A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A szója termesztése (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 217 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-286-272-4
Megjegyzés: Az egyik szerző, Bódis László által dedikált példány. 53 fekete-fehér ábrával, színes fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Köszöntjük az Olvasót! A világon számos növényi eredetű fehérjeforrás áll rendelkezésünkre, de ezek közül is kiemelkednek a hüvelyes növények. E növényt hazánkban fehérjenövénynek, a nagyvilág... Tovább

Előszó

Köszöntjük az Olvasót! A világon számos növényi eredetű fehérjeforrás áll rendelkezésünkre, de ezek közül is kiemelkednek a hüvelyes növények. E növényt hazánkban fehérjenövénynek, a nagyvilág olajnövénynek tekinti, mi pedig „csodálatos" növénynek tartjuk, mert: - termesztésének és felhasználásának számos közvetlen és közvetett gazdasági-biológiai előnye van, - a növénytermesztés vetésszerkezetébe előnyösen beiktatható, - egységnyi területen kimagaslóan nagy fehérjeprodukcióra képes, - az állattenyésztés nagy teljesítményeinek elérése érdekében, a takarmányozásban nélkülözhetetlen, - nagy szerepet játszik az egészséges táplálkozás elősegítésében, - fogyasztásával elősegíthető a gyermekek fejlődése, - egyaránt nagy szerepe van a diétás és a dietoterápiás élelmezésben, - termékei, technofunkciós tulajdonságai miatt az élelmiszeripar számos ágazatában nélkülözhetetlen, - alkotóelemei révén gyógyhatású készítményekben is felhasználják, - az összes fehérjeféleség között a legolcsóbb. A szójatermesztési kísérleteket mintegy 150 évvel ezelőtt, a legelsők között kezdtük el Európában. Ennek további útja, fejlődése évtizedek alatt többször megakadt, aminek éppúgy oka volt a fejlesztésben elmaradt agrotechnika, mint a fel nem ismert nemzetgazdasági érdekek következtében az állami hozzáállás/támogatás hiánya. Termesztése és felhasználása nagyobb lendülethez legutóbb a hazai fehérjeprogram keretében jutott. Ennek eredményeként a legutolsó negyedszázad alatt összesen mintegy 750 ezer hektár területen szerzett termesztési tapasztalatok, ehhez kapcsoló fajtanemesi tési tevékenységek alapján ma már versenyképes szójatermelési gyakorlattal rendelkezünk. Az ehhez kapcsolódó ismereteket összegeztük könyvünkben. Időközben a világ is felismerte a szója sokoldalú értékét, és ennek hatására a szója termesztése, felhasználása káprázatos gyorsaságú fejlődésével vált a XX. század „karrier-növényévé." A világ 71 országában összesen közel 80 millió hektáron folyik szójatermesztés. Az összes termelésnek több mint fele külkereskedelmi forgalomba kerül Mindezek alapján ma már semmiképpen nem mondható, hogy a szója ügye a „hobbi kategóriába" tartozik. Vissza

Fülszöveg

A mű a szója morfológiai leírásával, a beltartalom, a kémiai, genetikai értékek ismertetésével kezdődik. Itt kap helyet a genetikailag manipulált szójáról szóló fejezet, amit az érési idő szerint csoportosított szójafajták bemutatása követ.
Az ökológiai fejezet a szója talajjal, éghajlattal, vízzel, hőmérséklettel és fénnyel szemben támasztott igényeivel foglalkozik. A szójatermesztésre való alkalmasság szempontjai alapján rangsorolják a szerzők hazánk különböző tájegységeit.
A termesztéstechnológiai rész a talajműveléstől a magvak elsődleges kezeléséig terjed, és magában foglalja a tápanyag-gazdálkodást, a vetőmag-előkészítést, - csávázást, -oltást, a vetés módját, a sorművelést, a növényápolási munkákat, az öntözést, a termésbecslést és a betakarítást.
A növényvédelemmel önálló fejezet foglalkozik, ami a vegyszeres gyomirtáshoz ad tanácsokat, leírja vírusos, baktériumos és gombás eredetű megbetegedéseket, valamint a jelentősebb állati kártevőket.
A további fejezetek a... Tovább

Fülszöveg

A mű a szója morfológiai leírásával, a beltartalom, a kémiai, genetikai értékek ismertetésével kezdődik. Itt kap helyet a genetikailag manipulált szójáról szóló fejezet, amit az érési idő szerint csoportosított szójafajták bemutatása követ.
Az ökológiai fejezet a szója talajjal, éghajlattal, vízzel, hőmérséklettel és fénnyel szemben támasztott igényeivel foglalkozik. A szójatermesztésre való alkalmasság szempontjai alapján rangsorolják a szerzők hazánk különböző tájegységeit.
A termesztéstechnológiai rész a talajműveléstől a magvak elsődleges kezeléséig terjed, és magában foglalja a tápanyag-gazdálkodást, a vetőmag-előkészítést, - csávázást, -oltást, a vetés módját, a sorművelést, a növényápolási munkákat, az öntözést, a termésbecslést és a betakarítást.
A növényvédelemmel önálló fejezet foglalkozik, ami a vegyszeres gyomirtáshoz ad tanácsokat, leírja vírusos, baktériumos és gombás eredetű megbetegedéseket, valamint a jelentősebb állati kártevőket.
A további fejezetek a nagyüzemek, illetve a családi méretű gazdaságok termesztési módszereivel, lehetőségeivel, a termesztés gépeivel, ökonómiájával és a szója elsődleges feldolgozásával foglalkoznak. Vissza

Tartalom

Bevezető 9
I. A szójáról általában 11
Ötezer éves növényünk a szója 12
Szójatermesztés a kelet országaiban 14
Európába kerül a szója 15
A szójatermesztés meghonosodása Amerikában 17
A szója „karrierje" a XX. században 19
Az USA szójatermesztése napjainkban 23
A dél-amerikai szójatermesztésről 25
Szójatermesztés Európában 27
Az olajos növények termelésének korlátozása az EU-ban 29
Mi lesz a hazai szójatermesztéssel? 32
A szója- és a kukoricatermesztés kapcsolata 33
II. Szója a világkereskedelemben 36
Mekkora fejenkénti szójafelhasználással számolhatunk? 39
Szója az amerikai kontinensről 40
Három kontinens szójaimportból él 41
Európa sajátos helyzete 44
A világpiaci árak 51
A szójadara importja költséges 56
III. A hazai szójatermesztés múltja 59
A szójatermesztés helyzete a két világháború között 60
A kísérletezések kezdetei 62
Szója a hadigazdálkodásban 63
Szója a hazai fehérjeprogramban 64
Piacgazdasági változások 66
A szója- és a kukoricatermesztés „tervgazdasági" szembeállítása 67
IV. A szójabab leírása 71
A szójanövény és fejlődése 71
A szója növekedési típusai 73
A szójanövény fejlődése 77
A szója élettana röviden 78
Maggyűjtemények 79
V. A szójabab béltartalma, kémiai összetétele 80
Jellemző beltartalmi értékek 89
A szója antinutritív anyagai 92
VI. A genetikai adottságok 92
A termőképesség 93
Egyéb agronómiai tulajdonságok 94
Beltartalmi változatosság 94
A szója genetikai potenciálja 97
A génmanipulációról 97
Genetikailag manipulált szója (GM szója) 98
A GM növényekkel kapcsolatos aggodalmak, intézkedések 100
A GM növények uniós szemmel 102
VII. A szójafajtákról 104
Szója a nemzeti fajtajegyzékben 105
Igen korai és korai érésű fajták 107
Középkorai érésű fajták 109
Középérésű fajták 111
Késői érésű fajták 113
VIII. A szója ökológiai igénye 114
Talaj igény 114
Klimatikus igények 119
Vízigény 120
Hőmérsékleti igény 122
Fényigény 123
A szójatermesztés lehetőségei egyes agroökológiai körzetekben 124
IX. Termesztéstechnológia 135
A szója helye a növényi sorrendben 135
A talajművelés rendszere 136
Tápanyag-gazdálkodás 137
Mikroelemek 140
A vetőmag előkészítése, csávázás, oltás 141
Gümőképződés - nitrogénfixálás 143
A vetés ideje 143
A vetőmag mennyisége 144
A vetés módja 145
A szója csírázása 146
Sorközművelés - mechanikai növényápolás 147
A szóját érő környezeti stresszhatások 147
A szója öntözése 148
A szójabab termésbecslése 156
Betakarítás 156
Betakarítási veszteségek 158
A szója elsődleges kezelése 159
Vetőmagtermesztés j59
X. Növényvédelem 152
A vegyszeres gyomirtás gyakorlata 152
A herbicidkár 169
A szója fontosabb betegségei és kártevői 170
Betegségek 170
Vírusos eredetű megbetegedések 170
Baktériumos eredetű megbetegedések 171
Gombás eredetű megbetegedések 175
Állati kártevők 176
XI. Szójatermesztés a gyakorlatban 179
Termelési cél 179
A szója mint zöldtakarmány 180
A nagyüzemi szójatermesztés 182
Szójatermesztés a családi gazdaságokban 186
Feletethetjük-e saját szójánkat? 187
Szója az ökológiai gazdálkodásban 189
Termelési integráció - szaktanácsadás 190
A szójatermesztés gépeiről 191
XII. A szójabab elsődleges feldolgozása 193
Extrudálás 194
A szója kezelése hidrotermikus eljárással 194
A szója szerves savas erjesztése 194
XIII. A szójatermesztés ökonómiai kérdései 196
Hazai költségarányok 196
Termelési költségek néhány külföldi országban 200
A szója áralakulása 201
A szója külkereskedelmi (eladási-vételi) árai 202
Az állam(ok) támogatási rendszere 203
Mi a helyzet az EU-ban? 205
XTV. A szójatermelés jövője 207
Kitekintés a szója problémakörére 207
A szójatermelés előrejelzése 210
Világpiaci árprognózis 211
Zárszó 213
Irodalom 214
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv