1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A paprika

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 395 oldal
Sorozatcím: A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának Monográfia sorozata
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-2658-1
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, illusztrációkkal. Második átdolgozott és bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Hazánk zöldségtermesztésének egyik legjelentősebb ága a paprikatermesztés. A szerző ugyanilyen című monográfiájának első kiadása óta több mint másfél évtized telt el, s azóta számos új eredmény született a paprikatermesztés és a tudományos kutatás terén. Az új eredmények feldolgozásával módosított és bővített kiadás elsősorban a termesztési gyakorlat igényeit veszi figyelembe. Részletesen tárgyalja a tápanyag-utánpótlás és a trágyázás kérdéseit, a trágyázás irányelveit. Behatóan foglalkozik a paprika termesztés technológiájával, ezen belül az étkezési paprika szántóföldi termesztésével, a korai szabadföldi termesztéssel, a hajtatással és a fűszerpaprika termesztésével. Ugyancsak részletes anyagot nyújt a monográfia a paprika betegségeiről és állati kártevőiről, és megjelöli a védekezés módjait. A kutatók és az oktatók számára szintén jelentős adatbázist és útmutatást nyújt.

Tartalom

1. rész. A PAPRIKA TÖRTÉNETE ÉS JELENTŐSÉGE
1.1. A paprika neve és termesztésének története 13
Elnevezése 13
őshazája és elterjedése 15
Elterjedése, termesztése és felhasználása Magyarországon .. 19
A paprika termesztésének helyzete a világon 36
1.2. A paprika kémiai összetétele és táplálkozási értéke 40
Vitaminok 40
Kapszaicin 44
Festékanyagok 47
Szénhidrátok 51
Egyéb anyagok 51
2. rész. A PAPRIKA NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE ÉS FONTOSABB FAJTÁI
2.1. A paprika helye a növények rendszerében 59
A Capsicum-nemzetség rendszertani helye 59
A Capsicum-fajok rendszerezése 60
A Capsicum annuum L. alakkörébe tartozó változatok és fajták csoportosítása 66
2.2. A paprika külső alaktani tulajdonságai 68
A csíranövény 68
A gyökérzet 69
A hajtásrendszer 70
A levélzet 73
A virág 74
A termes 82
A mag 92
2.3. A paprika belső alaktani tulajdonságai 94
A gyökérzet 94
A hajtásrendszer 96
A levélzet 100
A virág 103
A termés 106
A mag 112
2.4. A fajtakiválasztás irányelvei és a fontosabb paprikafajták 115
A fajtakiválasztás irányelvei 115
Néhány adat a paprikafajták történetéből 117
Étkezési paprikafajták 118
Fűszerpaprika-fajták 127
3. rész. A FONTOSABB ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐK HATÁSA
A PAPRIKA ÉLETFOLYAMATAIRA
Bevezető 135
3.1. A fény 137
A fényintenzitás és a fény tartam hatása 137
A fény összetétele 149
3.2. A hő 153
3.3. A víz 160
A transpiráció és a transpirációs együttható 160
A vízfogyasztási együttható 164
A vízellátás hatása a paprika fejlődésére és növekedésére 165
3.4. A tápanyag 173
A nitrogén 174
A foszfor 184
A kálium 187
A kalcium 197
A magnézium 198
A nátrium 199
A makroelemek pótlása levélelemzés alapján 199
A vas 199
Mikroelemek 199
A széndioxid (C02) 203
3.5. A paprika anyagcsere-folyamatainak néhány jellemzője 205
Az ozmotikus érték alakulása sós közegben 205
A fotoszintézis és a légzés 207
4. rész. A PAPRIKA TERMESZTÉSE
4.1. A termesztéstechnológia irányelvei 215
4.2. Az étkezési paprika szabadföldi termesztése 217
A termesztő terület kiválasztása és előkészítése 217
A növényváltás és a trágyázás rendszere 217
Talaj előkészítés 223
Szaporítás 224
Vetés előtti magkezelés 224
A magvetés ideje és módja 228
A palántanevelés néhány általános szabálya 230
Az állománysűrűség meghatározása 238
A tenyészidő során esedékes ápolási munkák 242
Öntözés 242
Tápanyagpótlás a tenyészidőben (fejtrágyázás) 247
A gyomok irtása 253
Növényvédelem 258
Talaj ápoló munkák 259
Az étkezési paprika termesztése végleges helyre való magvetéssel 260
A szedés, az osztályozás és a csomagolás 263
4.3. Korai szabadföldi termesztés 271
4.4. Hajtatás 274
Hajtató létesítmények 274
A hajtatásban használt fajták fontosabb jellemzői 279
Szaporítási munkák 280
Ápolási munkák 286
Különleges hajtatási módszerek 291
A növényfajok váltásának lehetősége a paprikahajtatással
hasznosított létesítményekben 293
4 paprika őszi hajtatása 294
4.5. A fűszerpaprika termesztése 297
Elhelyezése a vetésforgóban 298
A tápanyagpótlás irányelvei 300
Talaj előkészítés 301
Szaporítás 302
Szaporítás palántaneveléssel 302
Szaporítás végleges helyre való magvetéssel 304
Ápolási munkák a tenyészidőben 305
A termés betakarítása és utóérlelése 308
5. rész. A PAPRIKA NEMESÍTÉSE ÉS MAGTERMESZTÉSE
5.1. Nemesítés 319
Nemesítési feladatok 319
A paprika genetikája 320
Egyes fontosabb tulajdonságok öröklődése 322
A virágzás és a termékenyülés 327
Nemesítési módszerek 332
A szelekciós nemesítés 332
A keresztezéses nemesítés 332
Betegségellenálló fajták előállítása 334
A heterózis felhasználása a paprika nemesítésében 336
Fajtafenntartó nemesítés (szuperelit vetőmag előállítása) 341
5.2. Magtermesztés 343
A magtermesztés néhány sajátossága 343
A hibrid fajták magtermesztése 349
A paprikamag tárolása 352
6. rész. A PAPRIKA BETEGSÉGEI ÉS KÁRTEVŐI
6.1. Nem fertőző betegségek 357
Napégés 357
Homokverés 357
Jégverés 358
A paprika ödémája 358
A bogyók felrepedése 358
Rendellenes alakulások 359
6.2. Vírusos betegségek 360
Paprikamozaik 360
A paprika bokrosodása 361
A paprika tarkalevelűsége 361
6.3. Mikoplazmás betegség 362
A paprika sztolburja 362
6.4. Baktériumos betegségek 363
A paprika pszeudomonászos lágy rothadása 363
A paprika xantomonászos levélfoltossága 364
6.5. Gombás betegségek 365
A paprika rizoktóniás palántadőlése 365
Verticilliumos tőhervadás 365
Fuzáriumos tőhervadás 366
Paprika lisztharmat 366
Botritiszes szár- és termésrothadás 367
Szklerotiniás rothadás és fonnyadás 367
Kolletotrihumos termésfoltosság és rothadás 367
Alternáriás szárazrothadás 368
6.6. Élősködő növények okozta betegségek 369
Nagy aranka 369
6.7. Állati kártevők 370
Szabadföldi gyökérgubacs-fonálféreg 370
Gyökérgubacs-fonálféreg 370
Kerti meztelencsiga 370
Lótücsök 371
Üvegházi molytetű 371
Levéltetvek 372
Sárga burgonya-levéltetű 372
Fekete bükköny-levéltetű 372
Kukoricamoly 373
Vetési bagolypille 373
Somkóró bagolylepke 373
Kerti bársonylégy 374
Kétfoltos takácsatka 374
Egyéb állati kártevők 375
Irodalom 377
Névmutató 389
Tárgymutató 393

Somos András

Somos András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somos András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv