A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A paraszti asztal örömei

Hagyományos ételek, népi konyha a Közép-Tisza vidéken/Néprajzi Kiállítás a Damjanich János Múzeumban 1999. augusztus 27. - 1999. november 21./Gasztronómia a Múzeumban néprajzi konferencia a Damjanich János Múzeumban 1999. augusztus 27.

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága-Damjanich János Múzeum
Kiadás helye: Szolnok
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím: A Damjanich János Múzeum kiállításvezetői
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A táplálkozás alapvető létszükséglete minden élőlénynek, így az embernek is. Az elmúlt évezredek, évszázadok alatt az ember mindig arra törekedett, hogy a körülmények és lehetőségei szerint minél... Tovább

Előszó

A táplálkozás alapvető létszükséglete minden élőlénynek, így az embernek is. Az elmúlt évezredek, évszázadok alatt az ember mindig arra törekedett, hogy a körülmények és lehetőségei szerint minél változatosabb és ízletesebb táplálékot, ételeket tudjon maga és családja asztalára letenni. Egy nép kultúrájának fontos része a gasztronómia. Egy nép, egy közösség mindennapjait, ünnepeit tükrözi a táplálkozási rendszer, az ételkészítési technikák, a fogyasztott ételek, azoknak tálalása és tárolása. A kultúrán belül a táplálkozás az egyik leghagyományőrzőbb terület, hiszen ez nemzedékről nemzedékre öröklődik és csak a gazdasági rendszer átalakulása okoz jelentős változásokat a táplálkozáskultúrában. Mai felgyorsult világunkban, ahol egyre inkább terjed egyfajta uniformizálódás, fokozottan van szükség egy önmagát, önmaga kultúráját vállaló és megőrző Magyarországra. Vissza

Tartalom

Előszó 5
Bevezető 7
A pásztorok táplálkozása 11
Hétköznapi táplálkozás 15
A kenyér 27
A böjti táplálkozás 35
A vasárnapi étkezés 43
Az ünnepi táplálkozás 46
A keresztelői lakoma 46
A lakodalmi étkek 47
A kiállításban szereplő tárgyak 63
A paraszti asztal örömei 83
A Közép-Tisza vidék ízei (receptgyűjtemény) 83
Levesek 87
Levesbetétek 93
Főzelékek 94
Mártások 96
Bográcsételek, öregételek 97
Halételek 100
Húsos ételek 101
Kásaételek 105
Főtt és zsírban (olajban) sült tészták 108
Kenyértésztából készült ételek 114
Kalácsok, rétesek, egyéb sütemények 115
Tejfeldolgozás 121
ínségeledelek 124
Felhasznált és ajánlott irodalom 125

Sári Zsolt

Sári Zsolt műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sári Zsolt könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv