A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Hazánk lakosságának táplálkozása, és ezen belül a szénhidrát bevitel alakulása sem mennyiségi szempontból, sem összetételében nem tekinthető optimálisnak, Ugyanakkor jól ismert, hogy ezen tényezők...
Tovább
Előszó
Hazánk lakosságának táplálkozása, és ezen belül a szénhidrát bevitel alakulása sem mennyiségi szempontból, sem összetételében nem tekinthető optimálisnak, Ugyanakkor jól ismert, hogy ezen tényezők jelentősen befolyásolják az egészségi állapotot. Feltétlenül dicséretes ezért minden olyan törekvés, amely arra irányul, hogy elemezze a szénhidrát bevitel hazai helyzetét, rámutasson a fennálló problémákra és javaslatot tegyen a kedvezőtlen jelenségek kiküszöbölésére, az optimális viszonyok megközelítésére.
Ez a szándék vezérelte a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya és az MTA-MÉM Élelmiszertudományi Komplex Bizottság Táplálkozástudományi Munkabizottsága által közösen rendezett, a hazai szénhidrát bevitel helyzetével, problémáival és perspektíváival foglalkozó, egész napos tudományos ülés szervezőit.
Vissza
Tartalom
Halász Béla: Előszó 3
Antoni Ferenc: A szénhidrátok szerepe a humán táplálkozásban 4
Bíró György: A szénhidrátok bevitelének hazai és nemzetközi jellemzői, a helyes arányok elérésének lehetősége és jelentősége 19
Bánóczy Jolán: A fogazat megbetegedéseinek kihatásai a tápcsatorna-emésztőrendszerre, a szénhidráttartalmú élelmiszerek bevitelének szerepe a caries aetiológiájában, a prevenció lehetőségei 30
Tamás Gyula - Baranyi Éva - Kerényi Zsuzsa: Insulindependens cukorbetegek és diabeteses terhesek táplálkozási kérdései 39
Pogátsa Gábor: Étrendi tényezők befolyása a diabetes szív- és érrendszeri szövődményeire 51
Angeli István: Diabetesesek táplálkozásának javítására irányuló törekvések különös tekintettel a hazai lehetőségekre 64
Körner Anna: Diabeteses gyermekek táplálkozási problémái 74
Biacs Péter - Czukor Bálint - Szigeti Zsuzsa: Természetes és mesterséges édesítőszerek élelmiszerekben 81
Marton Gyula: Xilit alapanyag hazai előállításának lehetőségei hulladékanyagokból 90
Szejtli József: A ciklodextrinek mint vivőanyagok és különböző célokra való felhasználásuk 99
Lipták József - Liptákné Csekey Éva: Gyógyszerekben alkalmazott szénhidrátok és mesterséges édesítőszerek 109
Antoni Ferenc: Zárszó 117
Javaslatok a szénhidrátok bevitelének optimalizálásához (Kerekasztal-vita összefoglalója) 119
Moderátor: Bíró György
Felkért hozzászólok: Brazsák József, Czukor József, Gyarmathy Miklós, Orbán Róbert, Rigó János, Sós Józsefné
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
1
2
3
Regisztráció
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.