kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Kossuth Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 431 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-09-4103-1 |
| Megjegyzés: | Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
| Dr. Bíró György: A táplálkozás az élet alapja | 13 |
| A táplálkozás | |
| Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási alapfogalmak | 21 |
| Makrotápanyagok | 22 |
| Mikrotápanyagok | 22 |
| Dr. Gaál Ödön: A táplálkozás biokémiája | 23 |
| Az élőlényekben lejátszódó kémiai folyamatok | 24 |
| Megjelölt atomok | 25 |
| Energia | 25 |
| Építőkövek | 27 |
| Az élő szervezet - szervezett | 28 |
| Összehangolt szabályozás | 29 |
| Aktív és inaktív enzimek | 30 |
| Szabályozás hormonokkal | 31 |
| Táplálékaink fő összetevői | 32 |
| Dr. Gaál Ödön: A szénhidrátok | 32 |
| Dr. Perédi József: Zsírok és növényi olajok | 41 |
| Dr. Zajkás Gábor: A zsiradékok élettani hatása | 48 |
| Dr. Biacs Péter: A zsírok szerepének változása | 52 |
| Dr. Hajós Gyöngyi: A fehérjék | 54 |
| Dr. Barna Éva: Vitaminok | 71 |
| Dr. Fodor Péter: Ásványi anyagok | 80 |
| Dr. Figler Mária: Az élelmi rostok | 84 |
| Élelmiszereink | |
| Alapvető élelmiszerek | 95 |
| Dr. Matuz János: Gabonafélék | 95 |
| Dr. Szalai Lajos: Kenyér - pékáruk - sütőipari termékek | 107 |
| Dr. Mednyánszky Zsuzsa: Zöldség- és főzelékfélék, saláták, gyümölcsök | 117 |
| Dr. Csapó János: Tej és tejtermékek | 131 |
| Dr. Incze Kálmán: Húsok és húskészítmények | 144 |
| Dr. Váradi László: Halak és halfélék | 154 |
| Italok | 164 |
| Dr. Zajkás Gábor: Ivóvíz, ásványvizek, gyógyvizek | 164 |
| Tóthné dr. Markus Marianna, dr. Boross Ferenc: Gyümölcslevek, üdítőitalok | 168 |
| Dr. Szollár Lajos: A bor | 173 |
| Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: A sör | 178 |
| Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Tömény italok | 180 |
| Kékesi Erzsébet: A kávé | 182 |
| Kékesi Erzsébet: A tea | 187 |
| Dr. Kremmer Tibor: A teázás | 194 |
| Dr. Ladocsi Teréz: Fűszerek és gyógynövények | 197 |
| A fűszerek hatóanyagairól | 198 |
| A fűszeres ételek hatásai | 198 |
| Néhány tanács a fűszerek használatához | 199 |
| Néhány fűszer-feldolgozási technika | 200 |
| Életmód, egészség | |
| Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozás és egészség | 207 |
| Táplálkozási ajánlások a felnőtt lakosság számára | 209 |
| Dr. Mózsik Gyula, dr. Figler Mária: A felszívódás | 210 |
| A felszívódás (és a tápanyagok) hasznosulásának fontosabb szintjei | 210 |
| Dr. Gelencsér Éva: A táplálkozás hatása az immunrendszerrre | 217 |
| Szisztémás immunrendszer | 217 |
| Velünk született immunitás | 218 |
| Szerzett immunitás | 220 |
| Nyálkahártyához kapcsolódott immunrendszer | 221 |
| A táplálkozás és az immunrendszer | 221 |
| Kóros elhízás és túlzott tápanyagbevitel | 226 |
| Dr. Polgár Marianna: Táplálkozás és allergia | 226 |
| A táplálék által kiváltott allergia | 226 |
| Az allergia kialakulása | 230 |
| Allergiára hajlamosító tényezők | 231 |
| Megelőzés | 232 |
| Kivizsgálás szükséges | 232 |
| Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében | 233 |
| A táplálkozás szerepe a szív- és érrendszer védelmében | 237 |
| Dr. Romics László: A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői | 237 |
| Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorai | 237 |
| Dr. Fodor György: A táplálkozás hatása a koleszterinszintre | 241 |
| Dr. Pados Gyula: A zsírsavak hatása a koleszterinszintre | 248 |
| Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea: Vegetáriánus táplálkozás | 253 |
| Mit értünk vegetariánus táplálkozási forma alatt? | 254 |
| Fő vegetariánus irányzatok | 254 |
| Választott és kényszervegetarianizmus | 255 |
| Táplálkozás és elhízás | 261 |
| Dr. Halmy László: Elhízás felnőttkorban | 261 |
| Dr. Blatniczky László: Elhízás gyermekkorban | 268 |
| Dr. Cserháti László: Az egészséges életmód és a fizikai aktivitás | 274 |
| Gyakorlati tudnivalók | |
| Dr. Molnár Pál: Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése | 285 |
| A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség feladata | 286 |
| Biztonsági és minőségi követelmények | 287 |
| Élelmiszerek jelölése | 288 |
| Minőségét emgőrzi... | 289 |
| Dr. Sohár Pálné: Élelmiszer-adalékanyagok | 290 |
| Mi az élemiszer-adalékanyag? | 291 |
| Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták | 294 |
| Tartósítószerek | 295 |
| Állományjavító és -módosító anyagok | 296 |
| Aromaanyagok és ízfokozók | 297 |
| Édesítőszerek | 298 |
| Dr. Zajkás Gábor: Étrend-kiegészítők | 299 |
| Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek? | 299 |
| Dr. Kiss István: Élelmiszerek és mikroorganizmusok | 302 |
| Az élemiszerek értékvesztése | 302 |
| Romlást és betegséget okozó mikroorganizmusok | 304 |
| Hasznos mikroorganizmusok | 306 |
| Az élelmiszerek eltarthatósága | 307 |
| Csomagolás | 310 |
| Élelmiszerek higiénés kezelése | 310 |
| Dr. Rodler Imre: Ételmérgezések, ételfertőzések | 312 |
| Konyhatechnikai ismeretek | 315 |
| Az ételmérgezés tünetei | 316 |
| Az ételmérgezés megelőzése | 316 |
| Turizmus | 317 |
| Élelmiszer-termelés | 317 |
| Megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokások | 318 |
| Élelmszer-biztonság - belső ellenőrzési rendszerek | 319 |
| Dr. Sebők András, dr. Simon József: Az élelmiszerek tárolása | 320 |
| Szárazáru tárolása | 320 |
| A gyümölcs, zöldség tárolása | 321 |
| A konzervek kezelése | 321 |
| Hűtés és gyorsfagyasztás | 321 |
| Az egészséges táplálkozás | |
| Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási javaslatok egyes életszakaszokban | 329 |
| Az iskoláskorúak táplálkozása | 329 |
| Időskorúak táplálkozása | 332 |
| Táplálkozás terhesség idején | 334 |
| Élelmiszer-útmutató | 336 |
| Dr. Greiner Erika, Polyikné Vántsa Judit: Kéthetes mintaétrend az élelmiszer-útmutató alapján | 348 |
| Sági Katalin: Tervezzünk étrendet - korszerű ételkészítés | 353 |
| Jó tanácsok az élelmiszerek vásárlásához | 356 |
| Dr. Greiner Erika, Hajós Cecília: Ételkészítési tanácsok ízletesen - fiatalosan | 363 |
| Domonkos Andrea, dr. Greiner Erika: Receptgyűjtemény | 372 |
| Tóthné Rédey Györgyi: Megjelenítés, terítés, tálalás | 383 |
| F. Nagy Angéla: A táplálkozás kultúrtörténete | |
| Kalandozás a konyha körül | 391 |
| Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében | |
| Felhasznált irodalom | 403 |
| Idegen szavak jelentése | 407 |
| A szerzőről | 417 |
| Tárgymutató | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.