kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 186 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-232-672-5 |
| Megjegyzés: | Bódis László, egyik szerző által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal. |
| Bevezető | |
| Ötezer éves növényünk, a szója | |
| A világ szójatermelése | 7 |
| A szójabab és termékei a világpiacon | 12 |
| Magyarország szójatermesztése | 17 |
| A kukorica és a szója "vitája" | 20 |
| A szójabab leírása | 28 |
| A szójabab beltartalma, kémiai összetétele | 31 |
| A szójatermesztés korszerű technológiája | |
| A szója ökológiai igénye | 39 |
| Talajigény | 39 |
| Klimatikus igény | 47 |
| Genetikai adottságok | 51 |
| Fajtaválaszték | 57 |
| A termesztéstechnológia elemei | 63 |
| A szója helye a növényi sorrendben | 63 |
| A talajművelés rendszere | 64 |
| Tápanyag-gazdálkodás | 67 |
| Vetőmag, vetés, tőszám | 70 |
| Gyomirtás | 73 |
| A kórokozók elleni védekezés | 77 |
| A kártevők elleni védekezés | 78 |
| Mechanikai növényápolás | 82 |
| A szója vízigénye, öntözése | 82 |
| Betakarítás | 85 |
| A szója vetőmagtermesztése | 86 |
| A szójatermesztés nagyüzemi gyakorlata | 89 |
| Milyen legyen a szójabab minősége? | 90 |
| Szójafeldolgozási eljárások, fontosabb műveletek | |
| Fizikai műveletek | 94 |
| Hideg eljárások | 98 |
| Meleg eljárások | 98 |
| Kémiai műveletek | 100 |
| Komplett technológiák | 101 |
| Olajkivonással előállított termékek | 103 |
| Hazai takarmányszója-feldolgozási eljárások | 110 |
| Szuproszója | 110 |
| UNIPRO | 112 |
| Extrudált szójadara | 114 |
| Mikronizált szója | 115 |
| Lupkázott szója | 115 |
| Enproszója | 116 |
| Szójatermékek | |
| Szójafehérje-termékek | 117 |
| Szójaliszt | 118 |
| Szójakoncentrátum | 119 |
| Szójaizolátum | 120 |
| Texturált szójafehérjék (TVP) | 121 |
| Az olajtalanított szójalisztből készült termékek | 121 |
| Teljes olajtartalmú szójatermékek | 124 |
| Ipari feldolgozással előállított egyéb termékek | 130 |
| Szójaolaj | 130 |
| Szójalecitin | 133 |
| A szójabab mint élelmiszer | |
| Szójás ételek | 143 |
| Hagyományos szójaételek | 145 |
| Szójafehérje a takarmányozásban | |
| Aminosav-garnitúra és az aminosavak emészthetősége | 157 |
| A fehérjekoncentráció kialakítása | 162 |
| A szójadara és a napraforgódara felhasználása | 164 |
| A technológiai műveletek hatása a takarmányozási értékre | 165 |
| A szója helye és szerepe a hazai takarmányfehérje-ellátásban | 167 |
| A szójatermesztés, -feldolgozás és -hasznosítás ökonómiai kérdései | |
| A hazai szójatermesztés gazdaságossága | 178 |
| Zárszó | |
| Irodalom |