Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.164

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A szakrális építészet ma hazánkban

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola
Kiadás helye: Szombathely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 52 oldal
Sorozatcím: Artes Salubres
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Új igényként jelenik meg a politikai fordulat (1989) után a szakrális építészet mind tartalmi, mind formai kérdésének az újragondolása. Nemcsak azért tartjuk ezt fontosnak, mert több mint negyven... Tovább

Előszó

Új igényként jelenik meg a politikai fordulat (1989) után a szakrális építészet mind tartalmi, mind formai kérdésének az újragondolása. Nemcsak azért tartjuk ezt fontosnak, mert több mint negyven év után ez szükségszerű, hanem azért is, mert a meginduló templomépítészet (példaként a sok közül: új felszentelt katolikus templom Szombathelyen, épülő református Kőszegen) arra ösztönzi a kutatókat, hogy teoretikusan szembenézzenek a problémával. Azonban nemcsak a teória, hanem a gyakorlati szempontok is lehetőséget kapnak e munkában.
Tudomásunk szerint először sikerült hazánkban olyan interdiszciplináris tudományos ülést a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán megrendezni, ahol egyaránt szót kapott a néprajzkutató, a teológus, a gyakorló építész, vagy éppen a művészettörténész. Ennek a kiadványnak a létrejötte is az 1994. március 18-án Szombathelyen megtartott azonos című konferencián elhangzott előadásoknak köszönhető.
A szakrális tér problematikája egyidős a művészettörténettel és az emberiség művelődéstörténetével, bármennyire is klasszikus kérdésfelvetésről van szó, kortársainknak is választ kell adni, illetve újra gondolni ezt a művészettörténetben éppúgy fontos, mint egyháztörténetben lényeges kérdést. Remélhetőleg ezen kiadvány közelebb visz a szakrális tér kérdéseinek megragadásához és megértéséhez Vissza

Tartalom

Lőrincz Zoltán: Előszó 7
Konkoly István: Köszöntő 9
Bartha Elek: A szakrális tér néprajza 11
Lőrincz Zoltán: A kultikus tér elhatárolódása 25
Márkus Mihály: A templomépítés református szempontjai 33
Török Ferenc: Templomok Magyarországon 37
Csete György: Hajlékok, kupolák, centrális templomok 43
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem