| Előszó | 9 |
| Bevezetés (Dr. Telegdy-Kováts László) | 11 |
| A melasz fogalma | 11 |
| A melaszszó eredete | 12 |
| A melaszképződés elmélete | 12 |
| A melasz mint ipari és mezőgazdasági alapanyag | 14 |
| A melasz fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságai | |
| Fizikai jellemzők | 16 |
| Sűrűség | 16 |
| Viszkozitás | 16 |
| Kémiai összetétel | 19 |
| A kémiai összetételre ható tényezők | 21 |
| Az általános összetételre vonatkozó adatok | 21 |
| Nemcukor szénhidrátok | 28 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 32 |
| Ásványi anyagok | 38 |
| Biológiai hatóanyagok: vitaminok | 39 |
| Szerves savak | 41 |
| Színezőanyagok | 43 |
| A színezőanyagok képződése | 43 |
| A melaszban található színezőanyagok | 45 |
| Enzimes eredetű színezőanyagok | 45 |
| Nem enzimes eredetű színezőanyagok | 46 |
| Növényvédő és gyomirtó szerek maradványai a melaszokban | 48 |
| A melasz mikrobiológiája | 51 |
| Melaszok fizikai, kémiai és mikrobiológiai vizsgálatai | 52 |
| Mintavétel- és előkészítés | 52 |
| Fizikai vizsgálatok | 53 |
| Viszkozitásmeghatározás | 53 |
| Kémiai vizsgálatok | 55 |
| Szárazanyag-tartalom | 55 |
| Szénhidrátok | 61 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 68 |
| Szervetlen alkotók meghatározása | 74 |
| Vitaminok (bioszanyagok) meghatározása | 81 |
| Melasz lúgosságának vizsgálata | 101 |
| Összes anion meghatározása | 101 |
| Illósavtartalom meghatározása | 105 |
| Kénessavtartalom meghatározása | 105 |
| Melaszok fényelnyelésének vizsgálata | 105 |
| Mikrobiológiai vizsgálatok | 110 |
| A melasz erjedésipari technológiai felhasználhatósága | 112 |
| Az élesztők bioszanyagigénye | 118 |
| Anaerob körülmények közötti növekedési tényezők | 122 |
| A melasz-illósavak erjedésgátló hatása | 122 |
| A melasz mikrobiológiai értékelése | 123 |
| A melasz technológiai minőségének értékelése | 125 |
| A melasz mint takarmány | 129 |
| A melasz takarmánykénti hasznosítása a múltban | 129 |
| A melasz összetétele, táplálóértéke | 130 |
| A melasz a gazdasági állatok takarmányozásában | 133 |
| A melasz a sertés takarmányozásában | 133 |
| A melasz a baromfi takarmányozásában | 134 |
| A melasz a ló takarmányozásában | 134 |
| A melasz a juh takarmányozásában | 134 |
| A melasz a szarvasmarhák melléktermékek hasznosításában | 137 |
| A melasz jelentősége a cukoripari melléktermékek hasznosításában | 137 |
| A melasz mint abrakkeverék-komponens | 137 |
| A melasz mint silózási segédanyag | 138 |
| A magyarországi melaszok összetétele | 139 |
| Általános megfontolások, vizsgálati jellemzők | 139 |
| Vizsgálati módszerek | 140 |
| A melaszok viszkozitása | 140 |
| Szárazanyag-tartalom, cukortartalom | 144 |
| Invertcukor- és raffinóztartalom | 148 |
| Tisztasági hányados | 148 |
| Hamutartalom | 148 |
| Melaszok pH értéke | 150 |
| Melaszok illósavtartalma | 152 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 152 |
| Kénessav | 159 |
| A makroösszetétel általános értékelése | 159 |
| Magyarországi melaszok bioszanyag-tartalma | 168 |
| Melasz színanyagok | 168 |
| A Quentin-melasz | 195 |
| Ioncserélő eljárások a melaszcukor csökkentésére | 195 |
| A cukorgyártás veszteségei | 195 |
| A melaszcukrot csökkentő eljárások | 197 |
| Kromatográfiás cukorkinyerő eljárás | 198 |
| A Quentin-eljárás | 199 |
| A Quentin-eljárás tapasztalatai az NSZK-ban | 201 |
| A Quentin-eljárás hazai alkalmazása | 205 |
| A Quentin-eljárás a sarkadi cukorgyártásban | 207 |
| A Quentin-melasz felhasználása szesz és sütőélesztő gyártására | 209 |
| A nádmelasz | 219 |
| A nádmelasz képződése | 220 |
| A nádmelasz összetétele | 220 |
| A nádmelasz felhasználása sütő- és takarményélesztő-gyártásra | 225 |
| Irodalom | 227 |