| Fontosabb biokémiai rövidítések jegyzéke | 8 |
| Előszó a magyar kiadáshoz | 11 |
| Előszó az eredeti mű 4. kiadásához | 12 |
| Bevezetés | 13 |
| A legfontosabb anyagcsere-folyamatok biokémiája | 15 |
| Kémiai és fizikai alapok | 15 |
| Kémiai kötések | 15 |
| Ionok és molekulák szorpciója felületeken | 19 |
| Hidratáció és kolloidkémiai folyamatok | 28 |
| Enzimatikus reakciók | 30 |
| Az enzimek felosztása | 30 |
| Az enzimek termodinamikája és kinetikája | 36 |
| Az enzimek felépítése és reakciómechanizmusa | 40 |
| Koenzimek és prosztetikus csoportok | 47 |
| Energia- és szénhidrát-anyagcsere | 62 |
| Az energiadús vegyületek szerepe az anyagcserében | 62 |
| A fotoszintézis | 64 |
| A CO2-asszimiláció | 68 |
| A szénhidrátok felépítése | 74 |
| Glikolízis, alkoholos erjedés, tejsavas erjedés | 85 |
| A trikarbonsav-ciklus és a közvetlen glükózoxidáció | 89 |
| A légzés | 96 |
| A lipidanyagcsere | 104 |
| A lipidek kémiai felépítése | 104 |
| A zsírsavak és zsírok bioszintézise | 110 |
| A zsírok lebontása | 115 |
| A lipidek fiziológiai szerepe | 117 |
| A nitrogénvegyületek anyagcseréje | 122 |
| A szervetlen nitrogén asszimilációja | 122 |
| Aminosavak, amidok, aminok | 124 |
| A proteinek és proteidek szerkezete | 134 |
| A nukleinsavak és proteinek bioszintézise | 142 |
| A sejtek szerveződése és felépítése | 148 |
| A sejtek szabályozórendszerei | 148 |
| A sejtek finomszerkezete | 150 |
| Növényi hormonok és hatóanyagok | 153 |
| Általános tulajdonságaik és hatásmódjuk | 153 |
| 3-indol-ecetsav típusú fitohormonok | 153 |
| Gibberellin típusú fitohormonok | 154 |
| A citokininek | 156 |
| Gátlóanyagok | 157 |
| Herbicidek | 158 |
| A növények táplálkozás-fiziológiája | 162 |
| Növényi tápanyagok | 162 |
| A növényi tápelemek és tápanyagok fogalma és jellemzése | 162 |
| A növényi tápelemek szerepe az anyagcsere-folyamatokban | 165 |
| A növények ásványianyag-tartalma | 166 |
| A talaj mint a magasabb rendű növények természetes tápközege | 167 |
| A talaj fontosabb tulajdonságai | 167 |
| A növényi tápanyagok felvehetősége | 172 |
| A felvehető tápanyagok mennyiségének meghatározására szolgáló módszerek | 177 |
| A tápanyagfelvétel és -transzport | 183 |
| Kationadszorpció a gyökér "szabad üregeiben" | 183 |
| Anyagtranszport a sejtmembránon át | 186 |
| A távszállítás, a tápanyagok mozgékonysága és a levéltrágyázás | 192 |
| A növény vízháztartása | 200 |
| A hidratáció | 200 |
| Az ozmózis | 201 |
| A víz útja a növényben | 203 |
| Vízhiány, anyagcsere és anyagtermelés | 206 |
| Táplálkozás és hozam | 209 |
| Növekedés, fejlődés és termésképzés | 209 |
| Növekedési tényezők | 211 |
| Tápanyagkivonás, tápanyagarány, trágyázás | 219 |
| A növények táplálkozásának hatása a termékek minőségére | 222 |
| A minőség fogalma | 222 |
| Szénhidrátok és N-t nem tartalmazó anyagok | 223 |
| Fehérjék és szerves N-vegyületek | 225 |
| Ásványi anyagok | 228 |
| Vitaminok | 231 |
| Az egyes növényi tápanyagok speciális hatása és jelentősége | 233 |
| A nitrogén (N) | 233 |
| A nitrogén körfogása a természetben | 233 |
| A nitrogén felvétele, transzportja és mozgékonysága a növényben | 241 |
| A kultúrnövények N-táplálása | 243 |
| A kén (S) | 246 |
| A kén a talajban | 246 |
| A S felvétele és szerepe a növényben | 248 |
| A kultúrnövények S-táplálása | 252 |
| A foszfor (P) | 253 |
| Foszfátok a talajban | 253 |
| A P felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 256 |
| A kultúrnövények P-táplálása | 258 |
| A kálium (K) és más alkálifémek | 261 |
| A kálium a talajban | 261 |
| A K felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 265 |
| A kultúrnövények K-táplálása | 268 |
| A nátrium (Na) | 270 |
| A kalcium (Ca) | 272 |
| A kalcium a talajban | 272 |
| A Ca felvétele, elsozlása és szerepe a növényben | 272 |
| A mésztrágyázás és a kultúrnövények Ca-táplálása | 274 |
| A magnézium (Mg) | 277 |
| A magnézium a talajban | 277 |
| A Mg felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 277 |
| A kultúrnövények Mg-táplálása | 280 |
| A vas (Fe) | 282 |
| A vas a talajban | 282 |
| A Fe felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 282 |
| A kultúrnövények Fe-táplálása | 284 |
| A mangán (Mn) | 285 |
| A mangán a talajban | 285 |
| A Mn felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 287 |
| A kultúrnövények Mn-táplálása | 288 |
| A réz (Cu) | 289 |
| A réz a talajban | 289 |
| A Cu felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 294 |
| A kultúrnövények Zn-táplálása | 294 |
| A cink (Zn) | 293 |
| A cink a talajban | 293 |
| A cink felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 294 |
| A kultúrnövények Zn-táplálása | 294 |
| A molibdén (Mo) | 295 |
| A molibdén a talajban | 295 |
| A Mo felvétele, eloszlása és szerepe a növényben | 296 |
| A kultúrnövények Mo-táplálása | 297 |
| A növények számára hasznos egyéb ásványi anyagok | 302 |
| A szilícium (Si) | 302 |
| A klorid (Cl-) | 303 |
| A kobalt (Co) | 304 |
| Részben káros hatású ásványi anyagok | 306 |
| A jód és a bróm (J, Br) | 306 |
| A fluor (F) | 306 |
| Az alumínium (Al) | 307 |
| A nikkel (Ni) | 307 |
| A szelén (Se) | 308 |
| Az ólom (Pb) | 309 |
| Irodalomjegyzék | 311 |
| Tárgymutató | 356 |