| Előszó (dr. Szabó József) | 21 |
| A fajtaminősítés és az állami fajtapolitika (dr. Kapás Sándor) | 23 |
| Az állami fajtaminősítés kialakulása | 23 |
| A fajtaminősítési eljárás | 26 |
| A fajtaválaszték kialakítása | 31 |
| A kísérleti adatok feldogozása és matematikai értékelése | 33 |
| Az állami fajtapolitika | 37 |
| Vetőmagvizsgálat és -minősítés (Brokés József, dr. Rosta Károly) | 40 |
| A nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése | 40 |
| A szántóföld ellenőrzés gyakorlata | 41 |
| Próbaterek kijelölése | 42 |
| Fejlettség, kiegyenlítettség | 42 |
| Faj- és fajtatisztaság | 42 |
| Nehezen tisztítható magvú idegen növények | 43 |
| Betegségek, károsítók | 43 |
| A vetőmag-szaporítások minősítése | 43 |
| A kukorica szántóföldi ellenőrzése | 44 |
| A burgonya-vetőgumó szántóföldi ellenrőrzése | 45 |
| A vetőmagvak faj- és fajmegállapító termesztése | 47 |
| A vetőmagvak értékmeghatározó tulajdonságainak laboratoriumi vizsgálata | 48 |
| A vetőmagtételek mintázása | 49 |
| A laboratóriumi minták | 51 |
| A mintavétel eszközei | 51 |
| A vetőmagvak fémzárolása | 51 |
| A fémzárolás általános elvei | 52 |
| A fémzárolás előkészítése és végrehajtása | 53 |
| Fémzároláskori helyszíni vetőmagvizsgálat | 53 |
| A fémzárolt vetőmagtétel megújító átzárása | 53 |
| Az exportra kerülő vetőmagvak fémzárolása | 54 |
| A hazai felhasználásra fémzárolt vetőmagtételek átzárása exportra | 54 |
| Az exportra fémzárolt tételek átzárása hazai felhasználásra | 54 |
| Import vetőmagtételek átzárása (belföldiesítés) | 54 |
| Egyéb fémzárolások | 55 |
| A vetőmagtételek részletezése (megosztás, kiszerelés) | 55 |
| A vetőmagvak tisztasági vizsgálata | 55 |
| A tisztaságvizsgálat célja és általános elvei | 56 |
| A vizsgálati minta elkészítése | 57 |
| A vizsgálati anyag alkotórészei | 58 |
| A tisztasági vizsgálat módja | 60 |
| A vetőmagvak faj- és fajtaazonosságának laboratóriumi vizsgálata | 60 |
| A vetőmagvak csírázóképességének vizsgálata | 61 |
| Csírázás, csírázóképesség | 63 |
| A csíráztatás gyakorlata | 65 |
| A magvak életképessége és meghatározásának módszere | 65 |
| A vetőmagvak nedvességtartalmának meghatározása | 66 |
| Közvetlen módszerek | 66 |
| Közvetett módszerek | 66 |
| A vetőmagvak egészségi állapotának vizsgálata | 68 |
| A magminták egészségi állapotának vizsgálata | 71 |
| A fémzárolt vetőmag minősítése | 72 |
| A tisztítatlan, nyers vetőmagvak vizsgálata | 72 |
| A szabványosítás jelentősége és a szabványok érvényesülése a vetőmag-előállításban | 74 |
| Vetőmagvizsgálati szabványok | 74 |
| Vetőmagtermelés és -forgalmazás (dr. Szabó József) | 76 |
| A vetőmagtermelés és -forgalmazás rendszere | 76 |
| A vetőmagtermelés és -forgalmazás helyzete | 80 |
| Vetőmagexport, -import (Tormai Károly) | 83 |
| Export | 83 |
| Import | 84 |
| Kalászos gabonák (dr. Szabó Miklós) | 86 |
| Általános rész | 86 |
| A vetőmagtermesztés szántóföldi ellenőrzése, a vetőmag minőségi követelményei | 86 |
| A vetőmagtermesztés elvi szempontjai | 87 |
| A fajtafenntartás | 87 |
| Fajtafenntartás és vetőmag-felújítás | 92 |
| Fajtaleromlás | 95 |
| Őszi búza (dr. Szabó Miklós) | 96 |
| Elterjedése, jelentősége | 96 |
| Hazánk búzatermesztése | 98 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 101 |
| A búza rendszertana | 101 |
| Biológiája | 103 |
| Morfológiája | 103 |
| Fejlődési szakaszok | 104 |
| A vetőmag minőségét és mennyiségét befolyásoló biológiai tényezők | 106 |
| A búza virágzása | 106 |
| Állománysűrűség | 108 |
| A vetőmagtermesztés sajtásosságai és agrotechnikája | 109 |
| Talajigény | 109 |
| Csapadékigény | 110 |
| Hőmérsékleti tényezők | 110 |
| Területkiválasztás | 111 |
| Izoláció | 112 |
| Elővetemény | 112 |
| Talaj-előkészítés | 112 |
| Tápanyagellátás | 114 |
| Csávázás | 115 |
| A vetés ideje, a vetőmagmennyiség, a vetés módja | 116 |
| Ápolás és gyomirtás | 119 |
| A búza legfontosabb betegségei, kártevői és a védekezés lehetőségei | 120 |
| A kórokozó gombák | 120 |
| Az állati kártevők | 124 |
| Megdőlés elleni védelem | 135 |
| A betakarítás ideje és módja | 136 |
| A vetőmag kezelése, tisztítása | 138 |
| Szárítás | 138 |
| Osztályozás | 139 |
| A fajtamegválasztás szempontjai | 142 |
| Koraiság | 143 |
| Télállóság | 143 |
| Gombás betegségekkel szembeni ellenállóság | 144 |
| Állóképesség (szárszilárdság) | 145 |
| Malom- és sütőipari minőség | 146 |
| Irodalom | 147 |
| Rozs (dr. Szabó Miklós) | 151 |
| Elterjedése, jelentősége | 151 |
| Rendszertani helye, biológiája | 153 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 155 |
| Éghajlat- és talajigény | 155 |
| Területkiválasztás | 155 |
| Izoláció | 155 |
| Elővetemény | 156 |
| Talaj-előkészítés | 156 |
| Tápanyagellátás | 156 |
| Vetőmag-előkészítés | 157 |
| Vetésidő | 157 |
| Vetőmagmennyiség | 157 |
| Ápolás | 157 |
| Betakarítás, tisztítás, tárolás | 158 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 158 |
| Minősített fajták | 159 |
| Irodalom | 160 |
| Triticale (dr. Szabó Miklós) | 161 |
| Elterjedése, jelentősége | 161 |
| Származása | 162 |
| Biológiai sajátosságai | 163 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 165 |
| Talaj- és éghajlati igény | 165 |
| Talaj-előkészítés, elővetemény | 165 |
| Tápanyagellátás | 166 |
| Vetésidő | 166 |
| Vetőmagmennyiség | 167 |
| Betakarítás, tisztítás | 167 |
| Irodalom | 168 |
| Árpa (Mikes György - dr. Tomcsányi András) | 169 |
| Elterjedése, jelentősége | 169 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 171 |
| A fajtafenntartás és vetőmag-szaporítás szempontjai | 172 |
| A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése | 174 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 176 |
| Őszi árpa | 176 |
| Talaj- és éghajlat igény | 177 |
| Elővetemény | 177 |
| Talaj-előkészítés | 177 |
| Műtrágyázás | 177 |
| A vetőmag előkészítése | 178 |
| Vetés | 178 |
| Növényvédelem | 178 |
| Gyomirtás és ápolás | 179 |
| Betakarítás | 179 |
| Tavaszi árpa | 179 |
| Talaj- és éghajlat igény | 179 |
| Elővetemény | 180 |
| Talaj-előkészítés | 180 |
| Műtrágyázás | 181 |
| Vetés | 181 |
| Ápolás, növényvédelem | 182 |
| Betakarítás | 182 |
| A vetőmaggal szemben támasztott követelmények | 182 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 183 |
| Zab (Mikes György - dr. Tomcsányi András) | 185 |
| Elterjedése, jelentősége | 185 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 188 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 190 |
| Éghajlatigény | 190 |
| Talajigény | 190 |
| Elővetemény | 190 |
| Talaj-előkészítés | 191 |
| Trágyázás | 191 |
| A vetőmag előkészítése | 191 |
| Vetés | 191 |
| Ápolás, gyomirtás | 192 |
| Betakarítás, szárítás, tisztítás | 192 |
| Az őszi zab | 192 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 193 |
| Irodalom | 194 |
| Rizs (dr. Lajta János - dr. Szakáll György) | 195 |
| Elterjedése, jelentősége | 195 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 196 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 197 |
| Talajigény | 197 |
| Éghajlatigény | 198 |
| Területmegválasztás | 198 |
| Elővetemény | 199 |
| Talaj-előkészítés | 200 |
| Műtrágyázás | 200 |
| A vetőmag előkészítése | 201 |
| Vetés | 202 |
| Ápolás, gyomirtás | 202 |
| Vízellátás | 204 |
| Betakarítás, tárolás | 205 |
| Szárítás, tisztítás, osztályozás | 206 |
| Tárolás, előkészítés, fémzárolás | 208 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 208 |
| Irodalom | 212 |
| Kukorica (dr. Váczi Dániel) | 213 |
| Elterjedése, jelentősége | 213 |
| Származása, rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 217 |
| Származása | 217 |
| Rendszertana | 217 |
| Biológiája, és morfológiája | 217 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 217 |
| A beltenyésztéses hibridek típusai, a vetőmagtermesztés összefüggése a nemesítéssel | 218 |
| A beltenyésztéses vonalak fenntartása | 221 |
| Hímsteril vonalak előállítása | 222 |
| Ökológiai és technikai tényezők | 223 |
| Éghajlatigény | 227 |
| Talajigény | 229 |
| Tápanyagiégény, trágyázás | 229 |
| Vetésforgó, növényi sorrend | 229 |
| Talaj-előkészítés | 229 |
| Szigetelési távolság, izoláció | 230 |
| Növényvédelem, kultúrállapot | 230 |
| Vetés | 231 |
| Növényszám, előszelekció | 231 |
| Idegenelés, fattyazás | 232 |
| Előcímerezés, címerezés | 233 |
| Betakarítás, feldolgozás | 238 |
| Termékenyülés, apasorok eltávolítása, betakarítás | 239 |
| A csöves termés szántóföldi válogatása, szállítása és hibridüzemi előtárolása | 239 |
| A vetőmag hibridüzemi feldolgozása | 240 |
| A vetőmagtermesztés és -forgalmazás rendszere | 240 |
| A fajtamegválasztás főbb szempontjai | 242 |
| A tenyészidő és a termőképesség közötti kölcsönhatás | 243 |
| Az időjárási tényezők tenyészidőt és terméseredményt befolyásoló hatása | 249 |
| A vonalszám szerinti összetétel és a termőképesség közötti kölcsönhatás | 251 |
| A genetikai összetétel szerinti fajtamegválasztás | 251 |
| Irodalom | 255 |
| Cirok (Horváth Antal - Mikes György) | 259 |
| Elterjedése, jelentősége | 259 |
| Rendszertana, biológiája, és agrotechnikája | 260 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 262 |
| Éghajlatigény | 262 |
| Táblamegválasztás | 263 |
| Talaj-előkészítés | 265 |
| Vetés | 265 |
| Növényápolás, növényvédelem, idegenelés | 267 |
| Az apasorok eltávolítása | 270 |
| A vetőmagtermés védelme | 271 |
| Betakarítás, szárítás, tárolás | 271 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 272 |
| Irodalom | 274 |
| Lucerna (Horváth Antal - dr. Kiss Imre László) | 275 |
| Elterjedése, jelentősége | 275 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 275 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 277 |
| Talajigény | 278 |
| Éghajlatigény | 278 |
| Elővetemény | 278 |
| Talajművelés | 279 |
| Táplálóanyag-visszapótlás | 279 |
| Vetőmagoltás | 280 |
| A lucerna telepítése | 281 |
| A kaszálási időpontok meghatározása | 281 |
| A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése | 282 |
| Kémiai gyomirtás | 284 |
| Tiszta telepítésű lucerna | 284 |
| Több éves (álló) lucerna | 286 |
| Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen | 287 |
| A betakarítás ideje, módja | 288 |
| Defóliálás | 292 |
| Aratás | 292 |
| A vetőmag kezelése és tiszítása | 294 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 294 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 295 |
| A fajtaellátottság helyzete | 295 |
| Irodalom | 297 |
| Vöröshere (dr. Gimesi Antal - dr. Kiss Imre László) | 299 |
| Jelentősége, elterjedése | 299 |
| Rendszertani helye, morfolgóiája, biológiája | 300 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 304 |
| Talajigény | 304 |
| Éghajlatigény | 304 |
| Tápanyagellátás | 304 |
| Táblakiválasztás | 306 |
| Talajmunkák | 307 |
| Telepítés | 307 |
| Vetőmagoltás | 307 |
| Vetőmagmennyiség és vetés | 308 |
| Öntözés | 308 |
| Vegyszeres gyomirtás | 310 |
| Védekezés a növényi és állati kártevők ellen | 311 |
| A kaszálási időpontok meghatározása | 312 |
| A betakarítás ideje, módja | 313 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 314 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 314 |
| A fajtaellátottság helyzete | 315 |
| Irodalom | 315 |
| Bíborhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) | 316 |
| Elterjedése, jelentősége | 316 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 316 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 317 |
| Talajigény | 317 |
| Talaj-előkészítés | 318 |
| Vetés | 318 |
| Növényápolás | 318 |
| A betakarítás ideje, módja | 319 |
| A vetőmag kezelése, tisztítása | 319 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 320 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 320 |
| Irodalom | 320 |
| Fehérhere (dr. Gimesi Antal - Horváth Antal) | 321 |
| Elterjedése | 321 |
| Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 321 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 323 |
| Éghajlat- és talajigény | 323 |
| A telepítés előkészítése | 323 |
| Vetés | 323 |
| Kémiai gyomirtás | 324 |
| Másodéves, magtermő fehérhere ápolása | 325 |
| Védekezés a magtermést károsító növényi és állati kártevők ellen | 325 |
| A vetőmagtermesztés állami ellenőrzése | 328 |
| A betakarítás ideje, módja | 329 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 330 |
| Fajtamegválasztás, fajta | 330 |
| Irodalom | 330 |
| Szarvaskerep (dr. É. Kiss Imre- dr. Gimesi Antal) | 331 |
| Elterjedése, jelentősége | 331 |
| Rendszertani helye, morfológiája | 331 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 332 |
| Éghajlat, és talajigény | 332 |
| Telepítési módok | 332 |
| Elővetemény | 332 |
| Tápanyagigény, trágyázás | 333 |
| Talaj-előkészítés | 334 |
| Vetés | 334 |
| A vetőmagfogásra szánt terület kijelölése | 334 |
| A vetőmag-szaporítás szántóföldi ellenőrzése | 335 |
| Növényápolás | 335 |
| Kémiai gyomirtás | 335 |
| Tiszta telepítés | 336 |
| Beállt állomány | 338 |
| Állati kártevők és az ellenük való védekezés | 338 |
| A betakarítás ideje, módja | 338 |
| A vetőmag kezelése, tisztítása | 339 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 339 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 340 |
| Irodalom | 340 |
| Baltacim (dr. Kiss Imre László - dr. Gimesi Antal) | 341 |
| Elterjedése, jelentősége | 341 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 341 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 343 |
| Éghajlat- és talajigény | 343 |
| Elővetemény | 343 |
| Talaj-előkészítés, trágyázás | 343 |
| Vetés | 343 |
| Növényápolás | 343 |
| A betakarítás ideje, módja | 344 |
| A vetőmag minőségi követelményei | 345 |
| Irodalom | 346 |
| Somkóró (Horváth Antal) | 347 |
| Elterjedése, jelentősége, morfológiája | 347 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 348 |
| Betakarítás, tisztítás, tárolás | 349 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 349 |
| Borsó (Iványi Sándorné dr.) | 350 |
| Elterjedése, jelentősége | 350 |
| Rendszertani helye, morfológiája | 352 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 355 |
| Talaj- és éghajlati igény | 355 |
| Területkiválasztás, talaj-előkészítés | 356 |
| A vetőmag előkészítése | 357 |
| A vetés módja, ideje, a vetőmag mennyisége | 357 |
| Növényápolás, komplex növényvédelem | 359 |
| Szelekció | 362 |
| A betakarítás ideje, módja | 363 |
| Szárítás, tisztítás | 366 |
| Zsizsiktelenítés, fémzárolás | 367 |
| Tárolás | 368 |
| A borsótermelés alakulása és a fajtamegválasztás | 369 |
| Irodalom | 373 |
| Bab (dr. Hadnagy Árpád) | 374 |
| Elterjedése, jelentősége | 374 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 374 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 375 |
| Talajigény | 375 |
| Elővetemény | 376 |
| Talaj-előkészítés | 376 |
| Tápanyagellátás | 377 |
| Vetés | 378 |
| Vegyszeres gyomirtás, növényápolás | 380 |
| Szelekció | 381 |
| Növényvédelem | 382 |
| Öntözés | 385 |
| A betakarítás ideje, módja | 385 |
| A vetőmag előkészítése, feldolgozása | 388 |
| Tisztítás | 388 |
| A vetőmag vizsgálata | 389 |
| A vetőmag tárolása | 390 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 391 |
| Irodalom | 393 |
| Lencse (Szűcs Árpád) | 394 |
| Elterjedése, jelentősége | 394 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 395 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 396 |
| Talaj- és éghajlati igény | 396 |
| Területkiválasztás, elővetemény | 397 |
| Talaj-előkészítés | 397 |
| Műtrágyázás | 398 |
| A vetőmag előkészítése | 398 |
| Vetésidő, és vetőmagmennyiség, a vetés módja | 399 |
| Ápolás, gyomirtás | 399 |
| Növényvédelem | 401 |
| Szelektálás, idegenelés | 401 |
| A betakarítás ideje, módja | 401 |
| A nyers vetőmag feldolgozása, zsizsiktelenítés | 402 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 404 |
| Irodalom | 404 |
| Csillagfürt (Borbély Ferenc) | 405 |
| Elterjedése, jelentősége | 405 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 406 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 411 |
| Talajigény | 411 |
| Éghajlatigény | 411 |
| Területkiválasztás | 412 |
| Elővetemény | 413 |
| Talaj-előkészítés | 413 |
| Műtrágyázás | 414 |
| A vetőmag előkészítése | 414 |
| A vetőmag oltása | 415 |
| Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja | 415 |
| Növényápolás, vegyszeres gyomirtás | 418 |
| Kártevők, és betegségek | 419 |
| A betakarítás ideje, módja | 421 |
| A vetőmag kezelése, tisztítása | 424 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 425 |
| Irodalom | 426 |
| Szöszös bükköny (dr. Vágó Mihály) | 427 |
| Elterjedése, jelentősége | 427 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 427 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 428 |
| Betakarítás | 431 |
| Szántóföldi minősítés, a vetőmagtisztítás és -fémzárolás követelményei | 432 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 434 |
| Pannonbükköny (dr. Vágó Mihály) | 435 |
| Elterjedése, jelentősége | 435 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfolgóiája | 435 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 436 |
| Betakarítás | 437 |
| Szántóföldi minősítés, tisztítás, fémzárolás | 438 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 438 |
| Tavaszi bükköny (dr. Vágó Mihály) | 439 |
| Elterjedése, jelentősége | 439 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 439 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 440 |
| Betakarítás | 441 |
| Szántóföldi minősítés, tisztítás, és fémzárolás | 441 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 442 |
| Irodalom | 443 |
| Szója (Bakos Zsuzsa - Bódis László) | 444 |
| Elterjedése, jelentősége | 444 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 445 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 447 |
| Talaj- és éghajlati igény | 447 |
| A szaporítótábla kijelölése | 448 |
| Elővetemény | 449 |
| Talaj-előkészítés | 449 |
| Műtrágyázás | 450 |
| Vetőmag-előkészítés | 451 |
| Vetésidő, vetőmagmennyiség, a vetés módja | 454 |
| Növényápolás, gyomirtás | 456 |
| Szelekció | 458 |
| Növényvédelem | 459 |
| Öntözés | 461 |
| A betakarítás ideje, módja | 462 |
| Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás | 463 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 465 |
| Irodalom | 468 |
| Lóbab (dr. Bárdossy Antal) | 469 |
| Elterjedése, jelentősége | 469 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 470 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 471 |
| Éghajlatigény | 471 |
| Talajigény | 471 |
| Elővetemény | 472 |
| Talaj-előkésztítés | 472 |
| Tápanyagigény, trágyázás | 472 |
| Vetés | 472 |
| Ápolás, gyomirtás, öntözés | 473 |
| Betakarítás, szárítás, tárolás | 475 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 476 |
| Irodalom | 477 |
| Napraforgó (dr. Perczel Mihály - Sárfi Edéné) | 478 |
| Elterjedése, jelentősége | 478 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 482 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 484 |
| Éghajlatigény | 484 |
| Talajigény | 484 |
| Elővetemény | 485 |
| Táplálóanyag-pótlás | 486 |
| Talajművelés | 487 |
| Vetés-előkészítés, vetés | 489 |
| Növényápolás, szelekció | 490 |
| Növényvédelem | 494 |
| Kémiai állományszárítás | 495 |
| Betakarítás | 496 |
| A vetőmag-alapanyag fogadása, szárítása, tisztítása | 497 |
| Tisztítás, osztályozás, kalibrálás | 498 |
| Utókezelés, egalizálás, csomagolás | 500 |
| Fémzárolás, tárolás | 501 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 503 |
| Irodalom | 503 |
| Őszi káposztarepce (dr. Antal József) | 504 |
| Elterjedése, jelentősége | 504 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 504 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 505 |
| Talajigény | 505 |
| Éghajlatigény | 505 |
| Elővetemény | 506 |
| Talaj-előkészítés | 507 |
| Tápanyagellátás | 507 |
| Szigetelési távolság, izoláció | 508 |
| Vetésidő, vetőmagmennyiség, vetés | 509 |
| Gyomirtás | 509 |
| Növényvédelem | 510 |
| Öntözés | 512 |
| A betakarítás ideje, módja | 512 |
| Szárítás, tisztítás, osztályozás | 513 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 514 |
| Irodalom | 514 |
| Olajlen (dr. Kiss Ernő) | 515 |
| Elterjedése, jelentősége | 515 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 516 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 518 |
| Talaj- és éghajlati igény | 518 |
| Elővetemény | 519 |
| Talaj-előkészítés | 519 |
| Tápanyagellátás | 522 |
| Vetőágykészítés, vetés | 523 |
| Öntözés | 523 |
| Növényápolás, gyomirtás | 525 |
| A betakarítás ideje, módja | 525 |
| A vetőmag kezelése, tisztítása | 528 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 528 |
| Irodalom | 528 |
| Mák (dr. Hornok László) | 530 |
| Elterjedése, jelentősége | 530 |
| Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 531 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 533 |
| Talaj- és éghajlatigény | 533 |
| Elővetemény, területkijelölés | 533 |
| Talaj-előkészítés | 534 |
| Műtrágyázás | 534 |
| A vetőmag előkészítése | 534 |
| Vetés | 535 |
| Növényápolás, gyomirtás | 536 |
| Betakarítás, feldolgozás | 537 |
| Szárítás, tisztítás, fémzárolás | 538 |
| Tárolás, csomagolás | 539 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 539 |
| Irodalom | 539 |
| Mustár (dr. Antal József) | 540 |
| Elterjedése, jelentősége | 540 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 540 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 541 |
| Talaj- és éghajlati igény | 541 |
| Elővetemény | 542 |
| Talaj-előkészítés | 542 |
| Magágykészítés | 543 |
| Műtrágyázás | 543 |
| Vetés | 544 |
| Ápolás, gyomirtás | 545 |
| Betegségek, és kártevők | 545 |
| Betakarítás, feldolgozás | 545 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 546 |
| Irodalom | 546 |
| Olajretek (dr. Antal József) | 547 |
| Elterjedése, jelentősége | 547 |
| Rendszertani helye, biológiája | 547 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 548 |
| Talaj- és éghajlati igény | 548 |
| Elővetemény | 548 |
| Talaj-előkészítés | 549 |
| Műtrágyázás | 550 |
| Vetés | 550 |
| Növényápolás, gyomirtás | 551 |
| Betakarítás, feldolgozás | 552 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 552 |
| Irodalom | 553 |
| Kender (dr. Bócsa Iván - dr. Horkay Erzsébet) | 553 |
| Elterjedése, jelentősége | 554 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 555 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 555 |
| Talaj- és éghajlati igény | 556 |
| Elővetemény | 556 |
| Talajművelés | 557 |
| Táplálóanyag-visszapótlás | 557 |
| A vetőmag előkészítése és a vetés | 558 |
| Növényápolás és gyomirtás | 560 |
| Növényvédelem | 560 |
| A betakarítás ideje, módja | 562 |
| Szárítás, tisztítás, fémzárolás, tárolás | 563 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 564 |
| Irodalom | 564 |
| Rostlen (Manninger Gusztáv) | 565 |
| Elterjedése, jelentősége | 565 |
| Rendszertani helye | 566 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 566 |
| Talaj- és éghajlati igéyn | 566 |
| Elővetemény | 567 |
| Talaj-előkészítés | 567 |
| Tápanyag-utánpótlás | 568 |
| Csávázás | 568 |
| Vetés | 568 |
| Komlpex növényvédelem | 571 |
| Vetőmagtermesztési kísérletek | 572 |
| A betakarítás ideje, módja | 572 |
| Tisztítás, fémzárolás | 573 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 574 |
| Irodalom | 574 |
| Cukorrépa (dr. Csapody Gyula - dr. Éliás Gyula - Gólya Gyula) | 575 |
| Elterjedése, jelentősége | 575 |
| Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 576 |
| Rendszertani helye | 576 |
| Morfológiája | 576 |
| Egyedfejlődés | 578 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 584 |
| A cukorrépavetőmag-termesztés közvetlen módszere | 586 |
| Talajigény, táblakiválasztás | 587 |
| Vetésforgó | 588 |
| Tápanyagellátás | 588 |
| Talaj-előkészítés | 588 |
| Vetés | 589 |
| Őszi növényápolás | 589 |
| Tavaszi, nyári növényápolás | 590 |
| A cukorrépavetőmag-termesztés közvetett módszere | 590 |
| Dugványtermesztés | 591 |
| Magrépatermesztés | 596 |
| A betakarítás ideje, módja | 598 |
| Kézi aratás | 599 |
| Kétmenetes betakarítás | 599 |
| Közvetlen arató-cséplés | 599 |
| Növényvédelem | 601 |
| Vegyszeres gyomirtás | 601 |
| Alapkezelés | 601 |
| Állománykezelés | 602 |
| A kártevők elleni védelem | 606 |
| A kórokozók elleni védelem | 606 |
| A cukorrépa-vetőmag üzemi előkészítése és forgalmazása | 608 |
| Termelőüzemi előkészítés | 608 |
| Magüzemi előkészítés | 609 |
| A szabvány előírásai | 612 |
| Forgalmazás | 612 |
| A termesztett fajták típusai, ezek sajátosságai | 613 |
| Irodalom | 615 |
| Dohány (dr. Gáti György) | 617 |
| Elterjedése, jelentősége | 617 |
| Rendszertani helye, morfológiája, biológiája | 617 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 618 |
| Talaj- és éghajlati igény | 618 |
| Elővetemény | 619 |
| Talaj-előkészítés | 619 |
| Tápanyagellátás | 619 |
| Vetőmag-előkészítés | 619 |
| Palántanevelés | 620 |
| Növényápolás, gyomirtás | 620 |
| Betakarítás, és feldolgozás | 621 |
| Fajtamegválasztás, termesztett fajták | 623 |
| Irodalom | 624 |
| Burgonya (dr. Förster Herbert) | 625 |
| Elterjedése, jelentősége | 625 |
| Rendszertani helye, biológiája, morfológiája | 626 |
| Rendszertana | 626 |
| Biológiai és morfológiai jellemzői | 626 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 630 |
| Éghajlatigény | 630 |
| Talajigény | 632 |
| Elővetemény | 633 |
| Szigetelőtávolság | 634 |
| Tápanyagellátás | 634 |
| Talaj-előkészítés | 635 |
| Talajfertőtlenítés | 636 |
| Előhajtatás és pattintás | 637 |
| Ültetés | 638 |
| Növényápolás | 638 |
| Öntözés | 639 |
| Gyomirtás | 640 |
| A kártevők és a kórokozók elleni védekezés | 644 |
| Szelektálás | 648 |
| Szántóföldi szemlék, fémzárolás | 650 |
| Betakarítás | 651 |
| Tárolás | 652 |
| Biológiai, élettani tényezők | 652 |
| A tárolás módjai | 652 |
| Prizmás tárolás | 655 |
| Tárházi tárolás | 658 |
| Szükségtárolók | 658 |
| Fajtamegválasztás, fajták | 659 |
| Irodalom | 660 |
| Füvek (dr. É. Kiss Imre) | 667 |
| Elterjedésük, jelentőségük | 667 |
| Rendszertani helyük, morfológiájuk | 668 |
| A vetőmagtermesztés sajátosságai és agrotechnikája | 668 |
| Éghajlati és talajigény | 669 |
| Talaj-előkészítés | 670 |
| Tápanyagpótlás | 671 |
| A telepítés ideje, módja,a vetőmag mennyisége | 671 |
| Öntözés | 673 |
| Növényápolás | 675 |
| Betakarítás, feldolgozás | 677 |
| Termesztett fajok, és fajták | 689 |
| Fajtamegválasztás | 689 |
| Irodalom | 689 |
| Függelék | 691 |
| A vetőmagmennyiség kiszámítása | 711 |