1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szilva termesztése és házi feldolgozása

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 124 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Sokan azt gondolják, hogy a szilva - igénytelen gyümölcsnem lévén - "magától is megterem". Ebben van igazság. Azonban ha igazán szép, ízletes, a külföldi piacokon is versenyképes, fajtaazonos szilvát akarunk termeszteni, nem bízhatjuk rá dolgunkat a természetre, hanem céltudatos munkát kell végeznünk. Ehhez nyújt segítséget Mohácsy Mátyás professzor könyve. megtaláljuk benne a gyakorlat számára valamennyi fontos tudnivalót a szilva alanyairól, faiskolai neveléséről, talajműveléséről, trágyázásáról, metszéséről, továbbá ápolásáról, gondozásáról, szedéséről. Ismerteti a szilva legfontosabb fajtáit, betegségeit, kártevőit és az ellenük való védekezést.
A feldolgozás - aszalás, lekvárfőzés, pálinkakészítés - munkálatait Szabó Béla főiskolai tanár írta, megmaradva a házi és kisüzemi feldolgozás keretei között.
A könyv elsősorban a házi-, háztáji, valamint a szórványgyümölcsösök művelőinak szól, de a tsz-ek számára is hasznos.

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz3
Előszó5
A szilva termesztése7
A szilva elterjedése és hazai jelentősége7
A szilva termesztése Magyarországon (Elek László)10
Üzemi formák11
Fogyasztás és export12
Üzemi (2 kh-nál nagyobb területű) szilvatermesztésünk13
A szilva népgazdasági jelentősége15
A szilva növénytani leírása16
A szilva éghajlati és talajigénye19
A szilvafajták ismertetése21
Ageni szilva22
Althan ringló22
Besztercei szilva23
Besztercei muskotályszilva26
Debreceni muskotály27
Kirke szilvája28
Nyári aszaló szilva28
Olasz kék28
Palczelt szilva29
Penyigei szilva29
Sárga Mirabella30
Späth Anna30
Veresszilva30
Zöld ringló31
A szilva termékenyülési viszonyai31
A szilva nevelése a faiskolában32
A szilva alanyai32
Az alanyok szaporítása34
A faiskola fekvése, az alanyok ültetése35
A szilvafa alakja és faiskolai nevelése37
A szilvások létesítése39
Ültetési rendszerek39
A szilva helye a termesztésben40
Konyhakerti és gazdasági növények a szilvásokban42
A talaj előkészítése az ültetéshez42
Ültetés44
A szilvások kezelése48
Talajművelés ültetés után48
Trágyázás50
A szilvafa metszése50
A szilvafa gondozása fiatal, még nem termő éveiben53
A szilvafa gondozása termőkorában56
A szilva szedése és értékesítése59
Szilvafajták csoportosítása az MSZ 6391-53. sz. szabvány szerint60
A szilvások növényvédelme62
A szilva legfontosabb betegségei62
A szilva legfontosabb kártevői65
A szilva házi feldolgozása76
Az aszalás78
Az aszalóberendezések80
Fontosabb tudnivalók a szilva aszalásáról100
Különleges szilvaaszalványok103
Aszalásnál előforduló hibák105
Miképpen javíthatjuk az aszalvány minőségét?107
Szilvaíz (lekvár) készítése109
Milyen szilvát főzzünk és hogyan szedjük109
A szilva előfőzése110
A szilva áttörése110
A szilvavelő besűrítése112
Az előfőzés és a sűrítés eszközei114
A szilvapálinka116
A gyümölcs cefrézése117
Az erjesztőedények és a helyiség117
A gyümölcscefrék erjedésének mesterséges megindítása118
Az erjesztés eredménye119
A lepároló készülék121
A lepárlás keresztülvitele121
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv