| Bevezető a mikrovilág megismeréséhez | 3 |
| A mikrovilág felfedezése | 6 |
| A mikroszkópos viszgálat technikai alapjai | 8 |
| A mikroorganizmusok szerepe a földi élet kialakulásában | 15 |
| A mikrovilág megjelenése a Föld felszínén | 19 |
| A bioszféra kialakulása (Nézzük a tényeket) | 21 |
| Mikroorganizmus és a humán-populáció | 23 |
| A géntechnológia kifejlesztésének fontosabb állomásai | 26 |
| Nobel-díjas biológusainak | 27 |
| Mikroorganizmusok általános jellemzése | 28 |
| A mikroszervezet mérete, kémiai összetétele | 29 |
| A mikróbák növekedése, szaporodása | 31 |
| Tenyészközeg összeállítása, hatás a mikróba növekedésre | 36 |
| A mikroszervezet megjelenési formája: az élő sejt | 40 |
| Protoplazma másnéven citoplazma élettani jelentősége | 41 |
| Szénhidrátanyagcsere a citoplazmában | 43 |
| Szénhidrát lebontás alternatív útjai a mikrovilágban | 47 |
| Nitrogén-anyagcsere a citoplazmában | 43 |
| A mikroszervezet nukleinsavtartalma | 58 |
| A mikroszervezetek magállománya | 60 |
| RNS szintézis a prokariotákban | 65 |
| Fehérjeszintézis a mikroorganizmusokban | 71 |
| Prokariota sejtburok | 74 |
| Gram festés a mikrobiológiai laboratóriumokban | 74 |
| A sejthártya (Citoplazmamembrán) | 78 |
| Élő sejtet jellemző membránpotenciál fenntartása | 89 |
| Anyagfelvétel, -leadás, a membrán transzport folyamatai | 95 |
| Sejtfal | 104 |
| Peptidoglükán sejtfal képződése | 106 |
| Teichoin sav apeptidoglükán sejtfalban | 110 |
| Peptidoglükán sejtfal lebontása | 111 |
| Külsőmembrán | 115 |
| Baktériumok tokanyaga | 120 |
| Mozgásszerv a mikrovilágban | 121 |
| A mikrovilág megismerése az osztályozás módszerével | 126 |
| Archaebacteria (Ősbaktériumok) | 130 |
| Metántermelők "Methanobacteriales" | 135 |
| Szulfátredukálük | 147 |
| Fokozottan sótűrők (Halobacteriaceae) | 147 |
| Sejtfalnélküli ősbaktériumok | 151 |
| Erősen hőtűrő kénhasznosítók | 153 |
| Környezetet szennyező anyagok biológiai hasznosítása | 157 |
| Kén és a mikrovilág. Biogeokémaiai kőrfolyamat | 162 |
| Oxigént nem termelő fototróf baktériumok (Rhodospirill) | 170 |
| Vörös nemkén-baktériumok | 175 |
| Vörös kénbaktériumok | 175 |
| Zöld kénbaktériumok | 177 |
| Fototróf szervezetek azonosítása | 180 |
| Oxigént termelő fotoszintetikus baktériumok, Cyanobact | 182 |
| Chroococcales rend | 189 |
| Pleurocapsales rend | 189 |
| Oscillatoriales rend | 191 |
| Nostocales rend | 192 |
| Stigonematales rend | 193 |
| Beggiatoales rend | 179 |
| Gram-negatív Aerob Kemolitotrófok | 196 |
| Nitrobacteraceae | 196 |
| Thiobacillaceae | 201 |
| Hydrogenbacteraceae (Hidrogen baktériumok) | 202 |
| Siderocapsaceae vas és mangán-oxidáló baktériumok | 203 |
| Mikrovilág és a nitrogén | 207 |
| Bimbózó baktériumok és nyeles, függelékes szervezetek | 220 |
| Csúszva mozgó, termőtestet képző baktériumok | 223 |
| Myxobacteriales rend | 223 |
| Cytophagales rend | 225 |
| Lysobacteriales rend | 225 |
| Spirális felépítésű baktériumok | 226 |
| Gram negatív aerob baktériumok | 229 |
| Pseudomonadaeae | 229 |
| Azotobcteraceae | 231 |
| Rhizobiaceae | 232 |
| Methylococaceae | 232 |
| Acetobacteriaceae, ecetsavbaktériumok | 233 |
| Gram negatív fakultatív anaerob baktériumok | 236 |
| Enterobacteriaceae | 236 |
| Vibrionaceae | 242 |
| Gram negatív anaerob pálcák és kokkuszok | 244 |
| Szigorúan anaerob Gram pozitív kokkuszok | 247 |
| Gram-pozitív kokkuszok és asporogén pálcák | 248 |
| Micrococcaceae | 249 |
| Lactobacillaceae Tejsavbaktériumok | 251 |
| Propionibacteriumfajok | 254 |
| Laktobacillusok az élelmiszergazdaságban | 255 |
| Endospórás pálcák és kokkuszok | 256 |
| Bacillus subtilis endospóra képzése | 258 |
| Vegetatív alak kialakulása endospórából | 260 |
| Clostridium fajok | 261 |
| Clostiridumok ipari hasznosíthatósága | 262 |
| Actinomycetes csoport | 263 |
| Nocardia alakúak | 266 |
| Mycobacteria | 270 |
| Corynebacteria | 270 |
| Nocardia | 271 |
| Actinobacteria | 271 |
| Actinoplanaceae | 273 |
| Többrekeszes sporangiumot képző Acitnomycetes csoport | 274 |
| Streomycetaceae | 274 |
| Muadormycetaceeae | 277 |
| Thermomonosporaceae | 278 |
| Micropolysporaceae | 278 |
| Thermoactinomyces | 279 |
| Sejtélősködők, Rickettsia-félék | 280 |
| Prokariota vírusok (bakteriofágok) | 281 |
| A fágszaporodás biológiai történései; a T-fág | 286 |
| Új fág izololása és azonosítása | 289 |
| Fobtosabb fág-családok ismertetése | 290 |
| Episzómák - plazmidok | 307 |
| Extrakromoszómális elemek az eukariótában | 314 |
| Extrakromoszómális elemek géntechnológiai hasznosítása | 316 |
| Virophyta csoport. Precelluláris képződmények | 318 |
| Néhány jelentősebb, általánosan ismert vírus család | 323 |
| A növényvilágot fertőző vírusok | 330 |
| Fertőzést közvetítő kórokozó fehérje (PRION) | 332 |
| Mikroszkóppal vizsgálható gombák világa | 333 |
| Aukariota sejtmag | 336 |
| Citoplazmamembrán, plazmalemma | 338 |
| Gomba sejtburok | 339 |
| Sejtfal felépítése | 344 |
| Mitokondrium | 348 |
| Gombák reprodukciója | 352 |
| Gombák szexuális szaporodása | 354 |
| A gombaspórák tulajdonságai | 362 |
| Spórák terjedése | 363 |
| Spóra csírázás | 364 |
| Dimorfizmus jelensége | 366 |
| Paraszexuális ciklus | 368 |
| Gombák öregedése | 368 |
| Mycetozoa | 371 |
| Acrasiomycetes osztály | 371 |
| Myxomycetes osztály | 373 |
| Plasmodiophoromycetes osztály | 374 |
| Moszatgombafélék | 375 |
| Chytridiomycota tagozat | 375 |
| Oomycota tagozat | 375 |
| Zygomycota tagozat (Járomspórás gombák) | 377 |
| Trichomycetes osztály | 377 |
| Zygomycetes osztály | 377 |
| Mucorales rend | 377 |
| Zymomycota tagozat | 380 |
| Saccharomyces cerevisiae (imp: Candida robusta) | 384 |
| Candida albicans | 387 |
| Ascomycota tagozat | 390 |
| Taphyrinomycota tagozat | 393 |
| Ustomycota tagozat | 394 |
| Ustomycota tagozat | 394 |
| Basidiomycota tagozat | 395 |
| Deutermycota tagozat (Fungi imperfect) | 397 |
| Mycorrhizae Gyökérgombák | 398 |
| Protozák Magasabb rendű protisták | 402 |