| Bevezető gondolatok | 9 |
| A pajzsmirigy szerkezete és működése | 10 |
| Hol található a pajzsmirigyünk? | 10 |
| Mi a pajzsmirigy feladata? | 10 |
| Hogyan szabályozza a szervezet a pajzsmirigy működését? | 10 |
| Hogyan termelődnek a pajzsmirigy hormonjai? | 12 |
| Hogyan vizsgálható a pajzsmirigy? | 13 |
| Anamnézis - kórelőzmény | 13 |
| Fizikális vizsgálat | 13 |
| Eszközös vizsgálatok | 14 |
| Szövettani vizsgálat | 15 |
| Hogyan vizsgálható a pajzsmirigy hormontermelése? | 15 |
| Hogyan befolyásolja a szervezetbe kerülő jód mennyisége a pajzsmirigy működését? | 16 |
| A pajzsmirigy betegségei | 18 |
| Hogyan csoportosíthatjuk a pajzsmirigy megbetegedéseit? | 18 |
| Mi a golyva? | 18 |
| Ki a kretén? | 19 |
| A pajzsmirigy túlműködése | 19 |
| Melyek a pajzsmirigy túlműködésének a tünetei? | 19 |
| Mi okozhatja a pajzsmirigy túlműködését? | 20 |
| Hogyan kezelhető a pajzsmirigy túlműködése? | 21 |
| Milyen a tiretoxikus krízis? | 21 |
| A pajzsmirigy alulműködése | 22 |
| Milyen tünetei vannak a pajzsmirigy alulműködésének? | 22 |
| Milyen okai lehetnek a pajzsmirigy alulműködésének? | 23 |
| Hogyan kell a pajzsmirigy alulműködését kezelni? | 23 |
| Időskori pajzsmirigy-betegségek | 23 |
| Miért van az időskori pajzsmirigy-betegségeknek kiemelt jelentőségük? | 23 |
| A pajzsmirigy gyulladása | 25 |
| Kiváltó okok | 25 |
| Tünetek | 25 |
| Kezelés | 25 |
| Göbös pajzsmirigy | 26 |
| A pajzsmirigy daganatai | 26 |
| Tünetek | 27 |
| Kezelés | 27 |
| Mi a táplálkozás szerepe a pajzsmirigy megbetegedéseiben? | 28 |
| Dietetikai szempontok | 29 |
| A pajzsmirigy hormontermelése alapján megállapított leggyakoribb pajzsmirigy-betegségek étrendi kezelése | 30 |
| A pajzsmirigy-túlműködés (hipertireózis) esetén alkalmazott diéta szempontjai | 30 |
| A fokozott energia- és tápanyagigény fedezésének módja | 30 |
| Káliumban gazdag élelmianyagok | 32 |
| Kalciumban gazdag étrend | 34 |
| Roboráló jellegű étrendminta pajzsmirigy-túlműködés esetén | 37 |
| A pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetén alkalmazott diéta szempontjai | 38 |
| Diéta a vashiányos vérszegénység kezelésekor | 39 |
| Diéta elhízás esetén | 41 |
| A jódról | 49 |
| A táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében | 51 |
| Az energia | 52 |
| A fehérjék | 52 |
| A szénhidrátok | 53 |
| A zsírok | 55 |
| A vitaminok | 56 |
| Ásványi anyagok és nyomelemek | 58 |
| Egészséges táplálkozás felnőttkorban | 60 |
| Irányelvek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz | 61 |
| Az élelmi rostok szerepe az egészségmegőrzésben | 64 |
| A mediterrán étkezési szokások | 65 |
| Receptek | 67 |
| Előételek | 67 |
| Levesek, levesbetétek | 71 |
| Húsételek | 77 |
| Köretek | 80 |
| Saláták | 86 |
| Édességek | 89 |
| Irodalom | 94 |
| Függelék | 95 |
| Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző tápanyagtartalma | 95 |
| Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző vitamintartalma | 97 |
| Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok jellemző ásványianyag-tartalma | 99 |
| Fontosabb élelmiszerek koleszterintartalma | 101 |
| Receptmutató | 103 |