kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Bevezetés | |
| A szarvasmarha köz- és mezőgazdasági jelentősége | 7 |
| A szarvasmarha domesztikációja | 9 |
| Előismeretek a szarvasmarhatenyésztés gyakorlásához | |
| A külső vizsgálatok fontossága | 15 |
| Méretek felvétele a szarvasmarhán | 17 |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése (Küllemtan) | 21 |
| A fejél | 21 |
| A szarvak | 21 |
| A fülkagylók | 24 |
| A homlok | 25 |
| A szemek | 25 |
| Az orr | 26 |
| A szutyak vagy fényszáj | 26 |
| A fej oldalai | 26 |
| A torokjárat | 27 |
| A nyelv | 27 |
| A fej egészben | 27 |
| A tarkó | 28 |
| A nyak | 29 |
| A mar | 30 |
| A hát | 31 |
| Az ágyék | 35 |
| A far | 35 |
| A farok | 38 |
| A mellkas, a szűgy és az oldalak | 39 |
| A has | 41 |
| A nemzőszervek | 42 |
| A tőgy | 43 |
| A felkar | 46 |
| A könyök | 47 |
| Az alkar | 47 |
| A lábtő vagy mellső térd | 47 |
| A szár | 48 |
| A lábvég | 48 |
| A körmök vagy csülkök | 49 |
| A felcomb (konc) | 50 |
| Az alcomb (comb) | 50 |
| A csánk | 51 |
| A hátsó szár | 52 |
| A hátsó körmök | 52 |
| A lábállás (lábszerkezet) | 52 |
| A bőr | 57 |
| A szőrözet | 58 |
| A kültakaró színe és a színeződéssel elálló jegyek | 60 |
| A testalkotás arányossága | 62 |
| A szarvasmarha életkorának meghatározása | 63 |
| A szarvasmarha súlya és súlyának meghatározása | 68 |
| A szarvasmarha "rossz szokásai" | 70 |
| A szarvasmarha mozgása | 72 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 73 |
| A szarvasmarha fajtái | |
| A szarvasmarhafajták csoportosítása | 76 |
| A magyar-alföldi | 78 |
| A svájci piros-tarka (szimmentáli) | 83 |
| Szarvasmarhatenyésztés az Alpokon | 89 |
| A magyar-tarkák | 92 |
| Az alpesi borzderesek | 97 |
| A pinzgaui | 101 |
| A lapálymarhák | 103 |
| A shorthorn | 110 |
| A tejelő shorthorn (Dairy-shorthorn) | 113 |
| Egyéb fajták | 114 |
| A tenyészállatok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
| Minő fajtát tenyésszünk? | 124 |
| A tenyészegyedek kiválasztásának jelentősége | 126 |
| A tehén kiválasztása | 126 |
| A tenyészbika kiválasztása | 144 |
| A szarvasmarhák hivatalos törzskönyvelése | 150 |
| Törvényes intézkedések a szarvasmarhatenyésztés fejlesztésére | 151 |
| A szarvasmarha létfenntartó tápszükséglete | 152 |
| A fejőstehenek takarmányozása | 153 |
| A fejőstehenek nyári takarmányai | 157 |
| A fejőstehenek téli takarmányai | 168 |
| A fejőstehenek takarmányozási rendje | 174 |
| A fejőstehenek ápolás | 179 |
| A tenyészbika takarmányozása és ápolása | 189 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
| A párosítás | 193 |
| Mikor ivarérett a szarvasmarha? | 194 |
| Mikor tenyészérett az üsző és a bika? | 194 |
| Meddig tenyészképes a tehén és a bika? | 196 |
| A folyatás jelei, tartama és ismétlése | 198 |
| A folyatás elmaradásának okai | 200 |
| Mikor hágassuk be a teheneket? | 200 |
| A bika nemi ereje és párzási ingere | 202 |
| Egy bikára hány tehén számítandó? | 203 |
| A hágatás | 204 |
| A fogamzás elmaradásának okai | 205 |
| A vemhesség jelei | 206 |
| A vemhesség tartama | 208 |
| A vemhes tehén ápolása | 209 |
| Koraszülés és elvetélés | 211 |
| A szülés és a tehén ápolása szülés után | 213 |
| Az ikrek | 215 |
| A szarvasmarha felnevelése | |
| Az újszülött borjú ápolása | 218 |
| A természetes és mesterséges felnevelés előnyei, illetőleg hátrányai | 220 |
| A borjú tápanyagszükséglete | 221 |
| A szopósborjú táplálása és ápolása | 225 |
| A mesterséges felnevelés | 227 |
| A szopósborjú elhelyezése | 231 |
| Az elválasztás | 232 |
| A szopós- és választott borjak bonitálása | 233 |
| A választott (4-6 hónapos) borjú takarmányozása és ápolása | 234 |
| A félévnél idősebb üszők, tinók takarmányozása és ápolása | 237 |
| A bikaborjak nevelése | 240 |
| A szarvasmarha, mint hústermelő | |
| A szarvasmarha-hízlalás célja | 245 |
| A hízlalandó szarvasmarha kiválasztása | 245 |
| A hízók táplálása | 246 |
| A hízók ápolása | 252 |
| A gőbölyök raktározása | 253 |
| Fejlődő bikák hízlalása | 254 |
| Takarmányozás a lefejő tehenészetekben | 254 |
| Borjúhízlalás | 255 |
| A levágott szarvasmarha húsának felosztása a mészárosiparban | 257 |
| A szarvasmarha, mint erőtermelő | |
| Az igáskör kiválasztása | 259 |
| Az igáskör takarmányozása | 261 |
| Az igáskör ápolása | 264 |
| A jármok | 265 |
| A fejőstehén igázása | 266 |
| A tenyészbika igázása | 268 |
| A szarvasmarha bastardjai rokonfajokkal | 271 |
| Függelék: A bivaly tenyésztése | |
| A bivaly közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 275 |
| A bivaly domesztikációja | 275 |
| Előismeretek a bivaly tenyésztésének gyakorlásához | 276 |
| A bivaly méretei | 276 |
| A bivaly külső formái | 276 |
| A bivaly bőre, szőrzete, színe | 276 |
| A bivaly életkora | 276 |
| A bivaly súlya | 277 |
| A bivaly vérmérséklete | 277 |
| A bivaly tenyésztése és felnevelése | 277 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 277 |
| Ivarzás és pároztatás | 278 |
| Vemhesség és szülés | 278 |
| A borjú felnevelése | 279 |
| A bivaly mint tejtermelő | 279 |
| A tejtermelés nagysága | 279 |
| A tej értékesítése (tejtermékek) | 280 |
| A bivalytehén takarmányozása és ápolása | 280 |
| A bivaly mint hústermelő | 281 |
| A bivaly mint erőtermelő | 281 |
| Adatok a szarvasmarha és a bivaly takarmányozásának összetételéről | 283 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.