| Bevezetés | |
| A szarvasmarha köz- és mezőgazdasági jelentősége | 7 |
| A szarvasmarha domesztikációja | 9 |
| Előismeretek a szarvasmarhatenyésztés gyakorlásához | |
| A külső vizsgálatok fontossága | 15 |
| Méretek felvétele a szarvasmarhán | 16 |
| A testtájak külső alakulásának ismertetése (Küllemtan) | 20 |
| A fejél | 20 |
| A szarvak | 21 |
| A fülkagylók | 24 |
| A homlok | 24 |
| A szemek | 25 |
| Az orr | 26 |
| A szutyak vagy fényszáj | 26 |
| A fej oldalai | 26 |
| A torokjárat | 26 |
| A nyelv | 27 |
| A fej egészben | 27 |
| A tarkó | 28 |
| A nyak | 28 |
| A mar | 30 |
| A hát | 31 |
| Az ágyék | 34 |
| A far | 35 |
| A farok | 39 |
| A mellkas, a szűgy és az oldalak | 40 |
| A has | 42 |
| A nemzőszervek | 43 |
| A tőgy | 44 |
| A váll | 47 |
| A felkar | 48 |
| A könyök | 48 |
| Az alkar | 48 |
| A lábtő vagy mellső térd | 48 |
| A szár | 49 |
| A lábvég | 49 |
| A körmök vagy csülkök | 50 |
| A felcomb (konc) | 51 |
| Az alcomb (comb) | 52 |
| A csánk | 52 |
| A hátsó szár | 53 |
| A hátsó körmök | 53 |
| A lábállás (lábszerkezet) | 53 |
| A bőr | 59 |
| A szőrözet | 60 |
| A kültakaró színe és a színeződéssel elálló jegyek | 62 |
| A testalkotás arányossága | 65 |
| A szarvasmarha életkorának meghatározása | 65 |
| A szarvasmarha súlya és súlyának meghatározása | 71 |
| A szarvasmarha "rossz szokásai" | 74 |
| A szarvasmarha mozgása | 75 |
| A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság | 77 |
| A szarvasmarha fajtái | |
| A szarvasmarhafajták csoportosítása | 80 |
| A magyar-alföldi | 82 |
| A svájci piros-tarka (szimmentáli) | 90 |
| A "berni" pirostarka | 96 |
| Szarvasmarhatenyésztés az Alpokon | 97 |
| A magyar-tarkák | 100 |
| Az alpesi borzderesek | 104 |
| A pinzgaui | 110 |
| A lapálymarhák | 111 |
| A shorthorn | 119 |
| A tejelő shorthorn (Dairy-shorthorn) | 123 |
| A maremann | 123 |
| Egyéb fajták | 124 |
| A tenyészállatok kiválasztása, takarmányozása és ápolása | |
| Minő fajtát tenyésszünk? | 135 |
| A tenyészegyedek kiválasztásának jelentősége | 137 |
| A tehén kiválasztása | 138 |
| A tenyészbika kiválasztása | 155 |
| A szarvasmarhák hivatalos törzskönyvelése | 161 |
| Törvényes intézkedések a szarvasmarhatenyésztés fejlesztésére | 164 |
| A szarvasmarha létfenntartó tápszükséglete | 166 |
| A fejőstehenek takarmányozása | 170 |
| A fejőstehenek nyári takarmányai | 181 |
| A fejőstehenek téli takarmányai | 188 |
| A fejőstehenek takarmányozási rendje | 193 |
| A fejőstehenek ápolás | 198 |
| A tenyészbika takarmányozása és ápolása | 203 |
| A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés | |
| A párosítás | 207 |
| Mikor ivarérett a szarvasmarha? | 208 |
| Mikor tenyészérett az üsző és a bika? | 208 |
| Meddig tenyészképes a tehén és a bika? | 210 |
| A folyatás jelei, tartama és ismétlése | 212 |
| A folyatás elmaradásának okai | 213 |
| Mikor hágassuk be a teheneket? | 214 |
| A bika nemi ereje és párzási ingere | 216 |
| Egy bikára hány tehén számítandó? | 217 |
| A hágatás | 218 |
| A fogamzás elmaradásának okai | 219 |
| A vemhesség jelei | 220 |
| A vemhesség tartama | 221 |
| A vemhes tehén ápolása | 222 |
| Koraszülés és elvetélés | 224 |
| A szülés és a tehén ápolása szülés után | 227 |
| Az ikrek | 229 |
| A szarvasmarha felnevelése | |
| Az újszülött borjú ápolása | 232 |
| A természetes és mesterséges felnevelés előnyei, illetőleg hátrányai | 234 |
| A borjú tápanyagszükséglete | 235 |
| A szopósborjú táplálása és ápolása | 239 |
| A mesterséges felnevelés | 241 |
| A szopósborjú elhelyezése | 245 |
| Az elválasztás | 247 |
| A szopós- és választott borjak bonitálása | 248 |
| A választott (4-6 hónapos) borjú takarmányozása és ápolása | 248 |
| A félévnél idősebb üszők, tinók takarmányozása és ápolása | 252 |
| A bikaborjak nevelése | 255 |
| A szarvasmarha, mint hústermelő | |
| A szarvasmarha-hízlalás célja | 259 |
| A hízlalandó szarvasmarha kiválasztása | 261 |
| A hízók táplálása | 263 |
| A hízók ápolása | 268 |
| A hízlalás tartama | 269 |
| A gőbölyök raktározása | 271 |
| Fejlődő bikák hízlalása | 271 |
| Takarmányozás a lefejő tehenészetekben | 272 |
| Borjúhízlalás | 272 |
| A levágott szarvasmarha húsának felosztása a mészárosiparban | 274 |
| A szarvasmarha, mint erőtermelő | |
| Az igáskör kiválasztása | 277 |
| Az igáskör takarmányozása | 279 |
| Az igáskör ápolása | 283 |
| A jármok | 285 |
| A fejőstehén igázása | 286 |
| A tenyészbika igázása | 288 |
| A szarvasmarha bastardjai rokonfajokkal | 291 |
| Függelék: A bivaly tenyésztése | |
| A bivaly közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége | 295 |
| A bivaly domesztikációja | 295 |
| Előismeretek a bivaly tenyésztésének gyakorlásához | 296 |
| A bivaly méretei | 296 |
| A bivaly külső formái | 296 |
| A bivaly bőre, szőrzete, színe | 296 |
| A bivaly életkora | 297 |
| A bivaly súlya | 297 |
| A bivaly vérmérséklete | 297 |
| A bivaly tenyésztése és felnevelése | 298 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 298 |
| Ivarzás és pároztatás | 298 |
| Vemhesség és szülés | 298 |
| A borjú felnevelése | 299 |
| A bivaly mint tejtermelő | 300 |
| A bivaly teje | 300 |
| A tejtermelés nagysága | 300 |
| A tej értékesítése (tejtermékek) | 301 |
| A bivalytehén takarmányozása és ápolása | 301 |
| A bivaly mint hústermelő | 302 |
| A bivaly mint erőtermelő | 302 |
| Adatok a szarvasmarha és a bivaly takarmányozásának összetételéről | 305 |