Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.520

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A teremtő emberi kéz

Manus humana

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Alfadat-Press Nyomdaipari Kft.
Kiadás helye: Tatabánya
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 135 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 21 cm
ISBN: 963-8103-46-9
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Szeretem a mesterembereket. Szememben ők az igazi emberek. Legalább valamit tudnak kitűnően, sokkal jobban, mint mi. Élvezem szaktudásukat. Úgy érzem, hogy én, az avatatlan, a kontár egy családi... Tovább

Előszó

„Szeretem a mesterembereket. Szememben ők az igazi emberek. Legalább valamit tudnak kitűnően, sokkal jobban, mint mi. Élvezem szaktudásukat. Úgy érzem, hogy én, az avatatlan, a kontár egy családi körbe pottyantam.- írja Kosztolányi Dezső.
Szilvási Csaba, e kötet szerzője szintén szereti a mesterembereket. Tisztelete munkájuk, hivatásuk iránt arra késztette, hogy közelebbről is megismerje a különböző szakmákat és képviselőiket, s a nagyszerű emberekkel való találkozás és a velük kapcsolatban szerzett csodálatos élmények hatására tollat ragadott, hogy megörökítse élményeit, tapasztalatait. Munkáját segítette Dési Péter újságíró is, aki nem csak ötleteivel, barátságával, de az interjúknak biztosított publicitással is inspirálta a szerzőt. Az ország legkeletibb csücskétől egészen a Dunántúlig számos iparost, kézművest, népművészt keresett fel, elsősorban olyanokat, akik „tapasztalásának tárháza" gazdagon megtelt, akik úgy tékozolják magukat, hogy közben teremtenek, mint az Isten. Fantáziájukat logikussá nevelik, s így alkotóerőt nyernek. Minden szavuk, amit kimondanak, minden tettük, amit elvégeznek, magvetés.
A beszélgetések némelyike akár 20 évet is visszanyúlik az időben. Mondanivalója azonban nem csorbult, mégha a kultúrát, kenyeret teremtő kezek közül sok mára már megfáradt, vagy végleg megpihent. Mert ezeknek a szakembereknek élete a munka, az egyetlen szentség a teremtésben. A munka, ami Voltaire szavaival „arra jó, hogy messze tartson tőlünk három nagy bajt: az unalmat, a bűnt és a szükséget". „A tevékeny ember számára egy nap sem hosszú" - vallotta Seneca.
Az ebben a könyvben szereplő emberek munkájukkal valamennyien belejátsszák a maguk kis muzsikáját a „nagy Zenekar" időtlen „szimfóniájába".
Kár, hogy a huszonegyedik század elejére jócskán megfogytak e teremtő emberi kezek. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A karcagi holdas 7
Ahol a szegedi pillangós és „selyömpapucs" születik 19
Ég a gyertya^ ég, el ne aludjék 31
Kezében virágba borul a bőr 39
Ki marad a kaptafánál? 47
Szabónak született 55
Nemcsak árnyékáért 63
Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda 69
A fa trubadúrja 79
Hogy ne legyen „a nyűtt vonóbúl" bot 87
Színezüst szálai szövőszéken siklanak 95
Kronosz szolgálója 103
Hogy a híres kádár szakma ne dőljön dugába! 111
Ifjú torokkal küldi messze tájra hívó, szent dalát 117
A „bádogember" 131

Szilvási Csaba

Szilvási Csaba műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szilvási Csaba könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem