| A növénytermesztés helye az élelmiszer-termelésben | 5 |
| Az élelemiszer-termelés helye, szerepe, feladata a népgazdaságban | 5 |
| A növénytermesztés feladata | 12 |
| A növénytermesztés szerkezete | 14 |
| A növénytermesztés területi elhelyezkedése | 23 |
| A növénytermesztés sajátosságai | 28 |
| A tudományos-technikai haladás a növénytermesztésben | 30 |
| Rendszer a növénytermesztésben | 29 |
| A növénytermesztés tényezői | 39 |
| A növény | 39 |
| A hazánkban termesztett növények rendszertani helye | 39 |
| A növények anyagcsere-folyamatai | 43 |
| A növekedés és a fejlődés | 46 |
| Az éghajlat | 46 |
| Az éghajlat-kialakító tényezők | 50 |
| Üzemi meteorológiai megfigyelés | 51 |
| A termelési szerkezet éghajlati alapjai | 54 |
| Az éghajlat hatása a termesztési technológiára | 63 |
| Az éghajlat és a talaj | 64 |
| A meteorológiai előrejelzés a növénytermesztés szolgálatában | 65 |
| A talaj | 65 |
| Magyarország talajföldrajzi tájbeosztása | 66 |
| A talaj szerepe a növénytermesztésben | 68 |
| A talaj megismerésének módja | 78 |
| Trágyázás | 81 |
| Talajművelés | 84 |
| Öntözés | 90 |
| Növényápolás | 91 |
| Betakarítás | 92 |
| Az ember és tevékenysége | 96 |
| Az állattartás | 100 |
| A vadgazdálkodás | 100 |
| A növénytermesztés | 106 |
| A gyomnövények | 103 |
| A növényi betegségek | 111 |
| Az állati kártevők és az ellenük való védekezés | 111 |
| A növényi kórokozók és az ellenük való védekezés | 118 |
| A növénytermesztés szabályozórendszere | 125 |
| Adórendszer | 126 |
| Jövedelemszabályozás a mezőgazdasági szövetkezetekben | 126 |
| Jövedelemszabályozás az állami gazdaságokban | 127 |
| A mezőgazdasági nagyüzemek növénytermesztési tevékenységének támogatása | 128 |
| A növénytermesztés anyagi-műszaki ellátottsága | 131 |
| Mezőgazdasági eredetű anyagok | 133 |
| Nem mezőgazdasági eredetű anyagok | 136 |
| A növénytermesztés állóeszközei | 145 |
| A növénytermesztés épületei | 222 |
| A kenyérgabonafélék termesztése | 225 |
| Az őszi búza | 225 |
| Az ágazattársítás, a vetésváltás | 225 |
| A területkiválasztás | 226 |
| A tápanyagpótlás | 226 |
| A talajművelési rendszer | 230 |
| A fajtaarány kialakítása | 235 |
| A vetés | 237 |
| A növényvédelem | 239 |
| A mechanikai növényápolás és szervezés | 246 |
| A termésbecslés | 246 |
| A betakarítás | 248 |
| A rozs | 254 |
| A triticale | 254 |
| A rizs | 255 |
| A szemes takarmányok termesztése | 257 |
| A kukorica | 257 |
| Az ágazattársítás, a tömbösítés | 257 |
| A vetésváltás, a monokultúrás termesztés | 258 |
| A tápanyagpótlás | 259 |
| A talajművelési rendszer | 263 |
| A fajtamegválasztás | 264 |
| A vetés | 265 |
| A növényvédelem | 267 |
| A betakarítás | 269 |
| A borsó | 273 |
| Az ágazattársítás, a vetésváltás | 273 |
| A fajtamegválasztás | 273 |
| A tápanyagpótlás | 276 |
| A talajművelési rendszer | 277 |
| A vetés | 278 |
| A növényvédelem | 279 |
| A szelekció, a szántóföldi szemle | 283 |
| A betakarítás | 284 |
| Az őszi árpa | 284 |
| A tavasz takarmányárpa | 285 |
| A zab | 285 |
| A szója | 286 |
| A szegletes lednek | 287 |
| A főzelék- és zöldségfélék termesztése | 288 |
| A burgonya | 288 |
| Az ágazattársítás | 288 |
| A területkiválasztás | 289 |
| A fajtamegválasztás | 289 |
| A tápanyagpótlás | 290 |
| A talaj-előkészítés | 290 |
| Az ültetés | 291 |
| A növényvédelem | 294 |
| Az öntözés | 295 |
| A termésbecslés | 295 |
| A betakarítás | 295 |
| A paradicsom | 298 |
| A fajtamegválasztás | 298 |
| A talaj-előkészítés | 298 |
| A tápanyagpótlás | 299 |
| A vetés- és az ültetés | 299 |
| Az öntözés | 299 |
| A növényvédelem | 300 |
| A betakarítás | 300 |
| A vöröshagyma | 300 |
| Az ágazattársítás | 300 |
| A tápanyagpótlás és a talaj-előkészítés | 301 |
| Az ültetés és a vetés | 301 |
| A növényvédelem | 301 |
| A betakarítás | 301 |
| A tárolás | 302 |
| A fűszerpaprika | 302 |
| A konzervborsó | 302 |
| A bab | 303 |
| A lencse | 304 |
| Az ipari növények termesztése | 305 |
| A cukorrépa | 305 |
| Az ágazattársítás, a koncentráció | 305 |
| A cukortartalom | 305 |
| A tápanyagpótlás | 305 |
| A talaj-előkészítés | 306 |
| A fajtamegválasztás | 308 |
| A vetés | 309 |
| A növényvédelem | 309 |
| A növényápolás | 311 |
| Az öntözés | 315 |
| A termésbecslés | 315 |
| A betakarítás | 319 |
| A dohány | 320 |
| Az ágazattársítás, a terméskoncentrálás | 321 |
| A fajtamegválasztás | 322 |
| A tápanyagpótlás | 323 |
| A talaj-előkészítés | 324 |
| A palántanevelés és az ültetés | 324 |
| A növényápolás | 325 |
| A növényvédelem | 326 |
| Az öntözés | 327 |
| A betakarítás | 327 |
| A napraforgó | 328 |
| Az ágazattársítás, a vetésváltás | 328 |
| A tápanyagpótlás | 329 |
| A talaj-előkészítés | 329 |
| A fajtamegválasztás | 330 |
| A vetés | 330 |
| A növényvédelem | 331 |
| A növényápolás | 331 |
| A termésbecslés | 331 |
| A betakarítás | 332 |
| A sörárpa | 333 |
| A repce | 333 |
| A len | 334 |
| A rostkender | 335 |
| A mák | 335 |
| A cikória | 336 |
| A komló | 336 |
| A szálas takarmányok termesztése | 337 |
| A lucerna | 337 |
| Az ágazattársítás és a tömbösítés | 337 |
| A tápanyagellátás | 338 |
| A talajművelési rendszer | 339 |
| A fajtamegválasztás | 340 |
| A telepítés | 341 |
| A növényvédelem | 344 |
| Az öntözés | 345 |
| A virágoztatás és a megporzás elősegítése | 346 |
| A betakarítás | 346 |
| A lucernaliszt-készítés | 349 |
| A lucernaszenázs-készítés | 351 |
| A lucernaszéna-készítés | 352 |
| A vöröshere | 353 |
| A baltacim | 355 |
| A csillagfürt | 355 |
| A silókukorica | 356 |
| A szudánifű | 357 |
| A gyepgazdálkodás | 358 |
| A gyepgazdálkodás helyzete | 358 |
| Az ágazattársítás | 359 |
| A telepítés (felújítás) előkészítése | 360 |
| A telepítés és a felújítás | 362 |
| Az ápolás | 364 |
| A hasznosítás | 366 |