1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sertés tenyésztése és hízlalása

Szerző
Grafikus

Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 568 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A szerző fekete-fehér fotójával és 248 szövegábrával illusztrálva. Második, teljesen átdolgozott és bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn 1921. év márciusában könyvem első kiadása 3000 példányban - tehát Csonka Hazánk szakkönyvolvasó közönségéhez képest eléggé magas példányszámban - kikerült a könyvkereskedések polcaira, sem az... Tovább

Előszó

Midőn 1921. év márciusában könyvem első kiadása 3000 példányban - tehát Csonka Hazánk szakkönyvolvasó közönségéhez képest eléggé magas példányszámban - kikerült a könyvkereskedések polcaira, sem az Athenaeum könyvosztályának i. t. urai, sem én nem gondoltunk arra, hogy ily rövid lejáratú "kötést" fogunk kötni a magyar gazda olvasóközönséggel, mint ahogyan ez történt.
Hogy a könyvből már az első évben elfogyott 2000 példány, azt természetesen őszinte örömmel vettem tudomásul, valamint azt is, hogy 1924. év közepén már az egész 3000-es kiadás elfogyott és még mindig jöttek új megrendelések - természetesen csak előjegyzésre.
A magyar gazdaközönség ezen - szép és jóleső - érdeklődése kedvet adott arra, hogy a II. kiadás anyagát alaposan átdolgozzam és kibővítsem, úgyhogy nemcsak az elmélet, de a gyakorlati kérdések is kimélyítetten legyenek benne ismertetve.
Különösen a fajták ismertetése, továbbá a hízlalást és a betegségeket tárgyaló fejezetek bővültek meg jelentékenyen. Ezenkívül megbővült az első kiadás anyaga két függelékkel, végül kellemes olvasmányul közlöm a sertésre vonatkozó mitológiai történelmi adatokat is. Azt hiszem, ez úgy hat az olvasóra, mintha egy fiatal nő színes szalagot húz a hajába: sokat nem nyer vele, de - tetszetősebb lesz tőle. Vissza

Tartalom

Előszó az I. és II. kiadáshoz3
Bevezetés
A sertéstenyésztés és hízlalás közgazdasági fontossága5
Történelmi adatok
A sertés megszelidítése és elterjedése10
A sertés szerepe az ókori népek mitológiájában13
A sertés szerepe az emberek élelmezésénél22
A régi idők sertéstartási és legeltetési törvénykezései27
Az ősrégi szaktudás és -irodalom29
Magyar történelmi adatok30
Természetrajzi adatok
A vaddisznók, az ősszülők41
Az európai vaddisznó41
Az ázsiai és afrikai vaddisznók46
Az ázsiai és afrikai házi sertések48
A szelidített házisertések52
Az ősi sertésfajták52
Az ibériai eredetű sertésfajták53
A kelta eredetű sertésfajták58
A németek és osztrákok "Alpenschwein"-je65
A szláv és lengyel sertések68
A göndörszőrű sertések74
A parlagi (balkán-) sertés77
A hegyi tüskés szőrű sertés79
A mangalicák81
Az újabb modern fajták84
Az angol sertésfajták84
Régebbi angol sertésfajták86
Az új angol fajták91
A kicsi angolok91
A nagy angolok94
A nagy Yorkshire95
A középnagy Yorkshire103
A Berkshire106
A Cornwall108
A Tamworth111
A Lincolnshire112
Az amerikai újabb fajták114
A németországi modern fajták119
A német nemes sertés120
A nemesített német sertés122
A közönséges német parlagi sertés127
A "patás" (egykörmű) sertés128
Eredeti magyar fajták130
Importált fajták130
Keresztezések és tájfajták141
A sertés szervezete és életműködése
Az állati test vegyi összetétele147
A csontozat150
A sertés fogazata152
A lágy testrészek157
A bőr és a szőr159
Az emésztőszervek és az emésztés162
A vér és keringése169
A nyirokmirigyek és a nyirokkeringés175
A légzés és hőfejlesztés176
A kiválasztás178
A belső kiválasztás181
A nemző és szaporító szervek182
A terhesség és a magzat fejlődése184
A herélés és a miskárolás188
A herélés és miskárolás előnyei a hízóállatnál193
A sertés takarmányozása és hízlalása
A takarmányok vegyi összetétele197
A nintrogéntartalmúak198
A nitrogénmentes tápanyagok199
A takarmányfélék ásványi anyaga és mésztartalma201
A víz203
A sertés takarmányféleségei203
A növényi takarmányok203
Az állati eredetű takarmányok229
Az ásványi táplálóanyagok235
Az eledel fűszeres anyagai242
A takarmány előkészítése243
A takarmányozás kivitele247
A takarmányozás elmélete247
A tápanyagok szerepe és hatása a szervezetben247
A takarmányfélék hatékonysága249
A termelés különféle irányai254
Az állattáplálás fokozatai260
A keményítőérték267
A tápanyagszabványok269
A táparány276
A takarmányadagolás kiszámítása277
Tudnivalók a takarmányok összeállításánál279
Az etetés és takarmányozás gyakorlati kivitele283
A takarmányozás283
Meddő kocák és rideg ártányok etetése283
Hasas kocák etetése283
Szoptatós kocák etetése285
Tenyészkanok etetése288
Szopós malacok etetése289
Elválasztott malacok etetése292
Süldők takarmányozása297
A sertések hízlalása297
A hízlalás gyakorlati kivitele301
Hússüldők hízlalása306
Zsírsertések hízlalása314
A hízlalótakarmány és annak adagolása319
A hízlalás gyakorlati szabályai322
A hízlalási eredmény megállapítása326
Az élő- és vágósúly fogalma328
A sertések szállítási súlyvesztesége331
Hízósertések trágyatermelése334
A hízlalásnál előálló bajok és rendellensségek335
Hízlalási maximumok343
A tenyésztés és tenyészeljárás
Sertéstenyésztési alapismeretek348
Tenyésztési eljárás353
A pároztatás358
Az elletések ideje és száma360
A tenyésztésbe vétel ideje és a használhatóság tartama362
A tenyészállatok megítélése363
A tenyészállatok kiválasztása371
A teljesítőképességre való törekvés378
A tenyész- és haszonállatok értékmeghatározása379
A fajta megválasztása384
Az osztályozás és selejtezés387
A törzskönyv389
A jelzés (bélyegzés)390
Az ápolás és gondozás
Az ólak és istállók399
Követelmények a sertésistállók építésénél400
Az építésnél még figyelembeveendő szempontok406
A fiaztató istállók belső berendezése413
Az önetető (automata) szekrények414
A kifutó415
Az állat tisztántartása417
A bánásmód és állatszeretet418
A gondozószemélyzet420
A sertés gondozása és ápolása egyes életfolyamatai alatt423
Bajok és rendellenességek a malacoztatás alatt és után431
A kocáknál előforduló rendellensségek431
A mesterséges malacfölnevelés tehéntejjel438
A malacoknál előforduló bajok és rendellenességek441
A sertésbetegségek és az ellenük való védekezés448
Általános ismertetés
A betegségek fogalma és felismerése449
A beteg és elhullott állattal való bánásmód450
A baktériumok451
A fertőtlenítés kivitele457
A fertőző betegségek elleni védő- és gyógyítóojtások458
A sertésbetegségek részletes ismertetése
Fertőző sertésbetegségek461
Baktériumok által okozott fertőző sertésbetegségek462
Malacok fertőző betegségei462
A malacok paratífusza462
Az újszülött malacok kólivérhasa465
A malacok izületi csúza és gyulladása468
A malacok Pyo-szeptikémiája469
Malacok hurutos tüdőgyulladása471
A malacok streptomycosisa472
A malacok Pyobacillosisa473
A sertések torokdiftériája474
A malacok orrvérzése és fertőző orrgyulladása475
Sertésorbánc
Kifejlődött sertések fertőző betegségei478
A lépfene478
Sertés-szeptikémia480
Gümőkór482
A sugárgomba-betegség485
Sertések sercegő vizenyője486
A kocák fertőző elvetélése486
Kocák fertőző hüvelyhurutja488
A merevgörcs489
Virusok által okozott fertőző sertésbetegségek490
A himlő490
Veszettség491
A száj- és körömfájás491
Sertéspestis493
Protozoonok által okozott fertőző sertésbetegségek497
A malacok coccidiosisa497
A malacok sörétkiütése497
A nem fertőző sertésbetegségek
A szervek betegségei498
A gyomor és belek betegségei498
A hányás498
A bélhurut498
A gyomorhurut499
A malacok gyomorbélhurutja499
Szérumbetegség500
A lélegzőszervek betegségei500
A hörgőhurut500
A torokgyulladás501
Kruppos tüdőgyulladás502
A hurutos tüdőgyulladás503
Mellhártyagyulladás504
A máj betegségei504
Az izületi és izomcsúz504
A sertés bőrének betegségei505
Bőrviszketés505
Kopaszodás506
Bőrpirosság506
Csalánkiütés506
Ekcéma507
A bőrelhalás és csecselszáradás507
A tarlósömör508
A kosz509
Pohánkakiütés510
Lucernakiütés511
Burgonyamoslék- és burgonyakiütés511
A göbös-csomós és varos bőrkiütések512
A sertés csontbetegségei512
Az angolkór és a csontlágyulás513
A csontporhanyósság vagy csontlikacsosság513
A nyalakodás518
Az élősdi férgek által okozott sertésbetegségek519
A sertés beleiben élősködő férgek520
Az orsóféreg521
A buzogányfejű bélféreg523
A Strongyloides bélférgek527
A Trichocephalusok527
Dochmius527
Az Oesophagostomum527
A sertés gyomrában élősködő férgek528
A sertés májában élősködő férgek528
Az Echinococcus-hólyagok a májban529
A májmétely529
Állati élősködők a hörgőkben530
A tüdőférgek vagy "szőrférgek"530
A sertés mozgató szerveinek élősdiei531
A trichina531
A borsókaélősdiek533
Az izomborsókabetegség533
A májborsókabetegség536
Élősdiek a sertés bőrében537
A sertések rühössége537
A sertések acariasisa539
Élősködők a sertés bőrén540
A tetvesség540
A sertésbolhák541
A legyek541
Függelék
A dán szövetkezeti sertésexport-vágóhidak543
A Magyar Sertéshízlaló és Húsipari Rt. nagytétényi telepe558

Enesei Dorner Béla

Enesei Dorner Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Enesei Dorner Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv