1.034.795

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A termésbecslés módszerei

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Műanyag kötés
Oldalszám: 380 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 12 cm
ISBN: 963-230-353-9
Megjegyzés: Magyar, német, angol és orosz tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A tervszerű gazdálkodás nélkülözhetetlen feltétele a várható termés nagyságának ismerete. Szükségük van erre az üzemeknek, hogy a betakarítás munka- és gépierő-szükségletét meg tudják tervezni, gondoskodhassanak megfelelő méretű tárolóhelyről; a feldolgozóiparnak a zökkenőmentes termékfeldolgozás érdekében és a kereskedelmi szerveknek, hogy a tervezettnél nagyobb termés értékesítését megszervezhessék, illetőleg a hiányt importtal vagy más helyettesítő termékkel idejében pótolni tudják.
A termésbecslés tehát népgazdasági érdek, éppen ezért kötelező üzemi szinten és szakigazgatás minden szintjén.
A szerzők ennek a munkának a tökéletesebb végrehajtásához és a legújabb módszerek megismeréséhez nyújtanak segítséget. A könyv első részében a termésbecslés történetét, a használatos - külföldi és hazai, kutatási eredményeken alapuló - módszereket ismertetik, a második részben leírják a termésbecslés hazai rendszerét, a becslésbe vont növények előzetes és számsezrű becsléséhez rendelkezésre... Tovább

Fülszöveg

A tervszerű gazdálkodás nélkülözhetetlen feltétele a várható termés nagyságának ismerete. Szükségük van erre az üzemeknek, hogy a betakarítás munka- és gépierő-szükségletét meg tudják tervezni, gondoskodhassanak megfelelő méretű tárolóhelyről; a feldolgozóiparnak a zökkenőmentes termékfeldolgozás érdekében és a kereskedelmi szerveknek, hogy a tervezettnél nagyobb termés értékesítését megszervezhessék, illetőleg a hiányt importtal vagy más helyettesítő termékkel idejében pótolni tudják.
A termésbecslés tehát népgazdasági érdek, éppen ezért kötelező üzemi szinten és szakigazgatás minden szintjén.
A szerzők ennek a munkának a tökéletesebb végrehajtásához és a legújabb módszerek megismeréséhez nyújtanak segítséget. A könyv első részében a termésbecslés történetét, a használatos - külföldi és hazai, kutatási eredményeken alapuló - módszereket ismertetik, a második részben leírják a termésbecslés hazai rendszerét, a becslésbe vont növények előzetes és számsezrű becsléséhez rendelkezésre álló módszereket és a becslés gyakorlatát. Ismertetik a becslési jelentések elkészítésének szabályait és a becslő szakemberek továbbképzésének kialakult rendszerét.
A könyv, mely a mezőgazdasági nagyüzemek, az államigazgatás és az Állami Biztosító becslő szakembereinek és főiskolák hallgatóinak tankönyve, hozzájárul ahhoz, hogy a termésbecslés még hatékonyabban segítse a mezőgazdaság és a feldolgozóipar tervszerű munkáját. Vissza

Tartalom

Előszó5
Termésbecslési rendszerek, módszerkutatás és kialakult módszerek
Dr. Simon Balázs: A termésbecslés története, kialakulása11
Kialakulása külföldön11
Kialakulása hazánkban15
Dr. Simon Balázs: A termésbecsléssel kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak20
Dr. Simon Balázs: A termésbecslési rendszerek, a módszerkutatás és a kialakult módszerek külföldön22
Termésbecslési rendszerek22
Módszerkutatás és kialakult módszerek31
Közvetlen eljárások32
Közvetett eljárások45
Termésbecslési módszerkutatás Magyarországon47
Dr. Szalai György: Kalászosok49
A kutatás módszere56
Az eredmények gyakorlati hasznosítása84
A mintaterek száma84
Betakarítási veszteség88
Molnár János - Molnár Jánosné: Kukorica89
A kutatás módszere89
Az eredmények összefoglalása106
Betakarítási veszteség107
Zatykó Imre - Dr. Tomcsányi Pál: Alma108
Az alma termésbecslésének speciális gondjai109
A tanulmányozott becslési módszerek értékelése115
Újabb becslési lehetőségek kutatása122
Nyújtó Ferenc: Kajszibarack és szilva125
Mánfai Kálmán: Szőlő137
Dr. Ay János - Oros István: A reprezentatív üzemeken alapuló termésbecslés néhány statisztikai vonatkozása145
Az üzemek (elsődleges mintaelemek) kijelölése145
A becslő függvény típusa150
Az országos átlag számítása153
Dr. Varga-Haszonits Zoltán: A termés és a környezeti tényezők közötti összefüggésen alapuló termésbecslés154
Az időjárás és a terméshozam közötti kapcsolatok vizsgálatának módszertani alapjai155
Egyszerű módszer az őszi búza terméshozamának előrejelzésére161
Dr. Mészáros István: A hazai termésbecslésben elért eredmények163
A termésbecslés gyakorlata
Dr. Mészáros István: A termésbecslés jelentősége hazánkban173
Dr. Simon Balázs: A termésbecslés rendszere hazánkban, jogszabályok177
A termésbecslés rendszere177
Üzemi termésbecslés178
Vállalati termésbecslés179
A szakigazgatási szervek termésbecslése180
A termésbecslés irányítása, és végrehajtásáért felelős személyek180
A termésbecslés ellenőrzése és a jelentések véleményezése181
A termésbecslés tagozódása184
A termésbecslés végrehajtása187
A termésbecsléssel szemben támasztott követelmények188
Dr. Simon Balázs: A termésbecslés megbízhatóságát befolyásoló tényezők190
Dr. Simon Balázs: Termésbecslési módszerek194
Szubjektív vagy tapasztalati termésbecslés194
Objektív termésbecslés198
Reprezentáció, minták száma, alakja, nagysága199
A mintaterek kijelölése202
Mintavétel225
Termésátlag, a termésmennyiség kiszámítása230
Sűrű sorú növények mintavételen alapuló termésbecslése233
Dr. Szalai György: Kalászosok233
Dr. Vinczeffy Imre: Szálas takarmányok264
Dr. Simon Balázs: Rostnövények268
Széles sortávú növények mintavételen alapuló termésbecslése271
Egy időben érő kapásnövények271
Molnár János - Dr. Simon Balázs: Kukorica271
Dr. Simon Balázs: Burgonya, cukorrépa, vöröshagyma, téli káposzta, napraforgó292
Folyamatosan érő kapásnövények295
Dr. Simon Balázs: Paradicsom, fűszerpaprika, dohány295
Mánfai Kálmán: Szőlő296
Alma310
Zatykó Imre: Az alma termelésbecslése a fa körmérete, valamint a mintaág körmérete és gyümölcsszáma alapján310
Dr. Tomcsányi Pál: Az alma termésbecslése a gyümölcssűrűség alapján320
Területi almatermésbecslés323
Üzemi almatermésbecslés326
Nyujtó Ferenc: Kajszibarack és szilva329
Dr. Simon Balázs - Dr. Szalai György: A termésveszteségek és mérésük345
Betakarítási veszteségek345
A termés nedvességtartalmának változásából adódó veszteségek352
Dr. Simon Balázs: A terméssúly értelmezése, és a minőségre, a beltartalomra vonatkozó előrejelzés354
Podány Tiborné: A termésbecslési jelentések elkészítése357
Dr. Simon Balázs: A termésbecslési szakapparátus továbbképzése és ellátása munkaeszközökkel360
Irodalom364
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv