Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

962.505

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A természet nagy eseményei

Szerző

Kiadó: Reader's Digest Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 320 oldal
Sorozatcím: BBC
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 25 cm
ISBN: 978-963-289-204-7
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Megdöbbentő belegondolni, hogy a körülöttünk lévő világ - növények, állatok, erdők, mezők, óceánok, az évszakok változása vagy az állatok éves vándorlása -, azaz minden, amit összességében földi... Tovább

Előszó

Megdöbbentő belegondolni, hogy a körülöttünk lévő világ - növények, állatok, erdők, mezők, óceánok, az évszakok változása vagy az állatok éves vándorlása -, azaz minden, amit összességében földi életnek nevezünk, egy kozmikus véletlennek köszönheti kivételességét. Az univerzum egészét tekintve nevetségesen apró dologról van szó, ami azonban számunkra, egyszerű földi halandók számára az egész világ rendjének egyik kulcsát jelenti. Ez pedig nem más, mint bolygónk forgástengelyének ferdesége.
Fogjunk egy narancsot, és képzeljük el, hogy az a földgolyó. Tartsuk úgy, hogy a szárrésze legyen felül, mutasson északra, a kis bemélyedés az alján pedig lefelé, dél felé nézzen. Képzeljük el, hogy a narancs egy függőleges tengely körül forog, amely a szárrészen és a kis alsó bemélyedésen halad át. így forogna a Föld is egy tökéletes univerzumban: a Déli- és az Északi-sarkon áthaladó függőleges tengely körül, 147 millió kilométerre a Naptól. Bolygónk egy nap alatt tesz meg egy teljes fordulatot a saját tengelye körül, azt az időt pedig, amely alatt a Föld megkerüli a Napot, évnek nevezzük.
Forgassuk a narancsot lassan a tengelye körül, és képzeljük el, hogyan érkeznek felszínére a távoli nap sugarai, azaz annak fénye és hője! Ebben a „gyümölcsuniverzumban" a narancs egyenlítője mindig forró, hiszen a napsugarak merőlegesen esnek rá, a sarkok felé haladva pedig egyre hűvösebb lesz. E képzeletbeli világban mindig az egyenlítőt éri a legtöbb napsugárzás, így itt lesz a legmagasabb a hőmérséklet, az északi és a déli félteke pedig mindig azonos mértékben melegszik fel. Vissza

Tartalom

BEVEZETŐ: BRIAN LEITH PRODUCER 6
ELŐSZÓ: KAREN BASS PRODUCER 9
A NAGY ARADAS 12
Botswanában az Okavango-delta éves áradása lagúnák, szigetek és mocsarak labirintusává változtatja a hatalmas kiterjedésű sivatagos területet, egyszersmind állatok ezreinek életére hat.
A NAGY LAKOMA 66
Délkelet-Alaszka part menti vizeiben a nyár beköszöntével robbanásszerűen megindul a planktonvirágzás. Ilyenkor tengeri halak, emlősök és madarak tömege érkezik ide, hogy belakmározzon.
A NAGY VÁNDORLÁS 108
Afrikában a Serengeti-fennsík szárazság idején a gepárdok, oroszlánok és hiénák elkeseredett küzdelmének színtere. Az esős időszakban kizöldülő szavanna aztán gazellák, gnúk, zebrák millióit vonzza ide.
A NAGY OLVADÁS 158
Az Északi-sarkvidéken évente 10 millió négyzetkilométer jég olvad el. A jégtáblákon vadászó jegesmedvék számára ez az ínség idejét jelenti, míg más állatoknak a rövid nyár paradicsomi feltételeket kínál.
A NAGY UT 212
A Brit Columbia mérsékelt égövi esőerdejében élő grizzlyk és farkasok túlélésének záloga a csendes-óceáni lazacok visszatérése az itteni folyókban, patakokban található ívóhelyükre.
A NAGY VONULÁS 266
Bolygónk leglátványosabb tengeri eseménye a Dél-afrikai Köztársaság keleti partjainál zajló szardíniavonulás. A halak millióit éhes tengeri ragadozók, cápák, delfinek, medvefókák, trópusi bálnák hada követi.
KÖNYV SZERZŐI 314
NÉV- ÉS TÁRGYMUTATÓ 315
KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS 319
KÉPJEGYZÉK 320
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A természet nagy eseményei A természet nagy eseményei A természet nagy eseményei A természet nagy eseményei

Szép állapotú példány.

Állapot:
5.780 ,-Ft
29 pont kapható
Kosárba