| A könyv születése | 5 |
| A VÖRÖSHAGYMA | |
| Környezeti és társadalmi föltételek | 15 |
| Hőmérséklet | 15 |
| Fény | 17 |
| Víz | 21 |
| Tápanyag | 22 |
| Talaj | 23 |
| A nép | 27 |
| Összefoglalás | 28 |
| Summary. Environmental and Social Conditions | 29 |
| A makói vöröshagyma | 31 |
| A vöröshagyma általános jellemzése | 31 |
| A makói tájfajta vöröshagyma | 41 |
| A makói ősfajta vöröshagyma | 41 |
| A két makói vöröshagyma-változat | 43 |
| A makói hagyma intézményes nemesítése | 49 |
| A gazdasági iskola hagymakísérletei | 49 |
| Az egyesület kísérletei | 52 |
| A Makói Hagymakísérleti Telep | 54 |
| A Nemesített makói vöröshagyma | 65 |
| Korszerű nemesítési módszerek a makói kutatóállomáson | 71 |
| Makói CR | 84 |
| Makói fehér | 87 |
| Makó 104 | 88 |
| Makói bronz | 90 |
| Fajtafönntartás | 94 |
| Gazdasági értékmérő tulajdonságok | 94 |
| Összefoglalás | 96 |
| Summary. The Makó Onion | 98 |
| A MAKÓI HAGYMATERMESZTÉS MÚLTJA | 101 |
| Kisüzemi, kerti hagymatermesztés. A 15. századtól 1861-ig | 101 |
| Kezdetek | 101 |
| Szőlő vagy vetemény | 104 |
| Veteményesföldek | 113 |
| A veteményesföldek összeírása | 118 |
| Kisüzemi, szántóföldi hagymatermesztés. 1861-1949 | 120 |
| A belső legelő kiosztása | 120 |
| Vasútépítés | 124 |
| Világkiállítások | 125 |
| A hagyma mint világpiaci termék | 128 |
| Trianontól a világválságig | 132 |
| A világgazdasági válság | 135 |
| A világválság utáni évtized | 146 |
| A koalíciós évek | 154 |
| Nagyüzemi, kézi hagymatermesztés. 1949-1968 | 158 |
| A fordulat évétől az 56-os forradalomig | 158 |
| 1956-tól 1968-ig | 168 |
| Nagyüzemi gépesített hagymatermesztés. 1968-1990 | 177 |
| Válaszúton: magról vagy dughagymáról | 177 |
| Az egy- és kétéves hagymatermesztés ökonómiai értékelése 1980-82-ben | 185 |
| 1968-tól 1990-ig | 199 |
| Összefoglalás | 212 |
| Summary. The history of onion growing is Makó | 214 |
| A HAGYMA TERMESZTÉSE | 215 |
| Dughagymatermesztés | 215 |
| A terület kiválasztása | 215 |
| Elővetemény | 216 |
| Tápanyagellátás | 218 |
| Talaj-előkészítés | 222 |
| Vetés | 224 |
| A vegyszeres gyomirtás | 227 |
| Növényápolás | 231 |
| Betakarítás | 232 |
| Dughagyma osztályozása | 238 |
| A dughagyma hőkezelése | 243 |
| Összefoglalás | 251 |
| Summary. Growing onion-sets | 252 |
| Az étkezési vöröshagyma termesztése | 254 |
| A dughagyma csávázása | 254 |
| A dughagyma ültetése | 256 |
| Az étkezési hagyma vegyszeres gyomirtása | 265 |
| Növényápolás | 268 |
| Növényvédelem | 270 |
| A dughagymáról termelt hagyma öntözési igénye | 282 |
| Betakarítás | 286 |
| Az egyéves hagymaternesztés | 294 |
| Összefoglalás | 294 |
| Summary. Table-onion growing | 296 |
| Magtermesztés | 297 |
| Hagyományos magtermesztés | 294 |
| A korszerű vetőmag-előállítás szakaszai | 298 |
| Az 1. fokú vetőmag-előállítás elitdugványaiból | 300 |
| Összefoglalás | 310 |
| Summary. Seed growing | 310 |
| A hagymatermesztés munkaeszközei | 313 |
| A talaj-előkészítés eszközei | 317 |
| Az étkezési hagymatermesztés eszközei | 334 |
| A maghozó hagymatermesztés eszközei | 340 |
| Összefoglalás | 341 |
| Summary. Onion growing tools | 341 |
| A hagymatermesztés gépesítése | 343 |
| A Bruder-Kovács féle hagymaművelő gépek | 343 |
| A Moravszky-Joó-féle hagymaművelő gépek | 347 |
| A Kertészeti Egyetem és a BMG makói gyárának hagymaművelő gépe | 348 |
| Finis rendszerű hagymaművelő gépek | 353 |
| Összefoglalás | 357 |
| Summary. The mechanization of onion growing in Makó | 358 |
| Tárolás, földolgozás | 359 |
| Hagyományos tárolás | 359 |
| Nagyüzemi készlettárolás | 359 |
| A "hagymabázis" kiépítése | 362 |
| Tárolási kísérletek | 366 |
| Manipulálás | 374 |
| Földolgozás | 377 |
| Összefoglalás | 389 |
| Summary. Storage | 389 |
| ÉRTÉKESÍTÉS | 391 |
| Az értékesítés hőskora. Kezdetektől 1883-ig | 391 |
| Kialakulása | 391 |
| Útlevélkönyvek a hagyma forgalmazásáról | 392 |
| A belső vámhatár megszűnése | 398 |
| Kéziratos följegyzések | 400 |
| A szabadkereskedelemtől az állami beavatkozásig. 1883-1945 | 402 |
| A makói hagyma a világpiacon | 402 |
| Hagymaszövetkezet | 411 |
| Hagyma-részvénytársaság | 415 |
| Unió | 422 |
| Értékesítő szövetkezet | 424 |
| Hagymakereskedelem az első világháború előtt | 428 |
| A piaci árusítás szabályozása | 435 |
| Zöldségközpont | 436 |
| Román rekvirálások | 439 |
| Stabilizáció | 442 |
| Világgazdasági válság | 449 |
| A hagymaszindikátus három éve | 457 |
| A szabad kereskedelem éve | 468 |
| Hagymaegykéz | 470 |
| A szocialista korszak hagymakereskedelme. 1945-1990 | 480 |
| Koalíciós évek | 480 |
| A fordulat évétől az 1956-os forradalomig | 487 |
| 1956-tól 1968-ig | 490 |
| 1968-tól 1990-ig | 495 |
| Összefoglalás | 501 |
| Summary. Marketing | 504 |
| A FOKHAGYMA | |
| Általános jellemzés | 507 |
| A makói fokhagymafajták | 514 |
| A termesztés múltja | 518 |
| Kibontakozása | 518 |
| Föllendülő fokhagymatermelés | 525 |
| A fokhagyma termesztése | 531 |
| Talaj-előkészítés | 531 |
| Ültetés | 532 |
| Növényápolás | 536 |
| Betakarítás | 540 |
| Tárolás | 544 |
| Földolgozás | 545 |
| A fokhagymatermesztés eszközei | 546 |
| Értékesítés | 550 |
| Összefoglalás | 563 |
| Summary. Garlic | 564 |
| KIEGÉSZÍTŐ TERMÉNYEK | |
| A petrezselyem | 571 |
| Általános jellemzés | 571 |
| A Makói hosszú petrezselyem | 572 |
| Termelésének és értékesítésének története | 574 |
| Termelése | 579 |
| Magtermelés | 584 |
| A zöldségtermelés eszközei | 584 |
| Raktározás, földolgozás | 587 |
| Összefoglalás | 588 |
| Summary. Parsley | 589 |
| A virághagyma | 591 |
| Elterjedése és jelentősége | 594 |
| Növénytani sajátosságai | 593 |
| A termesztés múltja | 594 |
| A termesztés módja | 599 |
| Agrotechnika | 605 |
| Virághagyma-termelő társulások | 609 |
| Értékesítés | 613 |
| Összefoglalás | 617 |
| Summary.Flower bulb growing | 619 |
| A HAGYMA MAKÓ NÉP ÉLETÉBEN | |
| A társadalmi fölemelkedés útja | 621 |
| Az Erdei család sorsa | 623 |
| A Diós család sorsa | 633 |
| Az életmód változása | 641 |
| Ház | 641 |
| Az Erdei-ház | 641 |
| A Diós-ház | 648 |
| A makói házak a szabadtéri néprajzi kiállításokon | 652 |
| Berendezés | 654 |
| Az Erdei-ház bútorzata és fölszereltsége | 654 |
| A Diós-ház berendezése | 658 |
| Táplálkozás | 667 |
| Öltözködés | 668 |
| Élet a házban | 669 |
| Szellemi élet | 670 |
| A hagyma Makó népi táplálkozásában | 676 |
| Mágia és népi gyógyászat | 680 |
| Agrárkultusz | 680 |
| Gonoszűző | 682 |
| Varázslószer | 683 |
| Gyógyítószer | 684 |
| Jóslás | 690 |
| Szólások, közmondások | 691 |
| Összefoglalás | 692 |
| Summary. The onion in the life of the people of Makó | 693 |
| A HAGYMA ÉS A MŰVÉSZETEK | |
| Szépirodalom | 695 |
| Grafika | 699 |
| Festészet | 706 |
| Szobrászat | 709 |
| Iparművészet | 723 |
| Fotó- és filmművészet | 725 |
| Állandó kiállítások | 730 |
| Összefoglalás | 730 |
| Summary. Onions and art | 731 |
| MUTATÓK | |
| Rövidítések | 733 |
| Képjegyzék | 750 |
| Táblázatok | 759 |
| Műszavak | 764 |
| Névmutató | 769 |