| Bevezetés | 5 |
| Az őshaza | 5 |
| A nutria változatai | 6 |
| Természetes élőhelyek | 7 |
| A nutria rendszertani helye és rokonai | 9 |
| A nutria testének felépítése | 9 |
| A nutria háziasítása (domesztikációja) | 9 |
| A különböző országok nutriatenyésztése | 21 |
| A nutria tenyésztése | 27 |
| Néhány örökléstani alapfogalom | 27 |
| A mutációk gazdag jelentősége | 30 |
| A standard nutria (AA) | 31 |
| A mutációk | 32 |
| A fekete nutria (negro; aa) | 33 |
| A beige sorozat | 36 |
| A pasztell mutáció (bb) | 40 |
| A borostyánkő-arany mutáció (MM) | 41 |
| Az arany mutáció (Vv) | 42 |
| Azerbajdzsán fehér nutria (Ww) | 43 |
| Recesszív fehér mutáció (cc) | 43 |
| Egyéb mutációk és változatok | 43 |
| A tenyészanyag minőségét meghatározó tulajdonságok | 45 |
| A prém minősége | 45 |
| A szaporaság | 52 |
| Fejlettség, testtömeg, prémnagyság | 55 |
| A korai prémérés | 58 |
| Vérmérséklet, rossz szokások | 58 |
| Tenyésztési módszerek | 59 |
| A szelekció és a tenyésztés gyakorlati megoldásai | 61 |
| A nutria jelölése | 63 |
| A minősítés gyakorlata | 65 |
| A nutria tartása | 69 |
| A szabad telepítés, honosítás | 69 |
| A félszabad tartás | 70 |
| Az intenzív, kutricás tartás | 72 |
| A nutriatelep létesítésének feltételei, a hely megválasztása | 76 |
| Az üzemméret meghatározása, munkaszervezés | 79 |
| A nagyüzem-kisüzem kapcsolata | 84 |
| A nutriatartás épületei | 88 |
| Ólak, kutricák | 88 |
| A telep egyéb épületei | 96 |
| Az épületek tartozékai, berendezései | 98 |
| A búvóláda | 98 |
| A pihenőtér vagy kifutó | 99 |
| A fürdőmedence | 103 |
| Etetők, itatók | 109 |
| A ketrecek | 110 |
| Egyéb eszközök | 112 |
| A nutria szaporítása | 114 |
| Az ivarérettség | 114 |
| Tenyészérettség | 115 |
| Az ivarzás | 115 |
| A szaporítás módszerei | 117 |
| A pároztatások ütemessége | 123 |
| A vemhesség | 125 |
| Az ellés | 128 |
| Növendéknevelés | 134 |
| A szopós nutriák elválasztása | 134 |
| A növendékek testtömeg-gyarapodása | 136 |
| A nutria takarmányozása | 142 |
| A nutria természetes takarmányai | 143 |
| A nutria táplálóanyag-igénye | 147 |
| Az energiaigény | 148 |
| A fehérjeigény | 149 |
| A nyersrostigény | 150 |
| Ásványianyag- és vitaminigény | 151 |
| A táplálóanyagok kihasználhatósága | 153 |
| A nutria fontosabb takarmányai | 154 |
| Tömegtakarmányok | 158 |
| Magvak, termések, abraktakarmányok | 167 |
| A nutriatápok | 172 |
| Takarmányozás az eltérő termelési szakaszokban | 177 |
| Kifejlett egyedek takarmányozása a tenyészidőszakon kívól | 177 |
| Előkészítés a fedeztetési időszakra | 179 |
| Takarmányozás a vemhesség első felében | 181 |
| Takarmányozás a vemhesség második felében | 183 |
| A szoptatós nutriák takarmányozása | 184 |
| A választott növendékek takarmányozása | 188 |
| Az éves takarmányszükséglet tervezése | 189 |
| A takarmányozás technikája | 190 |
| A nutria prémtermelése | 193 |
| A prém érése | 193 |
| Leprémezés | 198 |
| Teendők a prémezés előtt | 198 |
| A prém lehúzása | 200 |
| A gerezna kezelése | 200 |
| A prémek szárítása és tárolása | 203 |
| A prémek minősítése és osztályozása | 205 |
| Gyakoribb értékcsökkentő észrevételek | 207 |
| A nutria hústermelése | 209 |
| A nutria egyéb termékei | 212 |
| A nutria egészségvédelme | 214 |
| Általános egészségvédelmi feladatok | 215 |
| Munkavédelem | 215 |
| Takarítás, fertőtlenítés | 216 |
| Állatorvosi vizsgálat | 217 |
| Gyógyszerek alkalmazása | 218 |
| Betegségmegelőző tanácsok | 219 |
| Amit a nutriahús fogyasztásáról tudni kell | 220 |
| A nutria betegségei | 221 |
| Telepítési és építészeti körülményekre visszavezethető egészségi károsodások | 221 |
| Fertőző betegségek | 223 |
| Nem fertőző megbetegedések | 227 |
| A nutria élősködői | 231 |