős (korcsmáros) ipar a szabadságharc végéig | 238 |
| Gundel Károly: A konyha fejlődése és a magyar szakácskönyv irodalom a XVIII. század végéig | 287 |
| Gasztronómiai életünk első emlékei | 287 |
| A szakácskönyveink első emlékei: Néhány jó magyar és cseh étel főzésének feljegyzése a XV. századből | 295 |
| Az erdélyi fejedelem udvari szakácskönve a XVI. századból: Szakács-Tudomány | 296 |
| Levelek és sásák (mártásfélék) | 302 |
| A tehénhúsról | 306 |
| A borjúhúsból készült ételek | 308 |
| A juhhúsból készült ételek | 309 |
| A bárányhúsból készült ételek | 310 |
| A disznóhúsból készült ételek | 310 |
| A malacok | 311 |
| A lúdhúsból való ételek következnek | 312 |
| Lúdfiakról is egy avagy két szóval írok | 313 |
| A tyúkokról, kappanokról | 313 |
| Tyúkfiakról | 314 |
| Szarvasok járulnak elől | 315 |
| Az őzek | 316 |
| Az nyúlak rendszerint | 316 |
| Apró madárkák következnek | 316 |
| Következnek az halakból készült étkek. Elsőben a csukákrúl | 316 |
| Az posárokrul következnek immár rendszerint | 318 |
| Szent-Benedeki Mihálynak, Thököli Sebestyén Uram szakáchának "Magyar étkeknek főzése", Késmár, 1601 | 321 |
| Húsfélék | 321 |
| Vadhús | 322 |
| Baromfiak | 322 |
| Halak | 323 |
| Rák | 324 |
| Levek | 324 |
| Tésztafélék és tejes étkek | 324 |
| Különféle gyümölcsös ételek | 325 |
| Ételek nemeiről vagy helyesen lehető készítéseikről és más egyéb aféle szükséges házidolgokról írott könyv 1753-8 | 325 |
| Levesek | 327 |
| Levek | 328 |
| Vajak | 330 |
| Húsféle, vadhús, baromfiak | 331 |
| Hal, rák, tojás | 332 |
| Főzelékfélék | 334 |
| Tésztafélék, sütemények | 334 |
| Sajtok | 338 |
| Különfélék | 338 |
| Italok | 338 |
| Vegyesek | 338 |
| Szakáts Mesterségnek könyvetskéje, Kassa, 1753, Nagy Szombat 1785, Kolozsvár, 1793 | 339 |
| Levesek | 342 |
| Levek, sufák, sásák | 342 |
| Húsfélék | 346 |
| Vadhúsok | 349 |
| Baromfiak | 350 |
| Halételek | 351 |
| Rákételek | 351 |
| Tojásételek | 352 |
| Főzelékfélék, gombák | 352 |
| Saláták | 354 |
| Tésztafélék | 354 |
| Tejes étkek | 356 |
| Gyümölcsből készült étkek | 356 |
| Liktáriumok és hasonlók | 357 |
| Sajt | 358 |
| Magyar Szakátskönyv... Komárom XVIII. század vége | 358 |
| Levesek | 359 |
| Húsfélék | 360 |
| Tésztafélék és hasonlók | 360 |
| Torták | 361 |
| Szultzok, befőttek | 362 |
| Egyebek | 362 |
| Egyéb hazai adatok | 362 |
| Külföldi szakácskönyvek néhány magyar vonatkozása | 366 |
| Összefoglalás | 369 |
| Néhány pótlás a magyarországi vendégfogadók stb. c. fejezethez | 371 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.