A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig
Ginop popup ablak bezárása

A méz

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 82 oldal
Sorozatcím: Méhészeti Ismerettár
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: A címlapon egy fekete-fehér képpel illusztrálva. Haladás nyomdarészvénytársaság nyomása, Pécs.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az alkalmazott tudomány egyre jobban elkülönződik. Így érlelődött meg a mézzel tudományos alapon való foglalkozás közben az az elhatározásom, hogy meghatározzam a méztan vagy melilógia fogalmát. A... Tovább

Előszó

Az alkalmazott tudomány egyre jobban elkülönződik. Így érlelődött meg a mézzel tudományos alapon való foglalkozás közben az az elhatározásom, hogy meghatározzam a méztan vagy melilógia fogalmát. A melilógia vagy méztan alatt azt a tudományágat értem, mely enciklopedisztikusan tárgyalja az összes vonatkozó tudományágaknak a mézre való megállapításait és észleleteit. A melilógiának számos segédtudománya van. Ezek a chemia, chemiai-fizika, biológia, növénytan, állattan, talajtan, klimatológia, mikológia, erjedéstan, gazdasági földrajz, statisztika stb.
A melilógia megalapítójának Aristoteles tanítványa Theophrastus (Kr. e. 372-287) tekinthető, aki a mézről monografiát írt. Munkája azonban elveszett s csak utalásokból tudunk tartalmára némiképen következtetni. Dacára több évezredes multjának, mint elkülönzött tudomány, egészen új keletű.
Teljes melilogiámat a mai gazdasági viszonyok folytán nem volt módomban szárnyra bocsájtani s így jelen munkám csak első része annak, mely mint a "Méhészeti Ismertető" első száma kerül a nyilvánosságra. Igyekeztem azt úgy megírni, hogy azt a nagyközönség méhészetet kedvelő része is haszonnal forgathassa. Kérem fogadják ezt olyan szeretettel, mint amilyen lelkesedéssel én azt kisérleteim és tapasztalataim alapján megírtam.

Pécs, 1934. március hó. A szerző. Vissza

Tartalom

Előszó3
A méz fogalma5
A méz tulajdonságait szabályozó tényezők6
A növényzet befolyása a mézre6
A földrajzi fekvés befolyása a mézre8
A talaj befolyása a mézre9
A mezőgazdasági kultúra befolyása a mézre10
A tengerszín feletti magasság befolyása a mézre10
Az éghajlat befolyása a mézre11
A hordási idő és a pergetés idejének befolyása a mézre12
A méz kezelésének befolyása a mézre13
A méhek mesterséges etetésének hatása a mézre15
Az ipari szennyezés hatása a mézre16
Méztipusok17
A méz szénhydrátjai29
Glükóz29
Fruktóz31
Invertcukor32
Saccharóz34
Maltóz36
Melicitóz37
Dextrinek38
A méz savtartalma43
A méz hamutartalma47
A méz fehérjetartalma59
A méz vitamintartalma63
A méz enzymjei65
Irodalom77

Dr. Stitz János

Dr. Stitz János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Stitz János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem