Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.669

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A radiumtherapiáról általában (dedikált példány)

A rosszindulatú daganatok radiumgyógyítása nőgyógyászati vonatkozásban

Szerző

Kiadó: Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly)
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím: A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára
Kötetszám: 139
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dr. Büben Iván szerző által dedikált példány. 19 fekete-fehér képpel illusztrálva. A Hungária Nyomda R. T. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A radiumtherapia leggyakoribb és legfontosabb alkalmazási területe a rosszindulatú daganatok, elsősorban a rák gyógyítása. Jelentőségét korunk fokozott rákellenes küzdelme, melynek a műtét és... Tovább

Előszó

A radiumtherapia leggyakoribb és legfontosabb alkalmazási területe a rosszindulatú daganatok, elsősorban a rák gyógyítása. Jelentőségét korunk fokozott rákellenes küzdelme, melynek a műtét és röntgentherapia mellett szintén hathatós fegyverét képezi - nagyban emeli. Az utóbbi években az immár közegészségügyi feladattá vált rákgyógyítás elősegítésére az egyes kultúrállamok, szinte egymással versenyezve - igyekeznek minél nagyobb radiummennyiséget beszerezni és így a radiumgyógyítást mind szélesebb körben intézményesen biztosítani.
Franciaország, Belgium, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok példáját követve az utolsó években a többi között Anglia meglévő radiumkészletét újabb 16 grammal egészítette ki. Az angol rákellenes küzdelmet intéző központi bizottság 1933. évi jelentésében már az ország különböző vidékén hálózatszerűen elhelyezett 17 radiumközpontból álló országos szervezetről számol be, amelynek megfelelő felszereléséről a 22 gramm radiummal rendelkező „National Radium Commissiorí" gondoskodik. Hogy azonban nemcsak a gazdag államok igyekeznek a rákgyógyítás sugaras részét minél tökéletesebben kiépíteni, azt a többi között a hozzánk hasonlóan szegény Ausztria példája mutatja, amelynek egészségügyi kormányzata 1931-ben a rákgyógyítás elősegítésére 5 gramm rádium beszerzését tartotta szükségesnek.
A rák radiumgyógyítása az utolsó évtizedben nagy előrehaladást tett és a rendelkezésre álló nagyszámú kimutatás arról tanúskodik, hogy alig van már a ráknak olyan előfordulási területe, ahol radiumkezeléssel eredményt nem tudnánk felmutatni.
Amint a sugaras kezelés két ágát: a rádium és röntgentherapiát a rákgyógyításban nem mint vetélytársat, hanem mint egymást támogató, kiegészítő gyógyítóeljárásokat tekintjük, éppen úgy a műtétet és a sugaras kezelést sem helyes szembeállítani egymással. A rákgyógyítás nehéz területén mindhárom gyógyítóeljárásnak megvan a maga alkalmazási köre és a legtöbbször egymás támogatására hivatottak.
A napjainkban annyira időszerű rákellenes küzdelemnek egyik alapvető feltétele, hogy minden rákos beteg számára az állapotának legmegfelelőbb kezelési módot kell biztosítani. Minthogy a sebészi ellátás mellett a sugarastherapia, különösen annak radiumkezelési ága ma még vagy egyáltalában nincs, vagy csak kezdetlegesen van kiépítve, a közeljövőben ennek a feladatnak megoldására kell törekednünk. Tudatában kell lennünk, hogy megfelelően megszervezett rákellenes küzdelemről csak akkor beszélhetünk, ha a rákgyógyítás ma rendelkezésre álló mindhárom eszközét: a műtét, röntgen- és radiumtherapia lehetőségét minden rákos beteg számára egyaránt biztosítottuk.
A jelen munka ennek a nálunk még kellőképpen nem ismert és megfelelő szerephez nem jutott rákgyógyító ágnak - a rádiumtherapiának ismertetésével foglalkozik. Röviden igyekszik összefoglalni mindazt, amit a rosszindulatú daganatok gyógyításával kapcsolatosan a rádiumról, annak kezelési eljárásairól és teljesítőképességéről tudnunk kell hogy a rákgyógyításban betöltött fontos szerepét megfelelően értékelhessük.
Budapest, 1934 május hó.
Büben Iván dr. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. A radiumra vonatkozó általános ismeretek
1. Radioaktivitás. 2. A rádium előállítása. 3. A rádium fizikai és kémiai
tulajdonságai. 4. Radiumsugarak. 5. Rádiumemanáció és más, a gyógyításban használt radioaktív anyagok ... 9-14
II. A radiumsugarak élettani hatása .. 15 17
III. A radiumgyógyitás alkalmazása
1. Eszközei. 2. Kezelési eljárásai. 3. Sugármérés és adagolás 17-21
IV. A radiumgyógyitás indikációi és a röntgentherapiához való viszonya
1. Indikációs köre. 2. A rádium és röntgentherapia egymáshoz való viszonya22 - 24
V. A nőgyógyászat körébe tartozó rosszindulatú daganatok radiumgyógyítása
1. Méhnyak és 2. Méhtestrák radiumgyógyítása. 3. A méhrákműtét utáni
recidivák sugaraskezelése. A műtét előtti és utáni besugárzás. 4. Hüvely és
5. Szeméremtest rosszindulatú daganatainak gyógyítása radiummal 25 - 35

KÉPEK JEGYZÉKE.
1. kép. Katangai uránbánya 12
2.„ 3.4 gramm radiumnak saját sugaraival készült felvétele 12
3. „ Rádiumemanáció kivonására szolgáló készülék 18
4. a) b) kép. Különböző nagyságú radiumtubusok
5. „ Radiumtűk 18
6. kép. Radiumpálcikák 18
7. a) b) kép. Kerek és négyszögalakú radiumtartó 28
8. kép. Radiumtűfogók a tűk behelyezéséhez
9. „ Piccard elektrométere 22
10. „ Izodózisgörbék a méhrák radiumbesugárzásában -- 22
11. „ Regaud-féle kolpostat 36
12. a) b) kép. Nabias gyűrűpessáriuma 28
13. kép. Radiumtartók a hüvelyi és méhűri alkalmazáshoz
14. „ Hüvelyi radiumalkalmazás
15. „ Méhüregi kezelésre szolgáló radiumtartók
16. „ Méhüregi radiumalkalmazás 30
17. " Columbialemezből készült radiumtartó a vulvarák kezeléséhez 36
18. „ Vulvarák a radiumkezelés előtt 36
19. „ Négy héttel a radiumkezelés után 36

Dr. Büben Iván

Dr. Büben Iván műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Büben Iván könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány) A radiumtherapiáról általában (dedikált példány)

Az előlapon a szerző, dr. Büben Iván dedikációja látható dr. Baló József (1895-1979) Kossuth-díjas orvos, pathológus számára.

Állapot:
15.000 ,-Ft
75 pont kapható
Kosárba