| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 165 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | 963-232-116-2 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
| Előszó a harmadik kiadáshoz | 5 |
| Mire hol a felelet | 6 |
| A szőlő | 10 |
| A szőlő érése | 10 |
| A szőlőfürt összetétele, és borászati jelentősége | 11 |
| A szüret | 15 |
| Szüreti előkészületek | 15 |
| Bortartályok használatba vétele és ápolása | 19 |
| A fahordók | 24 |
| Műanyag tartályok | 25 |
| Az üvegballonok | 25 |
| Egy kistermelő felszerelésigénye | 27 |
| A termés betakarítása | 27 |
| A szüret ideje | 29 |
| A szőlő leszedése, szállítása | 29 |
| Borkészítés | 31 |
| Cefrekészítés és - kezelés | 31 |
| Asztali fehér borok készítése | 34 |
| Mustkészítés | 34 |
| A must tiszítása erjedés előtt | 36 |
| A must összetételének javítása | 39 |
| Erjesztés | 46 |
| Az erjesztés különleges esetei | 53 |
| Minőségi borok készítése | 59 |
| Bukéborok készítése | 59 |
| Egyéb minőségi borok készítése | 61 |
| Különleges minőségű borok készítése | 61 |
| Tokaji borkülönlegességek készítése | 63 |
| Siller- és vörös bork készítése | 65 |
| Vörösbor-készítés héjon erjesztéssel | 66 |
| Vörösbor-készítés melegítéssel | 71 |
| Kombinált eljárás | 72 |
| Siller - és rozéborok készítése | 73 |
| A borok kezelése | 74 |
| Az újbor | 74 |
| Az alkohol | 75 |
| A savak | 76 |
| Az újborban végbemenő változások | 78 |
| Pinceműveletek | 79 |
| Töltögetés | 80 |
| Fejtés | 86 |
| Törésre hajlamos újborok kezelés és fejtése | 104 |
| A kénessavszint kialakítása | 105 |
| A borok korai tisztító kezelése | 108 |
| Derítés | 117 |
| Szűrés | 124 |
| Javító kezelések | 124 |
| Házasítás | 128 |
| Vadsavanyú újborok kezelése | 133 |
| A savtartalom növelése | 133 |
| Szín-és ízjavítás | 136 |
| A bor rendellenes elváltozásai | 142 |
| Borbetegségek | 144 |
| Borhibák | 146 |
| A bor palackba fejtése | 147 |
| A bor fogyasztásáról | 147 |
| Különleges must- és borkészítmények | 150 |
| Szőlőkészítés | 150 |
| Mustkészítés | 150 |
| A must tartósítása | 151 |
| Mustszörpkészítés | 153 |
| Sűrített must készítése | 153 |
| A must előkészítése | 153 |
| A must besűrítése | 155 |
| A sűrítmény cukorfokának megállapítása | 155 |
| A sűrítmény tárolása | 157 |
| Törkölybor (csiger) készítése | 157 |
| Seprőbor | 158 |
| Rácürmös készítése | 159 |
| Pálinkafőzési alapanyagok előállítása | 159 |
| Erjesztett szőlőtörköly | 159 |
| Borseprő | 161 |
| Ajánlott szakkönyvek | 162 |