1.034.887

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági és élelmiszeripari kutató-fejlesztő intézetek

vállalatok szocialista brigádjainak versenymozgalma/1980-1985

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Információs Központja
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 312 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-502-401-0
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó7
A versenymozgalom áttekintése11
A gyakorlatnak átadható kutatási eredmények87
Fajtajelölt búza és tritikale előállítása91
KT-200 tritikale fajtajelölt91
KT-Gyöngy fajta92
Kalászos gabona és kukorica termésbecslési módszer93
A rozs kettőshasznosításának lehetőségei98
A rozs termőképességét befolyásoló legfontosabb tényezők vizsgálata és technológia kidolgozása102
Új zöld- és étkezési szárazbabfajták előállítása106
Új zöldborsófajták előállítása110
A Dáma cukorrépafajta előállítása110
Kompolti hibrid TC kender112
Dohány-fajtajelöltek114
Hevesi 744 fajtajelölt114
Hevesi 11 fajtaj4elölt115
hevesi H-4 fajtajelölt115
Hevesi H-5 fajtajelölt115
hevesi 276 fajtajelölt116
A dohánytermesztés fejlesztése kémiai anyagokkal118
Különböző dohányfajták és fajtajelöltek herbicid érzékenysége118
Palántaágyak fertőtlenítése metilbromiddal119
A Thiodan 35 EC rovarölőszer fölhasználása a dohányültetvényekben120
A Flubalex dohány oldalhajtás-gátlószer fölhasználásának technológiája121
KM Hybridalfa lucerna előállítása és termesztése123
Takarmánynövények fajta-előállítása és termesztéstechnológiájuk kidolgozása126
Szarvasi-4 lucernafajta előállítása126
Óvári-1 takarmánykáposzta127
A lóbab termesztés-technológiájának és komplex növényvédelmi technológiájának kidolgozása128
H-103 B és H-108 A gyomirtószerek hatékonyságának és szelektivitásának vizsgálata csillagfürt-, bab- és lóbabkultúrákban129
Új lóbabfajták előállítása, ökológiai igényük meghatározása és fajtaspecifikus termesztés-technológiájuk kidolgozása130
Nyírségi keserű, államilag elismert új fehérvirágú csillagfürtfajta133
Új takarmánynövények135
Szabolcs-1 szarvaskerepfajta135
Kisvárdai-41 fénymagfajta136
Technológiai eljárások kidolgozása az energiatakarékos talajművelésre, hígtrágya-hasznosításra és mélyalmos trágyakezelésre137
Idő- és energiatakarékos talajművelési technológia nehézkultivátorok használatával137
Hígtrágyák és szennyvizek szántóföldi hasznosítása mélylazításos altalajöntözéssel140
Alomkezelési eljárás a juhok lábvég-megbetegedéseinek megelőzésére és a juhtrágya komposztálása céljából143
A talajtermékenységet és a termelés gazdaságosságát növelő eljárások kidolgozása146
Nyersfoszfátok mezőgazdasági fölhasználása146
A nitrogén-műtrágyagyártás során keletkezett mésziszap mezőgazdasági hasznosítása147
A konténeres műtrágya-forgalmazás lehetősége és feltételrendszere148
Termesztéstechnológiai kutatások homoktalajon150
Foszfor tartaléktrágyázás szöszösbükkönyös, rozsos és somkórós vetésforgóban150
Lepelhomok-talaj AL-oldható P-tartalmának alakulása fokozatos és feltöltő műtrágyázás esetén 152
Lepelhomok-talaj foszforellátottsága és a P-műtrágyázás hatékonysága153
Talajtani tanulmány készítése az Oued R' Hir térségében153
Fluid vetéstechnika alkalmazása a tápkockás palántanevelésben154
A nyírségi savanyú homoktalajok termékenységének fokozása metszéssel és melioratív Mg-utánpótlással156
A mészállapot parciális optimumainak meghatározuása réti talajokra159
A Sclerotinia sclerotiorum (fehérpenész) sporulációjának előrejelzése162
A Rhizobium lupini és Pseudomonas törzsekkel végzett magoltás hatása az L. albus-ra165
Uborkapatogén vírusok fertőzés-dinamikája és a vírusfertőzést csökentő eljárások eredményessége168
Különböző B-jelű készítmények és azok mezőgazdasági használata170
B-2/e és B-2/d jelű baktericki hatású készítmény a baktériumos paszulyvész fellépésének leküzdéséhez170
B-E6 és B-E9 jelű készítmények a burgonya lombpermetezésére170
B-3/80 jelű takarmánykiegészítő készítmény171
A csírázóképesség változásának vizsgálata nyugalmi állapotban173
Egy biotechnológiai módszer bevezetésének eredményei a Meriklon Társaság tapasztalatai alapján178
Kutatásfejlesztési eredmények a Bábolnai iparszerű Kukoricatermelési Rendszerben184
A biológiai háttér fejlesztése184
Műszaki fejlesztések187
Tájékoztatási rendszerek188
Takarmányozási technológiák kidolgozása szarvasmarhák és sertések számára193
Nedves répaszelet tartósítása, tárolása, egész éven át való felhasználása a szarvasmarha-hízlalásban193
A CCM és a húspép együttes hasznosításának komplex technológiája a nagyüzemi sertéstakarmányozásban197
A számítógépes takarmányadag-összeállítás eredményei magyarországi tehenészetekben202
Ipari méretű sejt- és vírustermeléssel összefüggő biotechnológiai kutatások205
Száj- és körömfájás elleni trivalens vakcina termelési technológiájának továbbfejlesztése205
Az inaktivált veszettség elleni vakcina technológiájának üzemesítése206
Ötférőhelyes kísérleti (kutató) fermentor tervezése és kivitelezése207
Kombinált vakcinák kifejlesztése a szarvasmarhák vírusos eredetű légző- és emésztőszervi megbetegedései elleni védekezés céljára209
A ParevacR inaktivált parainfluenza-3 és respiratory syncytial vírusokat tartalmazó kombinált vakcina fölhasználása során szerzett tapasztalatok211
Kutyák szopornyicája elleni Distevac vakcina adaptálása prémes állatok (nyérc, görény) szopornyicás megbetegedése ellen215
Méhtenyésztési program és méhtartás-technológia kidolgozása216
Szervesanyag-feltárás trágyagilisztával219
Különböző bioaktív készítmények előállítása és használata a gyümölcstermesztésben223
Készítmény (Phyl-Set) a meggy és cseresznye gyümölcskötődésének és termésmennyiségének növelésére223
Az alma fagykárosodásának regenerációját elősegítő eljárás és készítmény224
A gyümölcs mennyiségét és minőségét veszélyeztető vízhajtásképződés mérséklését elősegítő eljárás és készítmény227
Káposztafélék és egyéb zöldségnövények nemesítése230
Paradicsom, uborka, görögdinnye, csemege- és pattogatókukorica, sárgarépa, zeller, tojásgyümölcs, laskagomba nemesítése, fajtafenntartása és termesztésének korszerűsítése234
A fűszerpaprika nemesítése, fajtafenntartása és termesztésének fejlesztése236
Új fűszerpaprika-fajták előállítása: 1980-1984236
Gyökérzónába juttatott folyékony tápanyag használatának technológiája239
Különböző tápanyagok hatása a fűszerpaprika terméshozamára242
Különböző élelmiszeripari termékek gyártási, minősítési és tartósítási technológiájának kidolgozása245
A Sportrobi, az enzimesen előkezelt koncentrált tejfehérje előállítása és fölhasználása245
Diétás, csökkentett laktóztartalmú tej és tejtermékek előállítása246
Durum búzák, őrlemények és a belőlük készült tészták néhány enzimének vizsgálata247
Gyümölcs és gomba tárolási idejének megnövelése ionizáló sugárzással248
Fűszerek és fűszerkeverékek csíraszámának csökkentése ionizáló sugárzással és húsipari alkalmazhatóságának vizsgálata249
A membránszeparációs eljárás hazai realizálását elősegítő kutatások251
Nagyfrekvenciás dielektromos hús-defrosztáló technológia üzemi bevezetése252
Termőhelyi málnafagyasztás új kriogén közegek felhasználásával253
A természetes élelmiszeraromák megismerését, a hazai aromakészítmények gyártását és a termékek minősítését elősegítő kutatások254
Nyers húsok összetételének mérése NIR technikával259
Gyümölcs alapanyagok vizsgálata, szénsavas üdítőitalok gyártástechnológiájának kidolgozása262
Különböző alma- és meggyfajták tulajdonságainak konzervipari feldolgozhatóságának és az érésgyorsítóval kezelt meggy minőségét befolyásoló hatásának vizsgálata262
Cider nevű, alacsony alkoholtartalmú, magas gyümölcstartalmú szénsavas üdítőitalok erjesztési és gyártástechnológiájának kidolgozása265
Fermentációs kutatások a szesziparban267
A cukorciroklé szeszgyártási alkalmasságának vizsgálata267
Az ecetsav-baktériumok tápanyagigényének meghatározása, az import tápsó helyettesítésére, hazai összeállítású termék receptjének kidolgozása269
Hibridkukorica vetőmag osztályozása, az MSZ 7590-76. sz. szabvány módosítása273
Eljárás és berendezés biológiailag fokozott értékű cukorrépa-vetőmagvak előállítására275
A kanadai importból származó De Cloet gépsor hazai vizsgálata és minősítése a dohánytermesztésben278
Szimulációs modell a vízhiány és a terméskiesés várható mennyiségének és gyakoriságának megállapítására adott termőhelyen és növényfajonként281
Számítógépes matematikai modell és öntözésellenőrző berendezés284
Gazdasági beavatkozások megalapozása számítógéppel segített döntéssel284
Öntözéásellenőrző berendezés285
Technológiai vizek és szennyvizek kezelése286
Bárány-Dajka bárányszoptató automata tejes bárányok mesterséges nevelésére288
Gyors, roncsolásmentes, műszeres élelmiszer-minősítési módszerek294
Diagnosztikai mintaállomány kísérleti típusának létrehozása a BKR-nél és az MKM-nél304
A DIOGENES számítógépes folyamatirányító rendszer alkalmazása a Nyíregyházi Konzervgyárban306
Személyi számítógépek a mezőgazdaságban308
Sertéstelepi nyilvántartó rendszer308
Mezőgazdasági erő- és munkagépek, valamint erő- és munkagépkezelők teljesítményét elszámoló programcsomag309
Lineáris programozás310
Hálótervezési program a CPM/PERT módszer alapján311
Mezőgazdasági statisztika (ZX-81 vagy ZX-Spektrum)312
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv