| I. rész: Állategészségügyi rendeletek, húsvizsgálati-, állattenyésztési ismeretek, állatfajok, állatbetegségek ismerete, harcigázok által okozott húskárok elleni védekezés (Dr. Laczkó József-N. Nagy Sándor) | |
| II. rész: Egyszerű és különleges téliszalámi, csabai, gyulai, bácskai, magyar és külföldi hentes-, kolbászáruk, tartósárúk, finomfelvágottak, sonkaáruk és dobozkonzerváruk készítési módja (N. Nagy Sándor) | |
| Bevezetés | 3 |
| Brát meleg húsból való előállítása | 5 |
| Brát hideg úton való előállítása | 5 |
| Kolbászárukhoz szükséges húsok előkészítése | 6 |
| Sókeverék előállítása | 6 |
| Párisi | 6 |
| Bécsi tormás virstli | 7 |
| Szafaládé | 7 |
| Krinolin | 7 |
| Augsburgi | 7 |
| Mortadella | 8 |
| Vadász szalámi | 8 |
| Nyári szalámi | 8 |
| Lengyel kolbász | 8 |
| Töltött disznóláb | 9 |
| Téli szalámi | 9 |
| Dunántúli stifolder szalámi | 9 |
| Csabai szalámi bráttal | 10 |
| Csabai szalámi | 10 |
| Gyulai kolbász | 11 |
| Gyulai pároskolbász | 11 |
| Nyári készítésű gyulai kolbász | 11 |
| Gyulai pároskolbász | 11 |
| Friss sütnivaló kolbász debreceni módra | 12 |
| Debreceni pároskolbász | 12 |
| Német szalámi | 12 |
| Milánói szalámi | 12 |
| Veronai | 13 |
| Krakkói sonkaszalámi | 13 |
| A hús és szalonna konzerválása | 14 |
| A szalonna eltartása | 15 |
| Kolozsvári szalonna | 15 |
| Debreceni paprikás szalonna | 16 |
| Gyulai füstölt szalonna | 16 |
| Fehér tea szalonna | 16 |
| Sózott hátszalonna | 16 |
| Prágai sonka | 17 |
| Gyorspácolás módja I. | 18 |
| Gyorspácolás módja II. | 18 |
| Füstölés | 19 |
| Húsfőzés | 19 |
| Gyulai sonka | 19 |
| A vesztfáli sonkák pácolása | 19 |
| Sonka hólyagban | 20 |
| Doboz - konzerv sonka | 21 |
| Lax sonka | 21 |
| Disznósajt | 21 |
| Fejsajt | 21 |
| Nyelvsajt | 22 |
| Disznósajt betéttel | 22 |
| Finom disznósajt | 23 |
| Fekete nyelvsajt | 23 |
| Fehér nyelvsajt | 24 |
| Csemege sajt | 24 |
| Bácskai füstölt májashurka | 24 |
| Bácskai füstölt véreshurka | 24 |
| Csemege tüdős, májas és véreshurka | 24 |
| Berlini májashurka | 25 |
| Friss véreshurka | 25 |
| Tojás rouládok | 25 |
| Finom marharoulád | 26 |
| Mozaik roulád | 27 |
| Mozaik roulád | 27 |
| Mozaik kolbász | 28 |
| Nyelvroulád | 28 |
| Mozaik roulád | 29 |
| Nyelvgalantin | 30 |
| Fehér májas pástétom | 30 |
| Rózsaszínű májpástétom | 31 |
| Eredeti strassburgi libamájas | 31 |
| Szardellás májas | 32 |
| Nyelvmájas | 32 |
| Borjúmájas | 33 |
| Berlini májaskolbász | 33 |
| Májaskolbász | 33 |
| Májsajt | 33 |
| Hús- és virstlikonzervek készítése | |
| A dobozos-konzervek romlásának okai és a megóvás módja | 34 |
| A húsanyag kezelése | 35 |
| A belek | 36 |
| A konzerv-virstli füstölése | 36 |
| Dobozok kezelése töltés előtt | 37 |
| A virstli berakása | 38 |
| Konzervekhez szükséges sóslé elkészítése | 38 |
| A dobozok lezárása és sterilizálása (kifőzése) | 38 |
| Dobozok kezelése főzés után | 39 |
| Konzervkolbászok bélbetöltés nélkül | |
| Dobozos májas és véres | 40 |
| Májas és húspástétom konzervek | 40 |
| Mayonnaise | 41 |
| Tányérkocsonya | 41 |
| Borjúhúskocsonya | 41 |
| Aszpik készítése | 42 |
| Étvágy kolbász | 42 |
| Kenőmájas | 42 |
| Szepesi virstli | 43 |
| Hasznos tudnivalók | 43 |
| Hirdetések | 44 |
| Tartalomjegyzék | 46 |
| III. rész: Ipari és munkatörvények: ipari közigazgatás, OTI, MABI tudnivalók, adóismeretek, könyvvitel és árkalkuláció, a minimális munkabérek és a munkaviszony szabályozása a hentes és mészáros iparban/hentes- és mészárosipari mestervizsga vezérfonál (Nagy Sándor) | |
| Bevezetés | 3 |
| Az iparengedély megszerzése | |
| Nem kaphat iparengedélyt | 5 |
| Iparszüneteltetés | 5 |
| Fióküzletek felállítása | 5 |
| Az iparengedély megvonása | 6 |
| Gyárszerű iparűzés | 6 |
| Szövetkezetek, kft-k, részvénytársaságok kézműves iparűzése | 6 |
| A hentes és mészárosiparos üzlet és műhelyhelyisége | 7 |
| Mérleghitelesítés | 7 |
| Rendelet a húsipari üzletek és műhelyek vizsgálatára vonatkozó ellenőrző könyvek felfektetéséről | 7 |
| Kontárkérdés | 7 |
| A műbélbe töltött hentesárukra vonatkozó módosított rendelet | 7 |
| A mestervizsga célja | |
| Jelentkezés mestervizsgára | 8 |
| A mestervizsga díja | 9 |
| A mestervizsga anyaga | 9 |
| Mesteri cím viselésére jogosultak | 9 |
| Kérvényminta | 10 |
| A tisztességtelen verseny | |
| Szédelgő feldícsérés | 11 |
| Hírnév és hitelrontás | 11 |
| A tisztességtelen verseny elleni panasz | 11 |
| Megbízható iparos | |
| Megbízhatatlan iparos | 11 |
| Tanoncügy | |
| Tanoncszerződés | 12 |
| Tanoncfelszabadítás | 12 |
| Nem tarthat tanoncot | 13 |
| Elvonható a tanonctartási jog | 13 |
| Tanoncfelvételt szabályozó rendelet | |
| Hány tanoncot tarthat az iparos | 13 |
| A tanviszony ideje | 13 |
| A tanonc szabadsága | 14 |
| A munkaadó tanoncával szembeni kötelessége | 14 |
| A segédi munkakönyv | 14 |
| A segéd bejelentése | 15 |
| Felmondási idő | 15 |
| Üzletvezetőről | 15 |
| Felmondási idő | 15 |
| Részvénytársaság | 15 |
| Szövetkezet | 15 |
| Korlátolt felelősségű társaság | 16 |
| Betéti társaság | 16 |
| Közkereseti társaság | 16 |
| Tudnivalók az OTI-ról | 16 |
| Kit kötelez a törvény biztosításra? | 17 |
| Önkéntes továbbfizetéssel való biztosítás | 18 |
| Kik az igényjogosult családtagok? | 18 |
| Ki mennyi járulékot fizet | 19 |
| Mikor van joga segélyre a dolgozó vagy munkanélküli beteg munkásnak? | 19 |
| Ipari munkás napibér-osztálya és járuléka | 20 |
| Magánalkalmazott napibér-osztálya és járuléka | 20 |
| Mit tegyen a biztosított, ha megbetegszik? | 21 |
| Mikor fordulhat a biztosított nem OTI orvoshoz? | 22 |
| Milyen segélyt követlehet a beteg biztosított? | |
| Betegség esetében, Mit követelhet a családtag? | 23 |
| A gyógyszer | 23 |
| A gyógyászati segédeszköz | 23 |
| Milyen segélyeket követelhet a keresőképtelen beteg biztosított? | 23 |
| Költségesebb - 30 pengőnél drágább - gyógyászati segédeszköz | 24 |
| Ki kaphat műfogat és fogkezelést? | 24 |
| Ki kaphat táppénzt? | 24 |
| Mennyi táppénz jár? | 25 |
| Ipari munkásnak | 25 |
| Magánalkalmazottnak | 25 |
| Háztartási alkalmazott napi táppénze | 25 |
| Mi az eljárás a táppénz felvételénél? | 25 |
| Kiknek nem jár táppénz? | 26 |
| Kórházba utalás | 26 |
| Szanatóriumba utalás | 27 |
| Fél táppénz | 27 |
| Kitől tagadhatja meg az OTI a táppénz kifizetését? | 28 |
| Mikor fizet az OTI utiköltséget? | 28 |
| Egy évi segélyezés után jár-e újból segély? | 29 |
| Ipari munkás terhességi és gyermekágyi segélye | 29 |
| Magánalkalmazott terhességi és gyermekágyi segélye | 30 |
| Házastárs terhességi segélyre | 30 |
| Kinek jár temetkezési segély | 30 |
| Temetkezési segély összege | 30 |
| Mikor évül el a segély? | 31 |
| Mikor van helye panasznak? | 31 |
| Legkisebb munkabérek a húsiparban | 32 |
| Szalámi és húskonzervgyáripar | 33 |
| Kiegészítő határozat | 34 |
| Szalámi és hőskonzervgyárakban fizetendő bérekre vonatkozó határozat | 35 |
| Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 35 |
| A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 36 |
| A Győri Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 37 |
| A Miskolci Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 38 |
| A Pécsi Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 39 |
| A Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 40 |
| A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara területére megállapított legkisebb munkabérek | 41 |
| Iparűzés feltételei | 42 |
| Ipar áthelyezése | 43 |
| Ujabb üzlethelyiségek nyitása | 43 |
| Iparmegszüntetés | 43 |
| Az ipar újból gyakorlása | 44 |
| Özvegyi jogon való ipar-gyakorlás | 44 |
| Ipar folytatása kiskorúak javára | 44 |
| Üzletvezetőváltozás | 45 |
| A közüzemi alkalmazottak iparűzése | 45 |
| Az alkalomszerű húsárusításra jogosított személyek | 45 |
| Rendelet a vágó és szúróipar megjelöléséről | 46 |
| Állathízlalás | 47 |
| Sertéshízlalás | 47 |
| Bélárusítás és tisztítás | 48 |
| Bőrsózás | 48 |
| Vágóhelyek felállítása | 48 |
| Hatósági üzemek felállítását szabályozó rendelet | 48 |
| Munkarend | 49 |
| Tanoncok legmagasabb létszáma | 50 |
| Éjjeli munka korlátozása a húsiparban | 52 |
| Vasárnapi munkaszünet | 53 |
| Az ipari munka vasárnapi szünetelése | 55 |
| 8 órai munkaidő | 56 |
| Az évenkénti fizetéses szabadság | 60 |
| Üzleti alkalmazottak munkaideje | 64 |
| Az alkalmazottak munkaviszonyának ellenőrzésére kinevezett bizottság | 68 |
| Az ellenőrző bizottság tagjai | 69 |
| Adóismeretek | 70 |
| Kalkulációs példák | 74 |
| A könyvelés elemi kérdés-feleletei | 81 |
| A kisiparos könyvelése | 82 |
| Könyvelési ábra | 84 |
| IV. rész: Az eladás művészete, a kiszolgálás technikája a hentes és mészárosiparban (Nagy Sándor) | |
| Bevezetés | 3 |
| Becsületes magyar kereskedő és iparos üzleti irányelvei | |
| A hentes és mészárosiparos mint kereskedő | 5 |
| A jó kereskedő húszparancsolata | 5 |
| Az eladás művészete | |
| A beszédtechnika | 7 |
| A vevő megszólítása | 10 |
| Az elárusítók egymás közt | 12 |
| Társalgás a vevővel | 15 |
| Gyermekek kiszolgálása | 18 |
| Húsáruk visszavétele és kicserélése | 19 |
| Vevőtoborzás, reklám | 21 |
| Kolbászáruk, sonkaspecialitások röpcéduláinak ismertetése | |
| 1. számú | 23 |
| 2. számú | 23 |
| Helytelen beszédmodor | 25 |
| Emberismeret, a vevő lélektana | 27 |
| A gyakorlott elárusító | 31 |
| A vonzó kirakat | 32 |
| Érdekes esetek az üzleti életből | 34 |
| A marha felbontása | |
| A hátsó negyed | 39 |
| Eleje | 40 |
| A borjú kifejtése és üzleti felbontása | 41 |
| A birka felvágási módja | 43 |
| A bárány | 43 |
| A marha húsrészei és magyaros elnevezése | 43 |
| A borjú húsrészei és magyaros elnevezése | 43 |
| A bárány | 43 |
| A birka | 43 |
| A kolbász és felvágottáruk eladása | 44 |
| A kirakatberendezések | 45 |