kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Pátria Irodalmi Vállalat és Nyomdai Rt. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 88 oldal |
| Sorozatcím: | Borászati Lapok kiadványa |
| Kötetszám: | 15 |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés | 3 |
| A szőlőbogyó mikrobiológiája | |
| A szőlőbogyón lévő mikrobák | 4 |
| Hogyan jutnak a mikrobák a bogyóra | 4 |
| A bogyón lévő mikrobák mennyisége | 5 |
| A bogyórothadás hatása a termés mennyiségére és minősépgére | |
| Közönséges vagy szürke rothadás | 7 |
| Zöld rothadás | 8 |
| Nemes rothadás | 9 |
| Ecetes rothadás | 10 |
| Az élesztők | |
| Az élesztősejtek alakja, nagysága és sejttartalom | 10 |
| Az élesztősejtek szaporodása, spóra- és hártyaképzés | 11 |
| Az élesztősejtek táplálkozása, összetétele és életképessége | 13 |
| Az alkoholos erjedés | |
| Az erjedésről általában | 14 |
| Erjeszthető cukrok | 15 |
| Az élesztő enzimjei | 15 |
| Az erjedés termékei | 17 |
| Az erjedés okozta másodlagos átalakulások | 19 |
| az erjedés időszakai | 19 |
| Az élesztők szaporodását és az erjedést befolyásoló tényezők | |
| A hőmérséklet | 20 |
| A tápanyagok minősége és mennyisége | 23 |
| A cukor minősége és mennyisége | 23 |
| Anyagcsere- és erjedési termékek | 24 |
| Savak és egyéb anyagok | 26 |
| A levegő oxigénje | 27 |
| Az élesztő fajtája, élettani állapota és mennyisége | 28 |
| A szőlőbogyó és a must egyéb mikrobái | |
| Az élesztőhöz hasonló gombák | 29 |
| Penészgombák | 30 |
| Baktériumok | 31 |
| A must természetes erjedése | |
| Küzdelem a must mikrobái közt | 32 |
| A káros mikrobák hatása és távoltartásuk | 33 |
| Az erjedés ellenőrzése | 34 |
| Természetes és fajélesztős erjedés | 34 |
| A borélesztők fajtái | |
| A borélesztők különválasztása | 35 |
| A borélesztők eltérése más élesztőktől | 36 |
| A borélesztők fajtái | 36 |
| A fajélesztők használata a must erjesztésére | |
| A fajélesztő használatának elterjedése | 39 |
| A helyesen megválasztott fajélesztő | 41 |
| Az élesztőtenyészetek postai szállítása | 41 |
| A fajélesztő használata | 42 |
| A folytonos erjesztés módszere | 47 |
| Természetes anyaélesztő | 48 |
| Erjesztés, élesztőkeverékkel | 48 |
| A must sterilizálása | 49 |
| A fajélesztő használatának előnyei | 50 |
| Különleges összetételű mustok erjedése | |
| A rothadt szőlőből nyert must erjedése | 51 |
| A kénezett must erjedése | 52 |
| A sok cukrot tartalmazó mustok erjedése | 53 |
| A törkölyön való erjesztés | 53 |
| Tökéletlen erjedésű borok továbbfejlesztése | 54 |
| A borok újraerjesztése | 56 |
| A borkezelés bakteriológiája | |
| A seprő | 56 |
| Az első fejtés | 57 |
| A bor érése | 58 |
| A bor kezelése | 59 |
| A borbetegségekről általában | |
| Levegőt kívánő s hártyát fejlesztő mikrobák okozta borbetegségek | |
| A bor virágosodása | 63 |
| Az ecetesedés | 65 |
| Tejsavképződéssel kapcsolatos borbetegségek | |
| Almasavbomlásból eredő savcsökkenés | 68 |
| Tejsavas-mannitos erjedés | 72 |
| Tejsavas erjedés az alkoholos erjedés után | 74 |
| A borok megfordulása (borkősav és glicerinbomlás) | 74 |
| A borok megkeseredése és a glicerinbomlás | 76 |
| Egyéb borbetegségek | |
| Nyúlósodás | 77 |
| Egéríz | 78 |
| Mikrobák közvetett hatásából származó borhibák | |
| Sprőíz | 78 |
| Penészíz és dohosság | 79 |
| Kénhidrogén vagy záptojásszag | 80 |
| Barnatörés | 81 |
| Chemiai borhibák | |
| Feketetörés | 82 |
| Fehértörés | 84 |
| Egyéb borhibák | 85 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.