| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| Az erjedés élettani magyarázata. A közeg kémhatásának, a disszociáció "Ph"-értékeinek, tamponoknak jelentősége | 7 |
| A szeszképzés szempontjából jelentősebb vegyületek | 16 |
| Az oxigén. Levegő | 16 |
| A szénhidrátok | 17 |
| Monosaccharidek | 20 |
| Biózok = disaccharidek | 22 |
| Triózok = trisaccharidek | 23 |
| Poliózok (keményítő, glikogén, inulin, stb.) | 24 |
| Glukozidák | 35 |
| A fehérjevegyületek | 35 |
| Az enzimek. Az erjedések vegyi lefolyása | 38 |
| A cukorbontás lefolyása a szeszes erjedésnél. A szesztképző zimáz | 53 |
| Szesz, szénsav, glicerin, acetaldehid és ecetsav képződése | 53 |
| Tejsavképződés | 59 |
| Aldehidek. Carboligáz és az aldolizáló enzimek. Acetilmetilkarbinol képződése | 60 |
| A vajsavas, butilalkoholos, acetonos és szeszes erjedés | 61 |
| Kozmaolajok képződése | 63 |
| Mikroorganizmusok | 67 |
| A mikroorganizmusok szeszipari jelentősége. Fertőzések fészkei | 67 |
| A mikroorganizmusok leírása | 68 |
| Baktériumok | 70 |
| A hőmérséklet befolyása a fajok természetes kiválogatódására | 73 |
| A tejsavbaktériumok | 74 |
| A szeszipar hasznos tejsavbaktériumai | 76 |
| A szeszipar nem kártevő tejsavbaktériumai | 79 |
| Kártevő tejsavbaktériumok | 79 |
| Bact. Wehmeri Henneberg | 79 |
| Vajsavbaktériumok | 79 |
| Nitrites erjedés | 81 |
| Ecetsavbaktériumok | 82 |
| Bac. Subtilis és Mesentericus, azaz széna-, illetve burgonyabacillusok | 82 |
| Penészek | 83 |
| Az élesztők | 87 |
| Az élesztők növényi voltának és sokfajúságának felismerése és annak jelentőségei | 87 |
| Az élesztők növénytani beosztása | 88 |
| Kultúr- és vadélesztők | 89 |
| Fenék- és felszínerjedésű élesztő | 90 |
| Az élesztők gyakorlati osztályozása, a különböző cukrokkal szembeni viselkedésük alapján | 90 |
| Az élesztők sokasodása | 95 |
| Óriási telepek | 99 |
| A fajok tulajdonsága, állandósága | 99 |
| Az élesztők élettartama | 100 |
| A különböző élesztőféleségeknek egymás közötti és baktériumokkal szembeni metabiózisa, antagonizmusa | 109 |
| A szesziparban alkalmazott élesztők leírása. A szeszélesztő. Préselt élesztő. Generációs élesztő | 101 |
| A szesziparban alkalmazott élesztők élettana | 106 |
| A cukrokkal szorosan összefüggő jelenségek | 110 |
| A nitrogéntartalmú anyagok jelentősége | 117 |
| A szuperfoszfát használata | 124 |
| Dezinflációszerek, mérge és vegyszerek hatása az élesztőre | 124 |
| Hozzászoktatás. Aklimatizálódás | 126 |
| Fizikai jelenségek befolyása | 128 |
| Élesztő színtenyésztése | 129 |
| Mesterséges színtenyésztés | 131 |
| Az élesztő keresése a színtenyésztéshez | 133 |
| Csíramentesítés | 133 |
| Sterilizálás hővel | 134 |
| Száraz hő | 134 |
| Az élesztő tenyésztésére alkalmas tápanyagok | 138 |
| Tápanyagok elosztása üvegcsékben, felhasználásuk | 139 |
| Hígitásos eljárás | 140 |
| Lindner élesztőtenyésztő eljárás | 143 |
| Hansen élesztő színtenyésztő eljárása | 144 |
| A kitenyésztettek, törzstenyészetek életben tartása. Élesztőtörzsek szétküldése | 146 |
| Törzskultúrák üzemszerű elsokasítása | 118 |
| Közvetlen üzemszerű elsokasítás | 152 |
| A szeszgyártás nyersanyagai | 156 |
| Keményítő tartalmú nyersanyagok | 156 |
| A burgonya keményítőtartalmának meghatározása | 162 |
| Inulintartalmú nyersanyagok | 182 |
| Cukortartalmú nyersanyagok | 182 |
| Cukorrépa | 185 |
| A répacukormelasz | 190 |
| A cukornádmelasz | 192 |
| Csalamádé és kukoricaszár | 194 |
| Ritkábban előforduló cukortartalmú nyersanyagok | 196 |
| A szeszgyári víz | 197 |
| Szeszgyári nyersanyagok vizsgálata | 203 |
| Szemes termények vizsgálata | 203 |
| Cukortartalmú nyersanyagok vizsgálata | 217 |
| Malátázás | 223 |
| A malátázásnál szereplő műveletek, fogások jelentőségei. Melyik és milyen terményből készítsünk malátát? | 223 |
| Árpa és egyéb szemes termények előkészítése a csíráztatáshoz | 223 |
| A malátázás célja | 225 |
| Az árpaszem anatómiája | 227 |
| Csírázás képe | 229 |
| A círáztatást kísérő élettani jelenségek | 230 |
| Vízfelvétel, vagyis az áztatás és a malátarakások önözésének jelentősége | 236 |
| Áztatásnál lefolyó események | 236 |
| Áztatási idő, vízfelvétel. Víz minősége, hőfoka | 237 |
| A malátahalmok szérűn való öntözése | 239 |
| Anyagelhasználás. Izzasztóháló. A hőmérsék és a levegő jelentőségei és ezek szabályozásával forgatással, vízadaggal, a csíráztatásnál. Szénsav termelés | 239 |
| Rövid vagy hosszú, illetve hosszasan vezetett maláta | 243 |
| A malátanyeredék és annak erjedhető szénhidrát-tartalma | 245 |
| A malátázás eszközei. A malátázás végrehejtása | 246 |
| Áztatás végrehajtása | 250 |
| Somló-féle áztatás | 251 |
| Áztatásnál alkalmazott dezinfláció-szerek | 252 |
| A kellő áztatás jelei | 253 |
| A malátaszérű | 254 |
| A szérű nagysága és azon a malátahalmok száma. Egyenletes malátaképződés | 255 |
| A különböző nyerstermények malátázásának szabályai | 256 |
| Az árpa csíráztatása a szérűn | 256 |
| Beteg árpa malátázása | 258 |
| A zab malátázása | 259 |
| A búza és rozs malátázása | 259 |
| A köles malátázása | 261 |
| A mohar, tatárka malátázása | 262 |
| Tengeri-maláta | 262 |
| Munkás- és helymegtakarítás a malátázásnál | 263 |
| A malátázó ekék | 263 |
| Maláta készítése rácsokon | 263 |
| Nemezes maláta | 264 |
| Nemezes maláta készítése rácsokon | 265 |
| Nemezes maláta készítése a szérűn | 265 |
| Az erőműves malátázók | 265 |
| Pneumatikus szekrényes csíráztatók | 266 |
| A zárt malátázók, malátázó dobok | 266 |
| Kropf malátázó eljárása | 268 |
| Fonnyasztott és aszalt maláta | 268 |
| Az aszalásnál végbemenő események | 270 |
| Malátacsíra | 273 |
| Kész maláta mosása | 273 |
| Mosás Somló-formaldehides, valamint melegvizes eljárással | 274 |
| Maláta mosása kénsavval | 274 |
| A cukrosításhoz és élesztőkészítéshez szükséges maláta, illetve árpa mennyisége | 275 |
| Malátatej készítése | 277 |
| Malátazúzók és őrlőgépek | 277 |
| Malátazúzók | 277 |
| A malátatej különböző készítési módja és alkalmazása | 279 |
| Üzemellenőrzés | |
| Zöld és aszaltmaláta vizsgálata | 280 |
| A hőmérő | 282 |
| A gumós termények előkészítése a feldolgozásra | 288 |
| A mosás szükségességének indokai | 288 |
| Burgonya- és répaúsztatók | 289 |
| A mosás végrehajtása | 292 |
| Elevátor | 293 |
| Készlettartány és mérleg | 294 |
| Iszapgödör | 295 |
| Keményítőtartalmú anyagok becefrézése | 296 |
| Főzéses eljárás | 296 |
| A tengeriliszt, keményítőhulladék, burgonyapehely elcsirizesítése | 296 |
| Magyar kénessavas eljárás | 297 |
| Gőzöléses eljárás | 298 |
| A magasnyomásos gőzölés előnyei | 298 |
| Gőzölőkről | 301 |
| Detendeur | 304 |
| Két gőzölővel való dolgozás | 304 |
| Álló gőzölő szerkezete | 305 |
| Gőzölők nagysága | 309 |
| Robbanás veszélye | 309 |
| Izolálóréteggel való bevonásuk | 309 |
| A gőzölés végrehajtása | 309 |
| Tengeri gőzőlése | 314 |
| Rozs | 316 |
| Árpa, zab, köles | 315 |
| Keményítő hulladékliszt | 316 |
| Burgonyaszelet | 316 |
| A répa éa répafej meggőzölése | 317 |
| A csicsóka gőzölése | 317 |
| Különböző termények együttes gőzölése | 317 |
| Az élesztőcefre készítésének figyelembevétele | 318 |
| A kifuvatás és cukrosítás | 319 |
| Mely szempontokra kell figyelnünk a kifuvatásnál és cukrosításnál | 319 |
| Cefréző gépek | 321 |
| A cukrosítás végrehajtása | 328 |
| Az igen nagy kezdő savtartalmú cefrék cukrosítása | 330 |
| Mely időpontban kezdjük meg a cefrék hűtését. Utócukrosítás | 333 |
| Két egymást követő főzet együttes elcukrosítása | 332 |
| A cukorrépa cefréje kezelése kénsavval. A nyúlóssága ellensúlyozása malátával | 332 |
| A csicsókafőzet kénsavval való kezelése a cukrosítóban | 333 |
| A cefre lehűtése és az élesztőcefre levétele | 334 |
| A melasszal való vegyes dolgozás | 334 |
| Tisztántartó szerek az édes cefrében | 336 |
| A német, holland és az angol rozs-szeszgyártás | 336 |
| Burgonyapehely feldolgozása | 337 |
| A cukrosítókád kiürítése és tisztogatása | 337 |
| Üzemellenőrzés | |
| Cefrék vizsgálata | 337 |
| Szűrés és a visszamaradó törköly vizsgálata | 337 |
| Édescefre vizsgálata | 339 |
| Mennyiségi vizsgálat | 339 |
| Töménység vagy koncentráció | 339 |
| Édes cefre savfoka | 343 |
| Az édes cefre diasztáztartalma | 348 |
| Az édes cefre maltóz- és dextrintartalma. Hányados | 348 |
| Élesztő termelése a szeszüzemben | 351 |
| Az élesztőkészítés lényege és feltételei | 352 |
| Cefrézés. Az élesztőcefre sűrűsége | 353 |
| Savanyítás. Kovász | 354 |
| Lehűtés | 355 |
| Anyával való beoltás | 355 |
| Erjesztés | 355 |
| Anyaélesztő levétele és a kész élesztő felhasználása | 355 |
| Az élesztőkamra. Meleg kamra. Élesztőkádak. Anyaélesztőedény. Segédeszközök | 355 |
| Élesztő. Cefréző. Gőzkavaró-lapát | 356 |
| Az élesztőkádak dezinficiálása | 358 |
| A főcefrék erjedésbehozatala házilag termelt, illetve vásárolt élesztővel, üzem kezdésekor | 359 |
| Élesztőcefre zöld malátából. Rozsliszt alkalmazása | 360 |
| Édes, azaz főcefréből zöld malátával készült élesztőcefre | 360 |
| Tejsavas kovász készítése | 361 |
| Tejsavas kovász készítése Bauer-féle extrakttal | 363 |
| Forster-Finitzer-féle kovászkészítés | 364 |
| Kénsavas kovászkészítő-eljárás | 364 |
| Kovászkészítés szárított sörélesztővel | 368 |
| Kövászkészítés malátacsírával | 368 |
| A kovászkészítés gőzöléssel feltárt répából | 368 |
| Kovász készítése, midőn burgonyához, szemesekhez, répához melaszt is hozzácefrézünk | 369 |
| Savanyítás technikai tejsavval | 369 |
| Somló-eljárás | 369 |
| A kovász erjedésbehozatala | 369 |
| Üzem kezdetekor, új élesztő készítésekor | 369 |
| Lange hagyasavas eljárás | 372 |
| Formaldehides-eljárás | 372 |
| Lactoformol-eljárás | 372 |
| Üzemellenőrzés | |
| A savanyú élesztőkovász vizsgálata | 377 |
| Erjedő élesztő vizsgálata | 378 |
| A beállító anyaélesztő vizsgálata | 384 |
| Főcefrék erjesztése | 385 |
| Az erjedés időtartama, cefrék sűrűsége | 386 |
| Mikor indokolt a 72 órás erjedési idő megrövidítése | 387 |
| A szeszes erjedés lefolyása | 387 |
| A cefrék felfrissítése, szellőztetése | 389 |
| Az erjedés képei | 390 |
| Erjesztő-helyiség | 393 |
| Az erjesztőkádak | 395 |
| Zárt erjesztőkádak | 398 |
| A kádak elhelyezése | 400 |
| A kádak felszerelése. Hűtők | 401 |
| Erjeszőtkádak és vezetékes dezinficiensekkel való tisztítása | 401 |
| Folytonos erjesztés | 403 |
| Verlinden baktériummentes erjesztő eljárasa | 404 |
| Üzemelleneőrzés | |
| Erjedő cefre vizsgálata | 404 |
| Kierjedt cefre vizsgálata | 406 |
| Szeszgyártás cukorrépából | 414 |
| A répa mosása | 416 |
| A repa felszeletelése | 416 |
| A répalé nyerése | 418 |
| Diffuzőr- vagy kilúgozó-telep | 421 |
| Rapid kilúgozókészülék | 433 |
| A Dobler-féle elevátoros rendszerű kilúgozási eljárás | 437 |
| A difúziós répalevek erjesztése | 440 |
| Átfolyó és folytonos erjesztésű módszerek az ipari szeszüzemekben | 452 |
| Erjesztőkádak anyaga, hőmérséklete, töménysége levegőzése és habzása | 455 |
| A diffúziós répacefrék nehéz erjedéséről és annak javításáról | 457 |
| Kierjedt répacefrék lepárlása | 459 |
| Szeszgyártása melaszból | 460 |
| A melaszhordók kiürítése | 464 |
| Cefrekészítés | 464 |
| Melaszcefrék ejesztése | 470 |
| Boullanger-féle melaszerjesztési eljárás | 474 |
| Naponta 120-150 hl. abszolut alkoholt előállító melaszszeszgyár üzeme | 475 |
| Egy napi 150 hl. abszolut alkoholt termelő, másik melaszgyár üzeme | 476 |
| Külön élesztővezetés nélküli erjesztés | 472 |
| Erjesztés külön élesztővel | 479 |
| Amiloszeszgyártás | 486 |
| Az alkohol lepárlása | 500 |
| Bevezetés | 500 |
| Lepárlás elmélete | 501 |
| A lepárlás történeti fejlődése. Deflegmáció, rektifikáció | 511 |
| Szakaszos lepárlók | 520 |
| Folytonos működésű lepárlók | 526 |
| Moslék transzportálása | 543 |
| Lepárló-oszlopok hőfogyasztása | 544 |
| Lepárló-készülékeken alkalmazott hőmegtakarító berendezések | 548 |
| Szakaszos és folytonos üzemű szeszfinomítás | |
| Bevezetés, a szeszfinomítás elmélete | 552 |
| A szakaszos és folytonos szeszfinomítás gyakorlata | 562 |
| Szakaszos működésű finomítók | 563 |
| Folytonos működésű szeszfinomító készülékek | 571 |
| A szeszfinomítás hőfogyasztása | 588 |
| Kozmaolajok | 591 |
| Üzemellenőrzés | |
| Moslék és alszesz vizsgálata | 597 |
| Nyersszesz és finomított szesz alkoholtartalma | 598 |
| Alkoholometria | 598 |
| Az alkohol mértékegységei | 610 |
| A finomított szesz minősítése | 610 |
| Az exportszesz minőségi követelményei svájci szabvány szerint | 613 |
| Szesznyeredék | 614 |
| Erjedési veszteségek és alkoholnyeredék | 614 |
| A szesznyeredék kiszámítása | 615 |
| A szeszgyári üzem ellenőrzésére szolgáló napló | 616 |
| A szeszgyári moslék, mint takarmány | 616 |
| A melaszmoslék értékesítése | 634 |
| A melaszmoslék feldolgozása kalcinálás útján | 634 |
| A melaszmoslék feldolgozása kalcinálás nélkül | 642 |
| Az abszolút alkohol gyártása | 646 |
| Ricard Allenet eljárása vagy azetrópos eljárás | 648 |
| Mariller-Granger eljárása folyékony vízelnyelő anyag alkalmazásával | 654 |
| A szeszgyári tüzelőanyag- és hőfogyasztás | 662 |
| A szeszgyári kazán | 669 |
| A szeszgyári gőzgép | 680 |
| Felhasznált irodalom | 689 |