1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Pángermán Szövetség /Alldeutscher Verband/ ideológiája 1890-1914

Pángermánizmus/Doktori értekezés/Gépirat


Kiadó: JATE Történettudományi Intézete
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Gépirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Értekezésünk a Pángermán Szövetség ideológiáját és annak tovább gyűrűző hatását kutatja, amely sajátos ideológiai eszmetörténeti jelenségnek tűnik, de egyedisége, látszólagos önmagáért valósága... Tovább

Előszó

Értekezésünk a Pángermán Szövetség ideológiáját és annak tovább gyűrűző hatását kutatja, amely sajátos ideológiai eszmetörténeti jelenségnek tűnik, de egyedisége, látszólagos önmagáért valósága ellenére is különleges kulminációs csomópontja a korszak, a XXX. század végi Németország reakciós ideológiáinak és bizonyos mértékig gyűjtő medencéje a még sugárzó és a már erőre kapó anakronisztikus kult ur jelenségeknek. A Pángermán Szövetség, mint a wilhelminusi éra szélsőségesen reakciósapponens politikai tényezője, a hatalom megőrzésének és erősítésének "pártok feletti" apológiájában szervesen támaszkodik a korszak általánosan és részlegesen ható ideológiai áramforrásaira, és igy a Szövetség ideológiájával való elmélyült foglalkozás közvetve-a szervezet ideológiai tükrözés szándékos igényének vagy érdekrendszeréből természetesen fakadó töréstermészetét állandóan figyelembe véve - feltárja a századvég- és századforduló apologetikus ideológiai strukturált, s azt rész /a Szövetség/ és egész /a tárgyalt korszak német államának főképpen társadalmi és gazdasági alakulata/ történelmi változásában korlátozottan szemlélteti.
A Szövetség mint a korszak egyik ideológiai és politikai részjelensége nemcsak ideológiai közvetitő funkciója miatt tarthat számot érdeklődésre, hanem önálló propaganda értéke és ezáltal szellem valamint érzület alakitó manipulációs tömegbefolyása miatt is, amit látszólagos eszmei önállósága és a korabeli társadalmi és közvetett formákon átható gazdasági tényezők determináns együttese korlátozott illetve erősített. A Szövetség konkrét ideológiájának elemzésé igy szükségszerűen végigkíséri a tárgyalt ideológia és a társadalom alapvető törvényszerűségeinek bonyolult kölcsönhatását , amely a korszak egyéb reakciós ideológiai áramlatait, ha nem is teljesen azonosan, de mégis hasonló tartalommal motivált. Vissza

Fülszöveg

Írógéppel készített doktori értekezés a Pángermán Szövetség ideológiai alapjairól. 140 oldal terjedelmű, gépelt szöveget csak az egyik oldalukon tartalmazó lapokat tartalmazó kötet.
Vélhetően legfeljebb 5-6 példány készült belőle.

Tartalom

A Pángermán Szövetség jellege és ideológiai tükrözése 1
A német nemzeti fejlődés és az egységes német állam
kialakulásának történelmi sajátosságai 7
A Pángermán Szövetség megalapítása és programja 16
Landhunger -Lebensraum elmélet 20
A gyarmatosítás gazdaságpolitikai érvei 30
Völkisch - elmélet 33
Fajelmélet 51
Fajvédelem problémaköre 72
A pángermán "államelmélet" 83
az imperialista háború ideológiája és apoteozisa 95
Pángermán ideológia hatása és jelentősége 111
Irodalom jegyzék 133
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv