kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Lectum Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Szeged |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 489 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-8664-98-3 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Első könyv | 11 |
| Tanácsok a leendő gazdálkodóknak | |
| Milyen fekvésű birtok a legjobb | |
| Mire kell különösképpen ügyelni a birtokvásárlás előtt | |
| A vidék egészséges voltáról | |
| A vízről | |
| Az épület tájolása | |
| A gazda feladatai | |
| A nyájról és a főpásztorról | |
| Milyen testalkatú rabszolgákra milyen munkát bízzunk | |
| Második könyv | 43 |
| Nem öregszik és nem merül ki a talaj ha trágyázod | |
| Hány fajta talaj van | |
| Hány alfaja van ezeknek a fajtáknak | |
| Melyik talaj a legjobb | |
| Hogyan műveljük az erdős területet és hogyan teszük szántóvá | |
| Hogyan lehet felismerni a zsíros gabonaföldet | |
| Mire kell ügyelni és mi kerülendő szántáskor | |
| Hogyan kell gondozni a munka után kifogott ökröket | |
| Mikor kell előszor és mikor másodszor szántani az egyes talajfajtákat | |
| Hogyan kell trágyázni a gabonaföldet | |
| A vetőmagfajtákról | |
| A vetések idejéről | |
| Melyik vetőmagból mennyi szükséges egy iugerum területre | |
| Hogyan javítható meg a sós és vizes talaj | |
| Hogyan kell kiválogatni a vetnivaló gabonát | |
| Hogyan kell gondozni vetés után a gabonaföldet | |
| A kapálásról | |
| A gyomlálásról | |
| Melyik talaj melyik hüvelyes számára megfelelő | |
| Hogyan és hány munkással művelhető meg egy-egy iugerum gabonával és hüvelyessel bevetett terület | |
| Milyen vetőterületre hány munkás szükséges | |
| Mely hüvelyesek használnak és melyek ártanak a földnek | |
| A trágyafajtákról | |
| Mikor kell trágyázni a földet | |
| Hogyan lesz a szántóföldből rét | |
| Hogyan kell gondozni a rétet | |
| Hogyan kell kezelni és tárolni a levágott szénát | |
| A szérű létesítéséről | |
| Az aratásról | |
| Hogyan kell csépelni | |
| Milyen munkákat szabad és mit tilos végezni ünnepnapokon | |
| Harmadik könyv | 85 |
| Éghajlat és talajfajták szerint melyik a megfelelő szőlőfajta | |
| Milyen szőlőfajtákat kell telepíteni a város közelében lévő birtokon étkezési célra | |
| Milyen fajtájú szőlőt kell telepíteni ha bort akarunk | |
| A nemesebb vagy kevésbé jó borok tulajdonságai | |
| Annak kifejtése, hogy a füldműves számára a szőlő a legjövedelmezőbb | |
| Mennyi termést várhat a földműves az elültetett szőlőtől | |
| Mennyi bor terem egy iugerumon | |
| Hány iugerumot kell megmunkálni egy kapásnak | |
| Milyen talajon és hogyan létesítsünk szőlőültetvényt | |
| A tőke melyik részéről és milyen vesszőt válasszunk ki szaporításra | |
| Hogyan lehet megbizonyosodni a szőlő termékenységéről | |
| Hogyan tehető termékennyé az Aminea szőlőfajta | |
| Milyen tulajdonságokat kell tekintetbe venni ott, ahová a szőlőültetvényt szánjuk | |
| Hogyan kell felásni a földet | |
| Hányféle módon ültetik a szőlőt a tartományokban vagy Itáliában | |
| Előnyösebb a szőlőt felásott földbe telepíteni mint barázdákba vagy gödrökbe, korábban nem művelt földbe | |
| Milyen mélyen kell felásni a földet a szőlő számára | |
| Mikor és hogyan telepítsük a szőlőt | |
| Mire ügyeljen az, aki szőlőt telepít | |
| Ellentétben Iulius Atticus tanácsával, aki visszahajlítva helyezi le a vesszőt | |
| Milyen hosszú legyen a hajtóvessző | |
| Hányféle szőlőt ültessünk | |
| Vajon a szőlőskertben több fajta vagy pedig egyféle szőlőt kell ültetni | |
| Negyedik könyv | 125 |
| Ellentétben Atticus és Celsus véleményével nem elegendő a szőlő számára két láb mélyen felásni a földet | |
| Egy szőlővesszőhöz nem szükséges két karót tenni, de egyet minden egyes tőkéhez kell | |
| Az újonnan ültetett szőlő állandó gondozás nélkül gyorsan tönkremegy | |
| A szőlővesszőt a gödrökben le kell fektetni és visszahajtani egészen a gödör aljától és kiegyenesítve hádhoz kötni | |
| Az új telepítésű szőlőt minden hónapban gondosan kell kapálni | |
| Nem engedhető meg, hogy az új telepítésű szőlőben gaz nőjön | |
| A gyökeres szőlővesszőnek le kell szedni a lombját, úgy hogy csak a fája maradjon | |
| Ugyanezt kell tenni a bujtványokkal is | |
| A kacsot idejében kell leszedni, amíg még zsenge és ujjal könnyedén eltávolítható | |
| Nyáron nem kell a lombot sarlóval levágni | |
| Az új telepítésű szőlőt ősszel legalább az első öt évben meg kell tisztítani, és a tél beállta előtt a tőkék körül újra elegyengetni | |
| Hogyan kell levágni a nyári gyökereket a kitisztított szőlőben | |
| Hogyan kell metszeni a fiatal szőlőt | |
| Mikor a legmegfelelőbb az idő a metszésre | |
| Hogyan kell a bújtóvesszőt visszavágni | |
| Hogyan kell karózni a szőlőt | |
| Milyen magasra kell helyezni a lécrácsot | |
| Hogyan kell kötözni a szőlőt | |
| Hogyan kell a szőlőt "igára" futtatni | |
| Hogyan szaporítsuk a fiatal szőlőt, és hogyan neveljük a bujtóvesszőt | |
| Mikor és milyen korában ültessük át a gyökeres vesszőt | |
| Hogyan készítsünk nádból "igát" | |
| Hogyan osszuk kis parcellákra a szőlőültetvényt | |
| Hogyan újítsuk meg az elöregedett szőlőültetvényt | |
| Hogyan metsszük ugyanezt | |
| A már beállított szőlőültetvényen mit kell kerülni és mit kell követni a jó vincellérnek | |
| Hogyan kell a szőlőpültetvényt a lombjától megszabadítani | |
| Hányszor kell kapálni | |
| Az oltásról és a beoltott szőlő védelméről | |
| A füzes létesítése | |
| A rekettyéről | |
| A nádasról | |
| A gesztenyéről | |
| Ötödik könyv | 193 |
| Az ökrök hasznáról | |
| Az ökrök háziasítása | |
| Gondozásuk és etetésük | |
| Az ökrök betegségei és gyógyításuk | |
| A bikákról | |
| A tehenekről | |
| Az ökrök ivartalanítása | |
| A lovakról | |
| A lovak gyógykezelése | |
| Az öszvérekről | |
| Az öszvérek gyógykezelése | |
| Hetedik könyv | 227 |
| A kisebb szamárról | |
| A juhok beszerzése és tartása | |
| A kosok kiválasztása | |
| A "betakart" juhok | |
| A juhok gyógyítása | |
| A pásztorok feladatai | |
| A kecskékről | |
| A kecskék gyógyítása | |
| A sajtkészítés | |
| A sertésekről | |
| A sertések gyógyítása | |
| Ivartalanításukról | |
| A kutyákról | |
| Gyógyításuk | |
| Nyolcadik könyv | 255 |
| A házityúkok etetése és a tyúkól létesítése | |
| A tojások eltartása | |
| A tyúkok hízlalása | |
| A vadgalamb és a házigalamb hízlalása | |
| Galambdúc létesítése | |
| A gerlék | |
| A rigó | |
| A páva | |
| A numídiai és a falusi tyúkok | |
| A liba | |
| A kacsa | |
| A halastó létesítése és a halak etetése | |
| Kilencedik könyv | 287 |
| Vadaskert létesítése és a vadállatok befogása | |
| A méhek | |
| Hány méhfaj van és melyik a legjobb | |
| Milyenek legyenek a méhlegelők, és azok fekvése | |
| A méhek helyének a kiválasztása | |
| Milyen legyen a méhkas felszerelése | |
| Hogyan kell elhelyezni a méheket | |
| A méhek beszerzése | |
| Hogyan fogják be az erdei méheket | |
| Hogyan kell a kirajzó házi méheket befogni és kasokba terelni | |
| Mit kell tenni azokkal a kasokkal, amelyekben kevés méhraj van | |
| A beteg méhek bajának orvosságai | |
| Mikor mit csinálnak a néhek, és mi a teendője a gondozójuknak az év folyamán | |
| A mézkészítésről, továbbá arról mikor kell üríteni a kasokat | |
| A viasz készítése | |
| Tizedik könyv | 315 |
| A kertészetről (versben) | |
| Tizenegyedik könyv | 335 |
| A kertészetről (prózában) | |
| A felügyelő feladatai | |
| Munkanaptár | |
| Tizenkettedik könyv | 375 |
| A felügyelő feleségének feladatai: Általános házkörüli teendők, parancsok, amelyeket a vilicának követnie kell | |
| Hogyan kell kezelni az élelmiszerkészleteket | |
| Milyen edényeket kell előkészíteni az éléskamra felügyelőjének a sózással tartósított termékek elkészítéséhez | |
| Hogyan kell a romlott borból ecetet készíteni | |
| Hogyan lesz erős a sós lé | |
| A négy évszak gyógyfüvei, hogyan kell ezeket eltenni | |
| Hogyan készül az aludttej | |
| A körte, alma és a többi gyümölcs tárolása | |
| A tengervíz és az édesvíz felforralása | |
| A bor tárolásának módozatai | |
| A bor kezelése | |
| A mézes víz és a méhser készítése | |
| Sajt készítése és tárolása házi szükségletre | |
| Asztalt körte és alma | |
| A szárított füge | |
| Az aszú szőlő készítése | |
| A savanyú (fanyar) füge | |
| Mit kell előkészíteni a szürethez | |
| A bor feljavításának többféle módja | |
| Az aszú készítése | |
| A szőlőíz (sapa) készítése | |
| A sűrűre főzött must(defrutum) készítése | |
| Így kell a sűrű mustból Neopolitanumot készíteni | |
| Hogyan kell a gyenge újborból óbort készíteni | |
| A gyenge bor feljavítása | |
| Hogyan kell kezelni a bort, ha valamilyen állat beleesett | |
| Hogyan készül a csillás bor | |
| Hogyan készül a savanyú csillás bor | |
| Hogyan készíts ürmös bort | |
| Az ürmös és az izsópos bor készítése | |
| Hogyan készíts mirtuszbort | |
| Hogyan készül a lőre (csigér) | |
| Hogyan tárolható újborban a sajt | |
| Hogyan tedd el fazékban a szőlőt | |
| Hogyan tárold a gránátalmát | |
| A kerek alma, a cestiana, a mézalma és a többi almafajta tárolása | |
| Az örvénygyökér tárolása | |
| A fehér és a fekete olajbogyó tárolása | |
| Hogyan készül az olajbogyóhús | |
| Hogyan készül az olaj | |
| Hogyan kell musttal kevert olajat készíteni | |
| Hogyan készíthetsz olajból kenőcsöt | |
| Hogyan tedd el a gyökérgumót (rapa) és a karórépát | |
| Hogyan készíts mustárt | |
| Hogyan tedd el a feketegyökeret és a murokgyökeret | |
| Hogyan készíthetsz moretumot (kerti zöldségekből készült étel) | |
| Hogyan készíts emésztést könnyítő szert (Oxyporum) | |
| Tizenharmadik könyv | 435 |
| A fákról | |
| A gyümölcsfák és a szőlő telepítése és gondozása röviden | |
| Utószó | 465 |
| Képmelléklet | 483 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.