1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A strucctenyésztés kézikönyve

A strucc és egyéb futómadarak tenyésztése

Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 390 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-482-846-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezető17
A futómadarak eredete, történeti áttekintés17
A futómadarak háziasítása22
Irodalomjegyzék23
Anatómia és élettan25
A repülő és a röpképtelen madarak összehasonlítása25
Anatómia25
Bőr és tollazat26
Csontváz28
Szív és érrendszer28
Légzőrendszer28
Emésztőrendszer29
Izomrendszer32
Szaporító szervrendszer32
Érzékelés34
Élettan35
Ozmoreguláció35
Hőszabályozás37
Energiametabolizmus39
Összefoglalás40
Irodalomjegyzék40
Genetika43
Bevezetés43
Gének és kromoszómák43
Genetika és tenyésztés44
Irodalomjegyzék51
Etológia53
Bevezetés53
Tevékenységgel kapcsolatos viselkedés55
Helyváltoztatás55
Keringő55
Hőszabályozás55
Csipkedés és evés56
Pihenés56
Szociális viselkedés56
Szexuális viselkedés57
A nászidőszak59
Udvarlás60
Párosodás62
Fészekrakás63
Költés63
A csibék gondozása65
Abnormális viselkedés65
Összeférhetetlenség65
Agresszió66
Stressz és félelem66
A tollak csipkedése67
A szemek csipkedése67
Anorexia67
Irodalomjegyzék67
Küllemtan69
A vizuális szemrevételezés fontossága69
Az egyes testtájak megítélésének alapelvei70
Részletes küllemtan71
A testméretek felvétele72
Küllemi rendellenességek78
Fejlettség78
Irodalomjegyzék79
A tenyésztés/tartás folyamat81
Tenyésztés és tenyésztésszervezés81
A telep helyének kiválasztása83
Tartási rendszerek87
A felnőtt állatok elhelyezése a szaporodási időszakban89
A szaporító terület90
A tenyészférőhelyek körbekerítése90
Az elkülönítő90
Legelő91
Csoportos tenyésztés a telepeken92
Hogyan fogjunk hozzá a tenyésztéshez?92
Irodalomjegyzék93
Állatazonosítás, egyedi jelölés95
Állatazonosítás, egyedi jelölés95
Az ENAR-rendszer95
A jelölés módja96
Törzskönyvezés99
Az állatok fényképezése100
Irodalomjegyzék100
Takarmányozás101
Az állat és a takarmánya101
Energia - szénhidrátok102
Zsírok (lipidek)104
Fehérjék vagy aminosavak105
Vitaminok és ásványi anyagok106
Enzimek107
Víz108
Emésztés és anyagcsere110
A szárnyasok gyomor- és bélrendszerének összehasonlítása112
A takarmányok értékelése113
A vitaminok és az ásványi anyagok szerepe, hiányuk tünetei121
A mikotoxinok és a strucctakarmány123
A struccok takarmányozásával kapcsolatos betegségek124
Javasolt strucctakarmányok125
Irodalomjegyzék128
A keltetés technológiája131
Bevezetés131
A keltetés általában131
Tennivalók a tojásrakás időszakában132
Általános ismeretek132
A fészek és a tojások begyűjtése132
Fertőtlenítés133
Napló134
Mosás134
Tárolás134
A tojástárolás hossza135
A tojás136
Tojásméret137
Héjvastagság137
Porózusság138
Keltetési változók138
Hőmérséklet139
Páratartalom139
A tojás elhelyezésének iránya, a forgatás szöge és gyakorisága140
Lámpázás és a súlycsökkenés megfigyelése141
Oxigén és szellőztetés142
A kelés folyamata142
Hőmérséklet és páratartalom142
Pozíció és forgatás142
A kelés segítsége142
Szárítás143
Keltetési technológia143
Irodalomjegyzék144
Strucctenyésztési és -tartási módszerek147
Optimális szaporodási környezet147
Keltetés előtt147
A tojásrakás148
A csibék takarmányozása és gondozása148
A telep előkészítése a tenyészidőszakra149
Tenyészkarámok150
Tenyésztés150
A madarak genotípusa151
Fiatal madarak nevelése152
A vágómadarak nevelése (3 hónapos kortól 12 hónaposig)153
Az állattartó telep153
Tenyésztési rendszerek157
Tenyészmadártartás165
Irodalomjegyzék167
Organikus (bio-) tartástechnológia169
Fenntartható / biostrucctenyésztés Európában169
Szabályozás, törvények, tanúsítványok169
Példák a legjobbnak tartott gyakorlati módszerekre170
Jövőbeni irányzatok171
Irodalomjegyzék172
Tartástechnológia173
Tartási rendszerek (extenzív, félig intenzív, intenzív)173
Kifutók, ólak, karámok173
Kerítés175
Fedett hely178
Keltetés179
Energia- és biztonsági rendszer180
Etetők és higiénia181
A struccok megfogása és szállítása182
Hasznos eszközök183
Irodalomjegyzék185
Állatjólét187
Bevezető187
Az állatjóléttel kapcsolatos rendeletek Európában188
Ajánlások191
Irodalomjegyzék191
Környezeti hatások193
Alkalmazkodó képesség193
Viselkedés193
Stressz195
Bánásmód195
Irodalomjegyzék197
Egészségvédelem199
A jó egészségi állapot fontossága199
A betegség jelei199
Jelentősebb fertőző betegségek201
Vírusos betegségek201
Baktériumok okozta betegségek208
Gombák okozta betegségek213
Nem fertőző betegségek214
Parazita betegségek214
Más nem fertőző betegségek217
Gyomor- és bélrendszeri zavarok219
Gyengülőcsibe-szindróma219
Eltömődött proventriculus219
Bélcsavarodás219
A struccbetegségek megelőzése és kontrollja219
Oltás - vakcinázás220
Gyógyszeres kezelés220
Biológiai védekező rendszer220
A HACCCP mint biológiai védekező eszköz alkalmazása222
Irodalomjegyzék222
Vágás, a vágóállatok bírálata225
Minőségi követelmények225
A húsminőség változása vágás után225
A vágóállatok kiválasztása és kezelése229
A vágóállatok kiválasztása228
Vágást megelőző bánásmód228
Szállítás229
Elhelyezés229
Vágási módszerek230
Humánus vágás230
Kopasztás és nyúzás231
Zsigerelés és húskitermelés232
Akasztás és tárolás232
Engedélyezés és szabályozás232
Feltételek233
Személyzet233
Ellenőrzés234
Adatgyűjtés235
Irodalomjegyzék236
Feldolgozás237
Technológiai-műszaki megoldások237
Hús240
Gasztronómia243
Toll és bőr245
Egészség- és szépségápolás248
Irodalomjegyzék251
Piackutatás, kereskedelem, logisztika, pénzügyi menedzsment253
Bevezető253
Menedzsmentproblémák a struccértékláncban254
A struccértéklánc szerkezete254
Menedzsmentproblémák a strucctelepen257
A strucctelepek tervezése258
A menedzsment feladatai258
Döntéshozatal259
Alternatív megoldások259
Információs rendszer260
A legjobb megoldás kiválasztása260
A döntések megvalósítása260
Monitoring és eredményértékelés260
A döntéshozatal felelőssége260
A döntés jellemzői261
A tervezés eszközei261
A költségvetés261
Lineáris programozás a telep tervezésekor263
A takarmány optimalizálása266
Pénzforgalmi terv267
A strucctelep ellenőrzése268
A könyvviteli mérleg268
A vállalkozás elemzése272
A telep nettó bevétele273
Nyilvántartások a telepen274
A megvalósítás módszerei275
Befektetési elemzés275
Projektmenedzsment276
Irodalomjegyzék278
Futómadártelepek (strucc, emu) minőségbiztosítása, korszerű állat-egészségügyi ellátása281
Azonosító adatok281
A telep járványvédelme281
Állatvédelem281
Takarmányozás282
Termelési higiénia282
Személyi-higiéniai szabályzat283
Környezetvédelmi terv284
Bizonylatok, dokumentációk és nyilvántartások jegyzéke284
Állategészségügyi technológia284
Az ellátó állatorvos feladatai285
Irodalomjegyzék288
Egyéb futómadarak289
Nandu (rhea)289
Kazuár290
Kivi292
Moa293
Elefántmadár295
Irodalomjegyzék295
Receptek297
Receptek Belgiumból297
Struccszelet belga sültburgonyával (Belgian frites)297
Sörben párolt flamand strucctokány298
Narancsos-fokhagymás strucc299
Struccszelet Stroganoff-módra300
Struccsült fügeszósszal300
Receptek Dániából303
Struccgratin (paradicsommal, padlizsánnal és mozzarella sajttal)303
Struccburger - "light"303
Serpenyős struccszelet tölcsérgombával304
Struccsült szezonális zöldségekkel305
Strucchús wokban, csípős chilipaprikával és korianderrel306
Receptek Görögországból307
Strucchústekercs szőlőmártással307
Mustáros strucchús308
Gombás struccszelet309
Strucchúsgombócok309
Strucchúskockák édes-savanyú szószban310
Receptek Magyarországról311
Töltött struccszték311
Strucc Stroganoff-módra311
Fenyőmagos strucc312
Strucchúsgolyó (előétel)312
Eredeti struccfasírt édes-savanyú szószban313
Trópusi struccsaláta313
Kukoricás-burgonyás strucctál314
Tábortűzragu314
Struccnyakleves 1.315
Struccnyakleves 2.315
Vörösboros struccpörkölt bográcsban316
Receptek Olaszországból317
Sáfrányos struccszeletek317
Struccragu317
Strucctokány burgonyával318
Strucc-"tagliata" balzsamecettel és rukolával319
Strucctojásból készült tagliatelle (hosszú széles metélt)319
Receptek Portugáliából321
Struccszelet321
Különleges struccszelet321
Gombás strucchús322
Struccmájas pástétom322
Narancsos strucc323
Receptek Törökországból325
Strucchús fóliában325
Rizses struccús325
Húsgombócok tojással és citrommártással326
Struccburger326
Gabonamagvas húspogácsák327
Receptek az Egyesült Királyságból329
Struccszeletek forró Cumberland-mártással329
Pácolt strucchússzeletek329
Paprikás struccszeletek330
Sonkával töltött strucchús330
Főtt struccszeletek331
Mintatelepek bemutatása333
Belga mintatelep bemutatása333
Dán mintatelep bemutatása335
Görög mintatelep bemutatása337
Magyar mintatelep bemutatása339
Olasz mintatelep bemutatása343
Portugál mintatelepek bemutatása347
Beiratruz, CRL347
Ostrichland - Producao de Avestruzes, Lda348
Baronigg - Criacao de Avestruzes, Lda348
Török mintatelep bemutatása351
Képgaléria353
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv