kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Könyves Kálmán magyar irodalmi és könyvkereskedési részvény-társaság |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 126 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 22 cm x 14 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 5 |
| I. Rész | |
| Általános tudnivaló | 7 |
| A sertés ismertető jelei | 7 |
| A sertés testének részei | 8 |
| A csontváz | 8 |
| A külső részek | 9 |
| A közönséges sertés | 11 |
| A nemes sertés | 11 |
| A belső részek | 14 |
| Az életkor megitélése | 14 |
| Sertésfajták | 18 |
| A magyar hegyi sertés | 18 |
| A szalontai sertés | 19 |
| A bakonyi disznó | 20 |
| A magyar mangalicza | 25 |
| A közönséges szerb sertés | 25 |
| A szerb mangalicza | 25 |
| A tüskés román disznó | 26 |
| Az oláh mangalicza | 27 |
| A yorkshirei disznó | 28 |
| A bershirei sertés | 30 |
| A tanworth disznó | 32 |
| A polland-china sertés | 3 |
| II. rész | |
| Tenyésztési eljárások | 35 |
| Beltenyésztés | 35 |
| Rokontenyésztés | 36 |
| Vérfertőző tenyésztés | 36 |
| Vérfrissités | 36 |
| Keresztezés | 36 |
| Törzskönyv | 37 |
| Selejtezés | 40 |
| Tenyészsertések megválasztása | 40 |
| Eljárás a szaporitásban | 44 |
| Arány a kan és koczák száma között | 44 |
| Hágatás | 45 |
| Hányszor és mikor fiaztassunk? | 46 |
| Hasasság | 57 |
| Hasas koczákkal való bánás | 57 |
| Rendellenességek a hasasság alatt | 58 |
| Fiadzás | 58 |
| Rendellenességek a fiadzás alatt és után | 59 |
| Szopások és szoptatók gondozása | 62 |
| A malaczok elválasztása | 62 |
| Alaptakarmányok növendékeknek | 64 |
| A növendék másnemü gondozása | 65 |
| Jegyzés, herélés, miskárolás | 65 |
| III. rész | |
| Istállózás és istálló | 69 |
| Az ól vagy hidlás | 71 |
| A szállás | 71 |
| A sertés istálló | 76 |
| Az ellető vagy fiadztató | 76 |
| Etető s itató edények | 79 |
| Takarmányozás és takarmány | 80 |
| Növényi tápszerek | 80 |
| Állati tápszerek | 81 |
| Ásványi tápszerek | 82 |
| A takarmányok elkészitése | 83 |
| Romlott takarmányok s azok javitása | 83 |
| Táplálás | 84 |
| Legeltetés makkoltatás | 88 |
| IV. rész | |
| Hizlalás | 92 |
| A hizlalandók megválasztása | 93 |
| A hizlalás általános szabályai | 94 |
| Hizlalás kicsiben | 96 |
| Hizlalás nagyban | 97 |
| Alaptakarmányok hizóknak | 98 |
| Kőbányai hizlalás | 99 |
| Példák hizlalásra | 102 |
| Vágósuly | 103 |
| Adás-vevés | 103 |
| Kőbányai sertéskeresk. szabvány | 105 |
| A bécsi piaczra vonatkozó tudnivalók | 107 |
| Hiresebb tenyszetek, hizlaldák, piaczok | 109 |
| Feldolgozás | 109 |
| Ölés | 109 |
| Szőrtelenités | 109 |
| Felbontás | 110 |
| Beosztás | 111 |
| Sózás | 112 |
| Füstölés | 112 |
| Sonka páczolás | 115 |
| Hiresebb sonkafélék | 116 |
| Hurka és kolbász készités | 116 |
| Zsir készités | 120 |
| Kenyérhez való szalonna készités | 121 |
| V. rész | |
| Egészségügyi tudnivalók | 122 |
| A tenyészanyag minősége | 122 |
| A tenyésztési forma | 124 |
| A táplálás | 125 |
| Egyéb gondozás és kezelés | 126 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.