kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 455 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-18-1981-7 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 4575. |
| Bevezetés | 9 |
| Dr. Vági Ferenc: A termelés természeti és közgazdasági feltételei a mezőgazdaságban | 11 |
| Mezőgazdaság a magyar népgazdaságban | 11 |
| A mezőgazdaság nyersanyagtermelő jellege és belső ágazati szerkezete | 11 |
| Mezőgazdaságunk népgazdasági jelentősége és ágazati kapcsolatai | 18 |
| Mezőgazdaságunk tulajdoni alapjai és szervezetei | 20 |
| A mezőgazdasági termelés iparszerűsége, s fejlesztésének lehetősége és igénye | 23 |
| Dr. Varga László: A magyar mezőgazdaság termelési színvonalának a megítélése | 24 |
| Dr. Varga László: A növénytermesztés természeti feltételei és körülményei | 27 |
| A növény és a környezet kapcsolata | 27 |
| A növények életjelenségei | 29 |
| A növények életfeltételei | 31 |
| A terméseredmények növelésének elméleti alaptételei | 36 |
| Dr. Varga László: Talajtani ismeretek | 40 |
| A talaj fogalma és kialakulása | 40 |
| A talaj összetétele | 41 |
| A talaj szerkezete | 43 |
| Magyarország jellemző talajtípusai | 45 |
| Dr. Varga László: A talajerő-gazdálkodás célja és módszerei | 48 |
| A talajtermékenység fogalma és mérése | 48 |
| A tápanyagellátás célja és módszerei | 49 |
| A műtrágyázás | 52 |
| Közvetve ható trágyák | 55 |
| Az öntözés | 57 |
| Dr. Varga László: A talajvédelem szükségessége és módjai | 60 |
| Az erózió elleni védekezés | 60 |
| A defláció elleni védekezési formák | 61 |
| A talajjavítás módszerei és gazdaságossága | 62 |
| Dr. Boltizár Pál: A mezőgazdasági termelés energiabázisai és technikai alapjai | 66 |
| A gépesítés szükségessége és sajátosságai a mezőgazdaságban | 66 |
| A gépesítés gazdasági előnyei a mezőgazdaságban | 67 |
| Az erőgépek kialakulása és fejlődése | 68 |
| A traktorok járószerkezete | 71 |
| A traktorok kategorizálása (vonóerő szerinti osztályozás) | 72 |
| A traktorok csoportosítása rendeltetésük, ill. kialakulásuk szerint | 75 |
| A magajáró mezőgazdasági gépek csoportosítása | 81 |
| Mezőgazdaságunk traktorellátottságának várható fejlődése | 87 |
| A villamos energia hasznosítása a mezőgazdasági termelésben | 91 |
| A villamos energia felhasználásának gazdasági előnyei a mezőgazdaságban | 91 |
| A munkagépek villmos hajtása | 92 |
| Termikus villamos fogyasztók | 93 |
| Mikroelektronika alkalmazása | 93 |
| A mezőgazdaságban hasznosítható egyéb energiaforrások | 95 |
| Természetes energiaforrások felhasználása | 97 |
| A melléktermékek (másodlagos) energiahasznosítása | 101 |
| Az energiatakarékosság lehetőségeinek fő irányai a mezőgazdasági termelésben | 102 |
| Dr. Varga László: A növénytermesztés termelési és munkafolyamata | 104 |
| A talajművelés célja és eszközei | 105 |
| A talajművelés alapvető eljárásai | 106 |
| Talajművelési rendszerek és azok alapelvei | 113 |
| A minimális talajművelés elve és változatai | 116 |
| Az iparszerű termelési rendszerek jellemző vonásai a mezőgazdaságban | 118 |
| Vetési munkák | 122 |
| A vetőmag értékmérő tulajdonságai | 122 |
| A vetés (ültetés) módjai | 124 |
| A vetésforgó alkalmazásának általános elvei | 126 |
| Dr. Sántha Attila: Növényápolási és növényvédelmi munkák | 128 |
| A növényápolás célja, feladatai és eszközei | 128 |
| A növényvédelem feladata és módszerei | 129 |
| A növényvédő szerek csoportosítása | 133 |
| A kémiai növényvédelem fejlődése | 135 |
| Az integrált növényvédelem | 137 |
| A vegyszeres növényvédelem technológiája | 138 |
| Dr. Varga László: Betakarítási, tárolási és szállítási munkák a növénytermesztésben | 141 |
| A biológiai és a technikai érettség fogalma | 141 |
| A szállítási munkák sajátosságai a mezőgazdaságban | 142 |
| Az anyagmozgatás géprendszere, s azok fejlesztésének irányai | 144 |
| Dr. Varga László: Szántóföldi növénytermesztés | 149 |
| A kenyérgabonák termesztése | 150 |
| Búza | 150 |
| Rozs | 154 |
| Triticale | 155 |
| Rizs | 155 |
| A takarmánygabonák termesztése | 158 |
| Árpa | 158 |
| Zab | 159 |
| Kukorica | 160 |
| A hüvelyes növények termesztése | 165 |
| Borsó | 165 |
| Bab | 167 |
| Szója | 168 |
| A gyökér- és gumósnövények termesztése | 169 |
| Burgonya | 169 |
| Cukorrépa | 173 |
| Takarmányrépa | 177 |
| Répamag termesztése | 178 |
| Az ipari növények termesztése | 179 |
| Olajipari növények | 179 |
| Textilipari növények | 184 |
| A dohány termesztése | 188 |
| A szálastakarmány-növények termesztése | 191 |
| Lucerna | 192 |
| Vöröshere | 195 |
| Keveréktakarmányok | 196 |
| Egyéves, nem pillangósvirágú szálastakarmányok | 197 |
| A korszerű gyepgazdálkodás | 199 |
| A gyep telepítése, felújítása | 200 |
| A gyep ápolása és gondozása | 201 |
| A gyep hasznosítása | 202 |
| Dr. Varga László: Kertészeti termesztés | 204 |
| A kertészeti termesztés fogalma, agrotechnikai és közgazdasági jellemzői | 204 |
| A kertészeti termesztés hazai jelentősége és adottságai | 206 |
| A kertészeti termesztés specifikus közgazdasági és agrotechnikai jellemzői | 207 |
| Kertészeti és termelési rendszerek | 207 |
| Zöldségtermesztés | 208 |
| A zöldségtermesztés fontosabb agrotechnikai és gazdasági sajátosságai | 209 |
| A zöldségnövények szaporító és termesztő berendezései | 210 |
| A zöldségnövények termesztésének agrotechnikai követelményei | 212 |
| Gyümölcstermesztés | 214 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 215 |
| Üzemi gyümölcsös létesítése, telepítési módszerek | 216 |
| A gyümölcsültetvények növényápolási és növényvédelmi munkái | 219 |
| Betakarítási munkák a gyümölcsösben | 221 |
| Szőlőtermesztés | 222 |
| A szőlőtermesztés fontosabb környezeti és agrotechnikai igényei | 223 |
| A szőlőnövény részei, szaporítási módok | 224 |
| Szőlőültetvények létesítésének előkészítése és megvalósítása | 227 |
| A termőszőlő művelési módjai és ápolási munkái | 228 |
| A termés betakarítása, a borszőlő feldolgozása és kezelése | 233 |
| Dr. Monostori István: Az állattenyésztéstan alapvető zootechnikai és közgazdasági kérdései | 236 |
| Az állattenyésztés jelentősége és szerepe a népgazdaságban | 236 |
| Az állattenyésztés fogalma | 236 |
| Az állattenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 237 |
| Az állattenyésztés intenzív fejlesztésének sajátos hazai lehetőségei | 240 |
| A fejlesztés zootechnikai és gazdaságossági kérdései | 241 |
| Az állati szervezet és a környezet kapcsolata | 242 |
| A környezeti tényezők hatása az állati szervezetre | 242 |
| Az állati szervezetre ható belső tényezők | 245 |
| A honosulás (akklimatizálódás) | 248 |
| A gazdasági állatok külső testalakulásának a megítélése | 249 |
| Gazdasági állataink rendszerezése | 251 |
| A faj, a fajta és a fajtatisztaság fogalma | 251 |
| A fajták csoportosítása | 252 |
| Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai | 254 |
| A kvalitatív tulajdonságok öröklődése | 255 |
| A kvantitatív tulajdonságok öröklődése | 256 |
| Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai | 257 |
| A gazdasági állatok szaporodása | 261 |
| Ivarzás, párzás, a pároztatás módjai | 261 |
| A vemhesség és az ellés | 264 |
| Az anya és az újszülött ápolása az ellés után | 265 |
| A gazdasági állatok tenyésztése | 266 |
| A tenyészkiválasztás (szelekció) módszerei | 266 |
| Tenyésztési eljárások | 267 |
| A törzskönyvezés | 270 |
| A korszerű nagyüzemi állattenyésztés technológiai rendszere | 272 |
| A nagyüzemi állattenyésztés állategészségügyi kérdései | 274 |
| A járványvédelem feladata és módszerei | 275 |
| A fertőzés fogalma és az ellene való védekezés | 276 |
| A hazai állategészségügy szervezete | 277 |
| Dr. Monostori István: Takarmányozási ismeretek | 279 |
| Az állati szervezet és a takarmányok kémiai összetétele | 279 |
| Az állati szervezet összetétele | 279 |
| A takarmányok kémiai összetétele | 280 |
| A takarmányok tápláló hatásának mérése | 288 |
| A takarmány tápláló anyagainak felhasználása az állati szervezetben | 288 |
| A takarmányok tápláló értéke | 289 |
| Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete | 294 |
| A korszerű takarmánygazdálkodás megszervezése | 297 |
| A takarmányalap megszervezése | 297 |
| A takarmányadag összeállítása | 298 |
| Részletes állattenyésztés | 299 |
| Dr. Monostori István: Szarvasmarha-tenyésztés | 299 |
| A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 299 |
| Szarvasmarha-tenyésztési alapismeretek | 300 |
| Szarvasmarhafajták és csoportosításuk | 304 |
| A szarvasmarha tenyésztése és csoportosításuk | 304 |
| A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása | 316 |
| A szarvasmarha felnevelése | 319 |
| A szarvasmarha tejhasznosítása | 325 |
| A szarvasmarha húshasznosítása | 332 |
| A termelési rendszerek, társulások általánosan jellemző vonásai a szarvasmarhatenyésztésben | 333 |
| Dr. Monostori István: Juhtenyésztés | 335 |
| A juhtenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 335 |
| A juhok kor és ivar szerinti elnevezése | 336 |
| A juh értékmérő tulajdonságai és a termelést befolyásoló főbb tényezők | 336 |
| A juhok fajtái | 337 |
| A juhok tenyésztése, szaporítása és felnevelése | 342 |
| A juhok hasznosítása | 345 |
| A juhok takarmányozása | 350 |
| Tartástechnológiai rendszerek a juhtenyésztésben | 351 |
| Dr. Sántha Attila: Sertéstenyésztés | 353 |
| A sertéstenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 353 |
| A sertések ivar, kor és használat szerinti elnevezései | 355 |
| A sertések tenyésztése és szaporítása | 359 |
| A korszerű sertéstartási technológiák sajátosságai és azok fejlesztésének fő irányai | 363 |
| A tenyésztési fázis szakaszai | 365 |
| Utónevelési és hízlalási fázis | 372 |
| Dr. Monostori István: Lótenyésztés | 378 |
| Magyarország lótenyésztésének története | 378 |
| A ló elnevezése kor, ivar és használat szerint | 381 |
| A ló fajtái | 381 |
| A ló tenyésztése, törzskönyveztetése és szaporítása | 389 |
| A lovak takarmányozása és tartása | 393 |
| A ló használata | 396 |
| Dr. Sántha Attila: Baromfitenyésztés | 397 |
| A baromfitenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége | 398 |
| A baromfiak kor és ivar szerinti elnevezése | 399 |
| A hazánkban tenyésztett fontosabb tyúkfajták és azok értékmérő tulajdonságai | 400 |
| A baromfiak tenyésztése, felnevelése és szaporítása | 403 |
| A tojástermelés technológiája | 405 |
| A pecsenyecsirke-hízlalás technológiája | 412 |
| Dr. Kulifai József: A fontosabb növényi és állati termékek ipari feldolgozása | 416 |
| Általános élelmiszeripari ismeretek | 416 |
| Az élelmiszerek fogalma, az élelmiszeripar összetevői | 416 |
| Az élelmiszerek romlásának okai, tartósítási módszerek | 417 |
| Az élelmiszerek minőségi jellemzői, ezek mérése és tervezése | 420 |
| A fontosabb növényi eredetű termékek ipari feldolgozása | 421 |
| Gabonafeldolgozó és sütőipar | 421 |
| Cukor- és édesipar | 426 |
| Konzerv- és hűtőipar | 429 |
| Növényolajipar (étolaj és margarin) | 431 |
| Szesz- és takarmányélesztő-gyártás | 433 |
| A fontosabb állati termékek ipari feldolgozása | 437 |
| A tejipar. A tej kezelése és tartósításának módszerei | 437 |
| A húsipar. A hús minőségi jellemzői | 440 |
| A baromfiipar. A baromfiipar termékei, s azok minőségi jellemzői | 443 |
| Forrásmunkák jegyzéke | 447 |
| Mellékletek | 451 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.