kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 130 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-360-1 |
| Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A búza minőségéről | 7 |
| A búzaminőség fejlődésének történeti áttekintése | 12 |
| A búzaminőség jellemzői | 22 |
| Hektolitersúly | 24 |
| Ezerszemsúly | 24 |
| Acélosság | 25 |
| Sikérmennyiség. Nedves és száraz sikér. | 26 |
| A sikér minősége | 26 |
| A liszt enzimes állapota | 29 |
| A próbasütés | 29 |
| A fehérjetartalom | 29 |
| A búzaminőség kutatásának időszerűsége | 30 |
| Az öröklődés és a környezeti tényezők a kiváló fajták előállításában | 31 |
| A búzaminőség és az agrotechnika | 33 |
| A minőségbúza-termesztés ökológiai kérdései | 34 |
| A minőségi búza termesztése jelenlegi viszonyaink között | 36 |
| A terület kiválasztása | 36 |
| Domborzati viszonyok | 36 |
| Talajviszonyok | 38 |
| Hidrológiai viszonyok | 38 |
| Éghajlati viszonyok | 39 |
| A búzatermesztés körzetei | 41 |
| A termesztésre alkalmas fajták | 46 |
| A fajták részletes leírása | 50 |
| A vetőmag szaporítási fokozata és a minőség összefüggése | 52 |
| Az elővetemény | 54 |
| A monokultúra hatása a búza minőségére | 56 |
| A kapás növények hatása a búza minőségére | 58 |
| Egyéb elővetemények | 59 |
| A talajelőkészítés | 61 |
| Talajelőkészítés jó szerkezetű (mezőségi és barna erdő) talajokon | 62 |
| Talajelőkészítés kötött (réti agyag és szikes) talajokon | 65 |
| A műtrágyázás | 66 |
| A nitrogén, a foszfor és a kálium szerepe | 66 |
| A mikroelemek (nyomelemek) szerepe a búzanövény fejlődésében | 67 |
| A nitrogén, a foszfor és a kálium hatása a búza minőségére | 69 |
| Levéltrágyázás (makroelemekkel) | 72 |
| A műtrágyák hatása a búzaszem fehérjeösszetételére | 76 |
| A klór-krolin-klorid (CCC) hatása a búza minőségére | 77 |
| A vetőmagmennyiség és a vetésidő | 80 |
| A növényvédelem | 83 |
| Védekezés a kedvezőtlen időjárási behatások ellen | 83 |
| Az állati kártevők elleni védekezés | 84 |
| A gabonabetegségek elleni védekezés | 85 |
| Vegyszeres gyomirtás | 87 |
| A herbicidek hatása a búza minőségére | 89 |
| Az öntözés | 90 |
| A betakarítás | 93 |
| A betakarítási idő hatása a szemtermés mennyiségére | 96 |
| A betakarítási idő hatása a búza minőségére | 97 |
| A tárolás technológiai folyamatai | 102 |
| A minőségibúza-termesztés közgazdasági kérdései | 105 |
| A minőségibúza-termesztés komplex technológiai rendszerben | 105 |
| A vetőmagtermesztés | 110 |
| A felvásárlás és a tárolás hálózata | 112 |
| A minőségi búza közgazdasági elismerése | 116 |
| Zárszó | 119 |
| Irodalom | 124 |