kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 489 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-231-023-3 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal. |
| Előszó | 5 |
| Általános rész | |
| A szántóföldi zöldségtermesztési ágazat sajátosságai | 7 |
| Művelési módok a zöldségtermesztésben | 8 |
| A zöldségtermesztés üzemtípusai | 8 |
| Zöldségfélék csoportosítása felhasználásuk alapján | 9 |
| A szántóföldi zöldségtermesztés mérete, szerkezete | 10 |
| A termékmennyiség alakulása, összetétele, forrásai | 14 |
| A termékfelhasználás irányai | 16 |
| A szántóföldi zöldségtermesztés színvonala | 18 |
| A hozamok alakulása | 19 |
| A termelési színvonal egyéb tényezői | 21 |
| A szántóföldi zöldségtermesztés ökonómiai sajátosságai | 24 |
| Szaporítás | 26 |
| Mitől függ a vetőmag gazdasági értéke? | 26 |
| A vetőmagvak kezelése | 27 |
| A csávázás | 27 |
| A pillírozás | 28 |
| Az előcsíráztatás | 28 |
| A hőkezelés | 28 |
| A jarovizálás | 29 |
| Az apró magvak keverése | 29 |
| A sugárkezelés | 29 |
| Az inkrusztálás | 29 |
| A vetőszalagos vetés | 29 |
| A koptatott magvak | 30 |
| Palántanevelés | 30 |
| A szabadföldi palántanevelés termesztőberendezései | 32 |
| Fóliasátras szabadföldi palántanevelés (általános) technológiája | 33 |
| A vetésváltás | 39 |
| A vetésforgó összeállításának irányelvei | 39 |
| Talajművelés | 44 |
| Alap-talajművelési rendszer | 44 |
| Vetés előtti talajművelés | 47 |
| Tavaszi vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése | 47 |
| Nyári vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése | 48 |
| Őszi vetésű zöldségnövények talaj-előkészítése | 49 |
| Ápolási munkák | 50 |
| A talajápolás | 50 |
| A növényápolás | 52 |
| Trágyázás | 56 |
| A tápanyagpótlás talajtani vonatkozásai | 56 |
| A talajtényezők hatása a növény táplálkozási viszonyaira | 57 |
| A talaj nitrogénforgalma | 60 |
| A talaj foszforforgalma | 62 |
| A talaj káliumforgalma | 63 |
| A talaj kalcium- és magnéziumforgalma | 63 |
| Mikrotápanyagok | 64 |
| Műtrágyák | 65 |
| Nitrogéntartalmú műtrágyák | 65 |
| Foszfortartalmú műtrágyák | 66 |
| Káliumtartalmú műtrágyák | 66 |
| Többféle hatóanyagot tartalmazó műtrágyák | 67 |
| A trágyázásra ható tényezők | 68 |
| A termesztett növény tápanyagigénye | 68 |
| Az elővetemény és az istállótrágya hatása | 68 |
| A műtrágyázás módja | 69 |
| Öntözés | 72 |
| Az öntözés talajtani vonatkozásai | 73 |
| A növények vízigénye | 76 |
| Az öntözés mint agrotechnikai művelet | 77 |
| Az öntözés műszaki feltételei | 81 |
| A gépesített áttelepítésű öntözőberendezések | 84 |
| Növényvédelem | 89 |
| A nagyüzemi zöldségtermesztés növényvédelmének sajátosságai | 89 |
| A növényvédelem technikai követelményei | 91 |
| Talajfertőtlenítés | 92 |
| Csávázás | 94 |
| Gyomirtás | 95 |
| A növényi károsítókról általában | 97 |
| A védekezések tervezése | 101 |
| A szántóföldi zöldségtermesztés géprendszere | 104 |
| Az erőgépek rendszere | 105 |
| A termőterületek kijelölése | 106 |
| A szerves- és műtrágyázás gépei | 107 |
| A talajfertőtlenítés gépei | 108 |
| A talajművelés gépei | 109 |
| Az alapvető talajművelés gépei | 109 |
| Ágyásos művelésű területek gépei | 113 |
| A vegyszeres gyomirtás gépei | 115 |
| A vetés és az ültetés gépei | 118 |
| Vetőgépek | 120 |
| A palántázás gépei | 123 |
| A növényápolás gépei | 124 |
| A növényvédelem gépei | 126 |
| A betakarítás gépei | 128 |
| A manipulálás gépesítése | 131 |
| Zöldségértékesítés | 133 |
| A termőterület és az átadásra kerülő áru | 134 |
| Az áruszállítás feladata és a göngyölegellátás | 135 |
| Ár, költség, fizetés | 136 |
| Teljesítés, áruátadás-átvétel | 137 |
| A feldolgozó iparokkal való együttműködés | 138 |
| Együttműködés a kereskedelemmel | 139 |
| Zöldségfélék tárolása | 140 |
| Részletes rész | |
| Paradicsom | 141 |
| Növénytani és biológiai jellemzése | 142 |
| Fajták | 142 |
| Fajta, időzítés | 146 |
| A csányi FMC technológia | 147 |
| Az SPR paradicsomtermelési rendszer technológiája | 166 |
| A hagyományos, palántázott paradicsomtermesztés | 173 |
| Hüvelyesek | |
| Zöldborsó | 177 |
| Növénytani jellemzése | 178 |
| Biológiai igénye | 178 |
| Talaj-előkészítés | 180 |
| Trágyázás | 181 |
| Vetés | 183 |
| Növényápolás | 192 |
| Növényvédelem | 195 |
| Öntözés | 199 |
| Betakarítás | 200 |
| Zöldbab | 211 |
| A termesztés jelentősége és helyzete | 211 |
| Növénytani jellemzése | 212 |
| Biológiai alapok | 212 |
| A termőhely megválasztása | 213 |
| Tápanyagellátás | 214 |
| Talaj-előkészítés | 214 |
| A fajta megválasztása | 215 |
| Vetés | 219 |
| Növényápolás | 222 |
| Növényvédelem | 222 |
| Öntözés | 224 |
| Betakarítás | 227 |
| Burgonyafélék | |
| Étkezési paprika | 230 |
| Növénytani és biológiai jellemzése | 231 |
| Vetésváltás | 232 |
| Talaj-előkészítés | 233 |
| Trágyázás | 235 |
| Palántanevelés | 236 |
| Kiültetés | 240 |
| Öntözés | 240 |
| Növényápolás | 241 |
| Betakarítás | 242 |
| Fűszerpaprika | 243 |
| A fűszerpaprika növénytani és biológiai jellemzése, a fajta szerepe | 244 |
| A termesztés biológiai alapjai | 245 |
| Talajművelés | 248 |
| Trágyázás | 251 |
| Termesztési módok | 252 |
| Növényápolás | 257 |
| Növényvédelem | 258 |
| Érésgyorsítás | 259 |
| Betakarítás | 260 |
| Hagymafélék | |
| Vöröshagyma | 266 |
| Növénytani jellemzés | 267 |
| Biológiai jellemzés | 267 |
| A vöröshagyma termesztéstechnológiája | 269 |
| Talajművelés | 272 |
| Vetés | 274 |
| Szaporítás dughagymáról | 275 |
| Gyomirtás | 280 |
| Növényvédelem | 283 |
| Öntözés | 284 |
| Betakarítás | 285 |
| Feldolgozás, tárolás, értékesítés | 288 |
| Dughagymáról történő termesztés | 291 |
| Területkiválasztás | 291 |
| Tápanyag-utánpótlás | 295 |
| Talajművelés | 295 |
| Vetés | 296 |
| Gyomirtás | 296 |
| Növényvédelem | 297 |
| Betakarítás | 298 |
| Osztályozás | 299 |
| A dughagyma csávázása | 300 |
| Hőkezelés, tárolás | 301 |
| Termesztésre ajánlott fajták | 301 |
| Áttelelő hagyma | 303 |
| Káposztafélék | |
| Korai káposztafélék | 307 |
| A korai káposztafélék palántanevelése | 308 |
| Vetésváltás, trágyázás, talaj-előkészítés | 309 |
| Palántázás | 310 |
| Növényvédelem | 312 |
| Növényápolás, talajmunkák | 314 |
| Fejtrágyázás | 314 |
| Öntözés | 315 |
| A korai káposztafélék fajtái | 316 |
| Betakarítás, áru-előkészítés | 319 |
| Fejes káposzta | 324 |
| Növénytani jellemzése | 325 |
| Biológiai alapok | 325 |
| Termesztett fajták | 328 |
| Növényápolás | 330 |
| Öntözés | 330 |
| Növényvédelem | 331 |
| Betakarítás | 333 |
| Karfiol | 335 |
| Biológiai jellemzése | 336 |
| A termesztett fajták | 337 |
| A karfiol termesztéstechnológiája | 339 |
| Növényápolás | 340 |
| Betakarítás, árukikészítés | 342 |
| Kelkáposzta | 343 |
| Biológiai jellemzése | 343 |
| Termesztett fajták | 344 |
| Szaporítás | 345 |
| Növényápolás | 345 |
| Növényvédelem | 346 |
| Karalábé | 347 |
| Brokkoli | 349 |
| Bimbóskel | 352 |
| Növénytani jellemzése | 352 |
| Biológiai igénye | 353 |
| Tápanyag-utánpótlás | 355 |
| Talajművelés | 356 |
| Szaporítás | 356 |
| Növényápolás | 358 |
| Növényvédelem | 358 |
| Betakarítás | 359 |
| Árukikészítés | 361 |
| Kínai kel | 362 |
| Növénytani jellemzése | 362 |
| Biológiája | 363 |
| Trágyázás | 363 |
| Szaporítás | 363 |
| Növényápolása | 364 |
| Betakarítása | 364 |
| Kabakosok | |
| Dinnye | 366 |
| Növénytani jellemzése | 367 |
| Biológiai igénye | 369 |
| Talaj-előkészítés | 371 |
| Trágyázás | 371 |
| A fajták | 374 |
| Szaporítás | 377 |
| Kiültetés | 382 |
| Növényápolás | 384 |
| Az érés jelei | 386 |
| Betakarítás | 387 |
| Uborka | 388 |
| Talaj-előkészítés, talajápolás | 390 |
| Trágyázás | 391 |
| Vetés | 391 |
| Öntözés | 392 |
| Növényvédelem | 392 |
| Betakarítás | 395 |
| Válogatás, osztályozás | 395 |
| Gyökérzöldségek | |
| Sárgarépa | 399 |
| Növénytani és biológiai jellemzése | 399 |
| A termesztett fajták | 400 |
| Területkiválasztás | 403 |
| Növényi sorrend | 403 |
| Talaj-előkészítés | 404 |
| Trágyázás | 404 |
| Talajművelés | 405 |
| Vetés | 406 |
| Növényápolás | 408 |
| Növényvédelem | 409 |
| Öntözés | 413 |
| Betakarítás | 413 |
| Tárolás | 419 |
| Feldolgozás | 422 |
| Petrezselyem | 423 |
| Növénytani jellemzése | 423 |
| Biológiai igénye | 424 |
| Termesztett fajták | 424 |
| A petrezselyem termesztéstechnológiája | 425 |
| Zeller | 430 |
| Növénytani jellemzése | 430 |
| Biológiai igénye | 430 |
| A zeller termesztéstechnológiája | 432 |
| Pasztinák | 439 |
| Növénytani jellemzése | 439 |
| Biológiai igénye | 440 |
| A pasztinák termesztéstechnológiája | 440 |
| Csemegekukorica | |
| Származása, a termesztés helyzete | 441 |
| Éghajlati és talajigény | 443 |
| Elővetemény, vetésforgó | 444 |
| Trágyázás | 445 |
| Talajművelés | 446 |
| Vetés | 447 |
| Növényápolás | 454 |
| Öntözés | 455 |
| Növényvédelem | 456 |
| Betakarítás | 458 |
| A feldolgozás módjai | 459 |
| Levélzöldségnövények | |
| Fejes saláta | 461 |
| Növénytani jellemzése | 461 |
| Biológiai igénye | 462 |
| A fejes saláta termesztéstechnológiája | 462 |
| Egyéb salátafélék | 467 |
| Spenót | 469 |
| Új-Zélandi spenót | 472 |
| Sóska | 475 |
| Ajánlott irodalom | 475 |
| Függelék | 476 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.