kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 452 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 978-963-286-339-9 |
| Megjegyzés: | 42 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
| A takarmányozás kémiai összetétele és a táplálékanyagok sorsa az állati szervezetben | 13 |
| A szárazanyag- és víztartalom (dr. Schmidt János) | 13 |
| A takarmány N-tartalmú anyagai (dr. Schmidt János) | 14 |
| A fehérjék | 16 |
| Az NpN-anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában | 29 |
| A lipidek (Dr. Schmidt János) | 31 |
| A zsírok | 31 |
| Összetett gliceridek | 33 |
| Glicerin nélküli lipidek | 34 |
| A zsírok avasodása | 34 |
| A zsírok szerepe a gazdasági állatok takarmányozásában | 36 |
| A nyersrost (dr. Schmidt János) | 38 |
| A nyersrost összetétele | 38 |
| A nyersrost szerepe a takarmányozásban | 40 |
| Nitrogénmentes kivonható anyagok (dr. Schmidt János) | 46 |
| Vitaminok (Dr. Bokori József) | 49 |
| A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége | 49 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 52 |
| Vízben oldódó vitaminok | 60 |
| Vitaminszerű anyagok | 69 |
| Potenciális vitaminhatású anyagok és egyéb kofaktorok | 70 |
| A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (dr. Kakuk Tibor) | 71 |
| Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (APF) | 72 |
| Antinutritív anyagok | 72 |
| Ásványi anyagok (dr. Mézes Miklós) | 79 |
| A háziállatok emésztésének sajátosságai (dr. Bokori József) | 92 |
| A kérődzők emésztésének takarmányozásélettani sajátosságai | 93 |
| A szénhidrátemésztés | 95 |
| A fehérjeemésztés | 96 |
| A zsíremésztés | 98 |
| A ló emésztésének sajátosságai | 98 |
| A sertés emésztésének sajátosságai | 98 |
| A nyúl emésztésének sajátosságai | 104 |
| A baromfi emésztésének sajátosságai | 107 |
| A takarmányok emészthetősége (dr. Schmidt János) | 110 |
| Az emészthetőség megállapítása | 110 |
| Az emészthetőséget befolyásoló tényezők | 115 |
| A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban | 117 |
| A takarmányok táplálóanyagainak átalakulása az állat szervezetében (dr. Vincze László) | 118 |
| Az energiaforgalom | 118 |
| A takarmányenergia átalakulása a szervezetben | 120 |
| Az energiaforgalom mérése | 125 |
| A szénforgalom | 126 |
| A respirációs vizsgálatok | 126 |
| A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére | 128 |
| Nitrogénforgalom | 132 |
| Vízforgalom | 133 |
| A sav-bázis egyensúly (dr. Mézes Miklós) | 135 |
| A sav-bázis egyensúly fogalma | 135 |
| A sav-bázis egyensúly szabályozása és annak zavarai | 137 |
| A takarmányok táplálóértékének mérése (dr. Schmidt János) | 140 |
| A takarmányok energiaértékének mérése | 140 |
| Naturális takarmányegységek | 140 |
| A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag és az emészthető energiatartalom alapján | 141 |
| A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalommal | 144 |
| Takarmányok energiaértékénekk mérése a nettó energiatartalom alapján | 151 |
| A takarmányok fehérjeértékének megállapítása | 162 |
| A fehérje takarmányozási értékének megállapítása monogasztrikus állatoknál | 163 |
| A takarmányok fehérjeértékének megállapítása kérődzőknél | 167 |
| Az állati termelés takarmányozási alapjai (dr. Schmidt János) | 173 |
| A gazdasági állatok takarmányfelvétele | 173 |
| Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság | 173 |
| A takarmányfelvétel szabályozása | 173 |
| Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 178 |
| Az életfenntartás energiaszükséglete | 179 |
| Az életfenntartás fehérjeszükséglete | 186 |
| Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete | 188 |
| Az életfenntartás vitaminszükséglete | 189 |
| A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete | 190 |
| A fejlődés és növekedés törvényszerűségei | 190 |
| A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete | 192 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 199 |
| A takarmányozás hatása a gyapjúteremésre | 200 |
| A gyapjútermelés energia- és fehérje-szükséglete | 201 |
| A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete | 201 |
| A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira | 201 |
| A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására | 208 |
| A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 209 |
| A tej táplálóanyagainak képződése | 210 |
| A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete | 213 |
| A takarmányozás hatása a tej és tejtermékek minőségére | 219 |
| A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 221 |
| A nemi és a takarmányozás | 221 |
| A tojástermelés energia-, fehérje- és ásványianyag-szükséglete | 222 |
| A takarmányozás hatása a tojás minőségére | 225 |
| A munkavégzés táplálóanyag-szükségére | 225 |
| Az izommunka kémiai alapjai | 226 |
| Az izommunka táplálóanyag-szükséglete | 227 |
| Takarmányismeret (dr. Bokori József-dr. Kovács Gábor) | 229 |
| Zöldtakarmányok | 230 |
| A legelő | 231 |
| Szántóföldi termesztett zöldtakarmányok | 240 |
| Gyökér-, gumós és kabakos takarmányok | 250 |
| Silózott (erjesztett) takarmányok | 252 |
| Szénák | 252 |
| A fűfélék szénái | 256 |
| A pillangósok szénái | 257 |
| A keverék zöldtakarmányok szánái | 257 |
| Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek | 258 |
| Mezőgazdasági melléktermékek | 260 |
| Szalmafélék | 260 |
| Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok | 262 |
| Magvak és termések | 262 |
| A gabonamagvak | 263 |
| A hüvelyes magvak | 268 |
| Az olajos magvak | 269 |
| Egyéb magvak | 270 |
| Élelmiszer-ipari melléktermékek | 271 |
| Malomipari melléktermékek | 271 |
| Növényolaj-ipari melléktermékek | 273 |
| Cukoripari melléktermékek | 276 |
| Szeszipari melléktermékek | 277 |
| Sörgyári meléktermékek | 278 |
| Keményítőgyári melléktermékek | 279 |
| Konzervgyári melléktermékek | 279 |
| Állati eredetű takarmányok | 281 |
| Takarmány-adalékanyagok | 286 |
| Hozamfokozók (dr. Szigeti Gábor) | 287 |
| Egyéb takarmánykiegészítők (dr. Kakuk Tibor) | 291 |
| A takarmányok tartósítása | 296 |
| A takarmányok tartósítása erjesztéssel (dr. Schmidt János) | 296 |
| A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok | 297 |
| A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők | 302 |
| Az erjedés szabályozásának módszerei | 306 |
| A silózás veszteségei | 313 |
| Silótípusok | 316 |
| A silózás gyakorlati végrehajtása | 319 |
| A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel | 320 |
| A takarmányok tartósítása szárítással | 322 |
| A szálastakarmányok szárítása (dr. Herold István-dr. Vinze László) | 322 |
| Szemestakarmányok szárítása (dr. Vincze László) | 333 |
| Szemestakarmányok tárolása (dr. Vincze László) | 335 |
| Szemestermények hűtve tárolása (dr. Vincze László) | 338 |
| Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (dr. Vincze László) | 339 |
| A takarmányok előkészítése (dr. Gundel János) | 341 |
| A tömegtakarmányok előkészítése | 341 |
| Szeletelés | 341 |
| Szecskázás | 342 |
| Pépesítés | 342 |
| Pácolás | 342 |
| A szálastakarmányok darálása | 342 |
| Pelletálás (granulálás), brikettálás (pogácsázás) | 343 |
| Bálázás | 343 |
| A szálastakarmányok kémiai kezelése (szalmafeltárás) | 343 |
| Az abraktakarmányok előkészítése | 344 |
| Hőközlés nélküli fizikai előkészítési módszerek | 344 |
| Hőközléssel járó fizikai előkészítési módszerek | 346 |
| Takarmánykeverék-gyártás | 351 |
| Receptúrakészítés | 352 |
| Az alapanyagok előkészítése | 353 |
| Az alapanyagok tisztítása | 353 |
| Az alapanyagok aprítása | 353 |
| Bemérés | 354 |
| Keverés | 354 |
| Granulálás | 355 |
| Takarmányozás táblázatok | 357 |
| Felhasznált fontosabb forrásmunkák | 451 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.