A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A paradicsom

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím: Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Monográfia-sorozata
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal és illusztrációkkal. Német és orosz nyelvű tartalomjegyékkel és összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző elsősorban a paradicsom származását és termesztésének történtetét ismerteti magyarországon és Európa többi országában. Részeltesen foglalkozik a magyarországi paradicsomteremsztő tájak termesztési adottságaival és az ezek alapján kialakult termesztési módszerekkel. Megvilágítja a paradicsom jelentőségét a népgazdasági termelésben és a világpiacon.
Részletes áttekintést ad a paradicsom növénytani jellemzőiről és ismerteti a nálunk legelterjedtebb hazai és külföldi fajtákat.
Bő fejezetet szentel a paradicsom biológiai sajátosságainak. Főként saját kísérleti megfigyelések, továbbá hazai és külföldi irodalmi adatok alapján tárgyalja a növény fejlődése és az eredménes termesztés szepomtjából legfontosabb étényezőket: hő-, fény-, víz- és tápanaygigényét. Itt kerül sor a paradicsomtermés kémiai összetételének és ezen alapuló táplálkozási értékének tárgyalására is.
A biológiai igények ismerete és sokévi agrotechnikai kísérletek eredményei alaján tárgyalja a szerző a termesztési... Tovább

Fülszöveg

A szerző elsősorban a paradicsom származását és termesztésének történtetét ismerteti magyarországon és Európa többi országában. Részeltesen foglalkozik a magyarországi paradicsomteremsztő tájak termesztési adottságaival és az ezek alapján kialakult termesztési módszerekkel. Megvilágítja a paradicsom jelentőségét a népgazdasági termelésben és a világpiacon.
Részletes áttekintést ad a paradicsom növénytani jellemzőiről és ismerteti a nálunk legelterjedtebb hazai és külföldi fajtákat.
Bő fejezetet szentel a paradicsom biológiai sajátosságainak. Főként saját kísérleti megfigyelések, továbbá hazai és külföldi irodalmi adatok alapján tárgyalja a növény fejlődése és az eredménes termesztés szepomtjából legfontosabb étényezőket: hő-, fény-, víz- és tápanaygigényét. Itt kerül sor a paradicsomtermés kémiai összetételének és ezen alapuló táplálkozási értékének tárgyalására is.
A biológiai igények ismerete és sokévi agrotechnikai kísérletek eredményei alaján tárgyalja a szerző a termesztési kérdéseket, részletes útmutatást adva as szántóföldi termesztésnek (vetésforgó, trágyázás, talejelőkészítés, palántanevelés, ápolási munkák), a korai szabadföldi termesztésre és az üveg alatti termesztésre vonatkozóan.
A nemesítés és magtermesztés c. fejezetben szintén főleg a legújabb nemesítési módszerek révén elért eredményeket és magszaporítási módszereket közli.
A könyv utolsó fejezete a paradicsom legfontosabb betegségeit és kártevőit, valamint az ezek elleni védekezés módszereit tárgyalja. Vissza

Tartalom

Előszó5
A paradicsom jelentősége, elterjedése, fontosabb hazai termesztési körzetei
A paradicsom tárplálkozási és népgazdasági jelentősége13
A paradicsomtermesztés fejlődésének történeti áttekintése16
A paradicsomtermesztés fejlődése külföldön
A paradicsomtermesztés kialakulása és elterjedése Magyarországon
A paradicsomtermesztés hazai körzetei38
Budapest és környéke
Kecskeméti körzet
Hevesi körzet
Csongrádi körzet
Székesfehérvári körzet
A paradicsom alak- és élettana, fontosabb termesztett fajtái
A paradicsom rendszerteni helye53
A paradicsom külső alaktana58
A paradicsom belső alaktani jellemzése70
A paradicsom kémiai összetétele és fiziológiai jellegzetességei84
A paradicsom kémiai összetétele
A fejlődés és növekedés alakulása egyes éghajlati- és talajtényezők hatására
A Magyarországon termesztett fontosabb fajták és tájfajták ismertetése118
A paradicsomfajták fejlődési dinamikájának néhány jellegzetessége
A determinált fajták szerepe a paradicsomtermesztésünkben
A termesztésben legjobban elterjedt fajták és tájfajták ismertetése
A paradicsom termesztéstechnikája
A paradicsom szántóföldi termesztése149
A paradicsom helye a vetésforgóban
a talajelőkészítés
A trágyázás
A szaporítás
Az ápolási munkák
Szedés, előkészítés az értékesítésre
A paradicsom szabadföldi korai termesztése182
A paradicsom hajtatása197
A paradicsom hajtatóágyi (melegágyi) termesztése
A paradicsom hidegágyi hajtatása
Az üvegházi hajtatás
A paradicsom tápoldatos hajtatása
A paradicsom magtermesztése212
A magtermesztés agrotechnikája
A hibridmag-termesztés lehetőségei a paradicsomnál
Magtermesztés fajtán belüli keresztezéssel
Hajtatásra termesztett fajták magtermesztése
A paradicsom nemesítése220
A nemesítési anyag kiválasztásának elvei
A paradicsomnemesítés módszerei
A paradicsom keresztezéses nemesítése (hibridizálása)
A hibridek további nevelése
A heterózishatás felhasználása a paradicsomnemesítésben
Betegségekkel szemben ellenálló fajták nemesítése
Az oltásos hibridizálás lehetőségei a paradicsomnemesítésben
A paradicsom betegségei és kártevői
A megelőző védekezés jelentősége és módjai241
A paradicsom betegségei245
A gombabetegségek
Baktériumok okozta betegségek
A különféle vírusok okozta megbetegedések
Egyéb okokból eredő károsódások256
Állati kártevők261
Orosz nyelvű tartalomjegyzék267
Orosz nyelvű összefoglalás271
Német nyelvű tartalomjegyzék277
Német nyelvű összefoglalás281
Ábrajegyzék286
Névmutató295
Latin növény- és állatnevek mutatója299
Magyar növény- és állatnevek mutatója301
Fajtanevek mutatója303
Tárgymutató305

Somos András

Somos András műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Somos András könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv