kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 143 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészkönyvtár |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-286-193-0 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Az olvasóhoz | 9 |
| A szőlő fajtája és bora | 10 |
| Fehérszőlő-fajták | 10 |
| Egyszerű illatú, zamatú bort adó fajták | 10 |
| Illat- és zamatgazdag, bukébort adó fajták | 11 |
| Aromatikus, önálló bort adó fajták | 12 |
| Kékszőlőfajták | 12 |
| A borkészítés és -kezelés kellékei | 14 |
| Bortartályok | 15 |
| A szerkezeti anyagokról | 15 |
| A fahordó és ápolása | 15 |
| Saválló acél tartályok | 22 |
| Üvegballonok | 24 |
| Műanyag tartályok | 24 |
| Szőlőfeldolgozó gépek | 25 |
| Egyéb felszerelések | 25 |
| Borkezelési anyagok | 28 |
| A házikerti termesztő felszerelésigénye | 29 |
| Eszköz- és gépszükséglet | 30 |
| A termés betakarítása | 31 |
| A szőlő a bor alapanyaga | 31 |
| Szüreti előkészületek | 33 |
| A szüret ideje | 33 |
| A szőlő leszedése, begyűjtése | 34 |
| Borkészítés | 36 |
| Szőlőfeldolgozás | 36 |
| A szőlőfeldolgozás műveletei | 36 |
| Bogyófeltárás | 36 |
| Cefrekénezés | 37 |
| Cefreáztatás | 38 |
| Enzimes kezelés | 38 |
| Zselatinadagolás | 39 |
| Cefrehűtés | 39 |
| Színmust és -bor elválasztása | 39 |
| Sajtolás | 40 |
| Mustosztályozás | 42 |
| Ép szőlő feldolgozása | 43 |
| Édesítőmust készítése | 43 |
| Szeszezett must (misztella) készítése | 44 |
| A must erjedés előtti kezelése | 45 |
| Musttisztítás | 45 |
| Levegőztetés | 46 |
| A must összetételének javítása | 46 |
| Erjesztés | 49 |
| A fajélesztő alkalmazása | 50 |
| Az erjesztés művelete | 50 |
| Az erjesztés különleges esetei | 53 |
| Kékszőlőből készülő borok | 59 |
| Vörösbor készítése héjon erjesztéssel | 59 |
| A kierjedt vörösbor kezelése | 62 |
| Siller- és rozébor készítése | 63 |
| Természetes borkülönlegességek készítése | 64 |
| Szalmabor | 64 |
| Háromkirályok bora | 65 |
| "Ahogy termett bor" készítése | 65 |
| A bor kezelése | 67 |
| Teendők a bor első fejtéséig | 67 |
| Mintavétel és ellenőrző vizsgálatok | 67 |
| Az első fejtés | 72 |
| Egészséges borok fejtése | 76 |
| Törésre hajlamos bor fejtése | 82 |
| A fejtett újbor kezelése | 84 |
| A kénessavszint kialakítása | 84 |
| A savtartalom szabályozása | 86 |
| Tisztító kezelések | 91 |
| Derítés | 91 |
| Szűrés | 96 |
| A borok érésének szabályozása | 100 |
| Javító kezelések | 103 |
| A házasítás | 103 |
| A bor édesítése | 107 |
| Szénkezelés | 108 |
| Színjavítás | 110 |
| Borkóstolás és - kóstoltatás | 111 |
| A bor rendellenes elváltozásai | 114 |
| Kulcs a borbetegségek és borhibák felismeréséhez | 114 |
| Látható rendellenes elváltozások | 115 |
| Szaglással felismerhető rendellenes elváltozások | 115 |
| Több érzékszervvel felismerhető rendellenességek | 115 |
| Borbetegségek | 116 |
| Borhibák | 118 |
| Különleges összetételű borok készítése | 121 |
| Törkölybor | 121 |
| Fordítás | 121 |
| Máslás | 122 |
| Seprőbor | 122 |
| Ürmösborok | 123 |
| A rácürmös készítése | 125 |
| Biobor | 125 |
| Pezsgőkészítés | 127 |
| Must felhasználásával készülő pezsgő | 127 |
| Pezsgőkészítés borból | 131 |
| Egyéb szőlőkészítmények | 132 |
| Folyékony szőlő | 132 |
| Mustszörp | 132 |
| Musthurka | 133 |
| Szőlőlekvár | 133 |
| Sűrített must | 134 |
| Pálinkafőzési alapanyagok | 136 |
| Erjesztett törköly | 136 |
| Borseprő | 137 |
| Készítsünk borecet! | 137 |
| A bor az ember életében | 139 |
| "Okkal, móddal meg nem árthat..." | 139 |
| Bort, de mennyit? | 140 |
| A bor étrendbeli helye | 141 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.