1.034.801

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A sertés tenyésztése és hízlalása

Szerző
Grafikus

Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 318 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés. A sertéstenyésztés és hízlalás közgazdasági fontossága5
Történelmi adatok10
A sertés szerepe az ókori népek vallásában
A sertéshúsevés tilalmazása
A görögök és rómaiak sertéshúsfogyasztása
Sertéshúsfogyasztás a középkorban
A régi idők sertéstartási és legeltetési törvénykezései
Az ősrégi szaktudás és szakirodalom
Magyar történelmi adatok
A sertéshízlalás történeti adatai
A sertéskereskedelem történeti adatai
A magyar sertéshúsfogyasztás történelmi adatai
Természetrajzi adatok26
A vaddisznók. Az ősszülők27
Az európai vaddisznó
Ázsiai és afrikai vaddisznók
Az ázsiai házisertés
Az indiai házisertés
A kínai lárvás sertés
Szelidített házisertések36
Az ősi sertésfajták
Az újabb modern fajták
Magyarországban tenyésztett sertésfajták80
Eredeti magyar fajták
A bakonyi
A szalontai
A lengyel
A hegyi sertés
Magyar szőke mangalica
Fekete mangalica
Fecskehasú mangalica
Vadas (baris) mangalica
Szelidített vadsertések
Importált fajták
Keresztezések és tájfajták
A sertés szervezete és életműködése90
Az állati test vegyi összetétele
A csontozat
A sertés fogazata
A lágy testrészek
Az emésztőszervek és az emésztés
A vér és keringése
A nyirokmirigyek és nyirokkeringés
A légzés és hőfejlesztés
A kiválasztás
A nemző- és szaporítószervek
A terhesség és a magzat fejlődése
A herélés és miskárolás
A sertés takarmányozása és hízlalása131
A takarmányok vegyi összetétele
A növényi takarmányok
Állati eredetű takarmányok
Az ásványi táplálóanyagok
Az eledel fűszeres anyagai
A takarmány előkészítése
A takarmány kivitele
A takarmányozás elmélete
A termelés különféle irányai
A keményítőérték
A tápanyagszabványok
A táparány
Tudnivalók a takarmányok összeállításánál
Takarmányadagolás kiszámítása tápanyagszabvány szerint
Az etetés és takarmányozás gyakorlati kivitele
Meddő kocák és rideg átrányok etetése
Hasas kocák etetése
Szoptatós kocák etetése
Tenyészkanok etetése
Szopósmalacok etetése
Elválasztott malacok etetése
Süldők takarmányozása
A hízlalás gyakorlati kivitele
Hússüldők hízlalása
Zsírsertések hízlalása
A hízlalási eredmény megállapítása
Az élő- és vágósúly fogalma
Súlyveszteség szállítás közben
A tenyésztés és tenyészeljárás225
Sertéstenyésztési alapismeretek
A tenyésztési eljárás
A tenyészállatok kiválasztása
A fajta megválasztása
Az osztályozás és selejtezés
A törzskönyv
A jelzés (bélyegzés)
Az ápolás és gondozás246
Az istállóntartás
A legelőntartás
Az istállónélküli edző tartás
Az ólak és istállók
A gondozó személyzet
A sertés gondozása és ápolása egyes életfolyamatok alatt
Bajok és rendellenességek a malacozás alatt és után
A sertésbetegségek és az ellenük való védekezés271
Általános ismertetés
A betegség fogalma és felismerése
A beteg és elhullott állattal való bánásmód
A baktériumok
A virulencia
Az immunitás
A fertőtlenítés
A sertések betegségei
Külső betegségek. A malacok tetvessége
Belső betegségek
Nem fertőző betegségek
Fertőző betegségek
A fertőző betegségek elleni védő és gyógyító ojtások

Enesei Dorner Béla

Enesei Dorner Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Enesei Dorner Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv